Derbyenes lørdag

177
Arsenal
Arsenal supportere. Foto: Wikimedia

Derbyenes lørdag

Lørdag er derbyenes lørdag, hvor to av fotball-Englands største derbyer spilles. Tottenham tar imot Arsenal og Everton tar imot Liverpool, og i Spania er det Madrid-derby. Tre gode grunner til å velge å bli i sofaen på lørdag.

Hvis man skal kunne velge et ønsket program for en dag i sofaen med fotball på TV vil  et nord-London-derby mellom Tottenham og Arsenal stå på manges ønskeliste.  London med sine mange lag i Premier League har mange derbyer, men langt i fra alle kan sies å være like intense.  Tottenham mot Arsenal er det.  Alltid.

De to lagene har en lang historikk med rivaleri. Det begynte i starten av forrige århundre da de to lagene var naboer. I mellomkrigstiden var det ikke alltid lagene spilte i samme divisjon, men siden 1950 har begge lagene vært i samme divisjon med unntak da Tottenham hadde en sesong nede i Second Division på slutten av 70-tallet.

Deres rivaleri kan fint beskrives ved Arsenal-fansens tradisjon, St. Totteringhams day, som er den dagen i sesongen hvor Tottenham ikke kan ta igjen Arsenal på tabellen. Sist det skjedde var i 1995, altså for 20 år siden. Tottenham er vandt til å være lillebror i disse oppgjørene, noe som gjenspeiles både i de interne oppgjørene, tabellposisjon de siste sesongene og antall ligamesterskap. De siste sesongene har lagene ofte kjempet om å ta en Champions League, men ofte har det vært at Arsenal har tatt den foran nesa på sine rivaler i nord.

- Annonse -

Denne sesongen skiller det to poeng fra Arsenal på 5. plass til Tottenham på 6. plass. Begge lagene er i god form, men trenger sårt poeng for å ta en Champions League-plass, og jakter på Manchester United og Southampton på plassene foran. Arsenal klarer det som regel til slutt, mens Tottenham har for vane å ende rett bak den viktige 4. plassen. Skal denne sesongen bli uten St. Totteringhams day? I så fall burde Spurs vinne på lørdag.

Kampen på Emirates i september endte 1-1, og de siste to årene har endt uten så alt for mange mål. Dog, går vi noen få år tilbake i tid finner vi oppgjør med vanvittig mange mål.  5-2, 5-2,  3-3,  3-2, 4-4 og 5-1 er alle resultater vi har sett de siste sju årene. Har vi lov til å håpe på noe liknende på lørdag?

Kampen sendes klokka 13:45 på lørdag på Tv2 Sport Premium 1.

 

Det er ikke det eneste eneste historiske lokaloppgjøret vi har foran oss på lørdag. Lørdag kveld  tar Everton imot Liverpool til Merseyside-derby på Goodison Park.

Når Everton og Liverpool møtes kalles det ofte «the friendly derby». Det er et rivaloppgjør, men det er ofte annerledes enn mange andre lokaloppgjør. Liverpool er en by som ikke har noe klart skille i byen hvor supporterne av det enkelte laget bor, og mange familier har både Liverpool- og Everton-supportere. Deres to hjemmebaner ligger også bare en kjapp parktur unna hverandre og skilles kun av Stanley Park.  Dette er ganske ulikt andre kjente derbyer som for eksempel Manchester-derbyet, der byen er mer delt i en blå og en rød del. I Liverpool finner vi ikke det samme skillet.

Det at det et «friendly derby» har kommet til utrykk flere ganger. Både ved at klubbene er veldig delaktige i den andre klubbs minnesmarkeringer ved tragedier, som for eksempel Hillsborough-ulykken hvor 96 Liverpool-supportere mistet livet. Det heller ikke et uvanlig syn å se drakter fra det andre laget dukke opp på samme tribuneseksjon som motstanderlaget under kampene. Det sagt, det er fortsatt et derby, med mye trøkk. Røde kort er heller ikke uvanlig  når disse lagene møtes. Liverpool har hatt et godt overtak på Everton de siste årene. Everton har kun slått Liverpool én gang i ligaen de siste åtte sesongen. Det skjedde i 2010.

Begge lag har ikke prestert etter forventningene, men mens Liverpool nå etter hvert har funnet formen, kan ikke det samme sies om Everton, som ligger helt nede på en 12. plass med 26 poeng. Liverpool jager Champions League-plass med sine 38 poeng, og ligger kun fire poeng bak Southampton på den viktige fjerdeplassen. Tre poeng er utrolig viktig i denne kampen

Kampen kan sees på Tv2 Sport Premium 1 klokka 18:30 på lørdag.

Om du ønsker enda et derby i mellom disse to kampene, kan du sette på Cmore, og se Atletico Madrid mot Real Madrid i El Derbi. Fjorårets seriemester i Spania trenger å igjen sju poeng på sin byrival for å forsvare gullet fra forrige sesong. Vinner de ikke denne kampen, kan de se langt etter å klare nettopp det.

Kampen spilles klokka 16:00.

Kilder: nifs.no, wikipedia.org

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -