Banestormer og klemmer da Svennis ble hyllet på Anfield

242

Kreftsyke Sven-Göran Eriksson ble hyllet da Liverpools legender vant 4-2 over Ajax’ legender på Anfield lørdag i en kamp som hadde litt av hvert.

Et utsolgt Anfield var rammen rundt en legendarisk kamp mellom Liverpool og Ajax på lørdag.

Det var spesielt at den tidligere engelske landslagstreneren Sven-Göran Eriksson fikk lov til å lede Liverpool.

Den 76 år gamle svensken fortalte i begynnelsen av januar i år at han sannsynligvis bare har ett år igjen å leve på grunn av kreft, og i den sammenheng avslørte han at det alltid hadde vært en drøm å være Liverpools trener.

Svennis, som treneren kalles, hadde flere store legender i sin startoppstilling. Blant andre startet Steven Gerrard, Fernando Torres og Bjørn Tore Kvarme for hjemmelaget.

Kvarme som fikk 45 kamper for Liverpool i perioden 1997-99 fikk spille hele 1.omgang før han ble byttet ut ved pause.

For Ajax var Rafael Van der Vaart og Jari Litmanen blant de foretrukne 11.

Før kampen startet, ble Svennis møtt med stor applaus på Anfield, før fansen sang «You’ll Never Walk Alone» foran svensken og alle spillerne.

Fra starten av kampen var det tydelig at det hadde vært en stund siden mange av spillerne hadde vært på en fotballbane.

Likevel kom kampens første mål etter mindre enn to minutter. Daniel Agger og Martin Skrtel sov i Liverpools forsvar, og det utnyttet Derk Boerrigter ved å sende ballen i mål etter et lavt innlegg i boksen.

For en kort stund ble det stille på Anfield, men det endret seg hver gang det var antydning til en liten Liverpool-sjanse. Det var spesielt populært når Steven Gerrard og Fernando Torres forsøkte å kombinere seg til en utligning.

Sistnevnte var nær ved flere anledninger, og den spanske angriperen markerte seg blant annet med et stolpeskudd innenfor den første halvtimen av kampen.

Dansk innbytter og nytt mål

Mot slutten av første omgang ble Michael Krohn-Dehli byttet inn, og før pause testet han den tidligere landslagsspilleren Jerzy Dudek med et langskudd.

Den polske keeperen endte med å redde skuddet, men han gjorde det ikke rett før pause, da Kiki Musampa økte ledelsen til 2-0 etter et fint Ajax-angrep, der ballen til slutt endte hos kantspilleren som sto helt fri i feltet.

Etter pausen var Musampa også nær ved å øke til 3-0. Kantspillerens avslutning traff imidlertid tverrliggeren og gikk ut.

Svennis-klemmer og banestormer

Etter omtrent 10 minutter av andre omgang fikk Liverpool redusert.

Den franske backen Gregory Vignal ble spilt fri på kanten av feltet, hvorpå han rolig og avslappet sendte ballen inn til 1-2.

Vignal feiret med å løpe ut til Sven-Göran Eriksson, som fikk en klem på sidelinjen.

Kort tid etter ble kampen avbrutt fordi en gutt løp inn på banen. Etter en lengre tur rundt på gressmatta endte han hos Steven Gerrard, som ba vaktene om å være rolige da gutten skulle eskorteres ut.

Målshow ga Svennis seieren

Med omtrent et kvarter igjen av kampen utlignet Liverpool.

Dirk Kuyt fant Djibril Cisse inne i feltet, hvorpå den franske angriperen nikket ballen inn til 2-2.

Fem minutter senere var det en annen Liverpool-innbytter som kom på scoringslisten til 3-2.

Nabil El Zhar hamret ballen inn etter en kontring, men Liverpool var ikke ferdige med å gi jernet.

Etter mange muligheter fikk nemlig Fernando Torres også satt ballen i nettet, noe som resulterte i lørdagens største jubelbrøl på Anfield.

Sluttresultatet ble dermed 4-2, og Svennis seiret derfor da han lørdag fikk lov til å stå i spissen for sitt favorittlag.

Overskuddet fra kampen går til et Liverpool-fond, som støtter lokalsamfunnet i byen. For eksempel går en stor del av pengene til utdannelsesprogrammer, der man forsøker å holde barn i skolene borte fra kriminalitet.

Det er snakk om den åttende legendekampen på åtte år, og før lørdagens kamp hadde fondet samlet inn mer enn 85 millioner kroner.