Eredivisie 2. runde: Roda sjokkerte, og NEC stilte historisk lag uten nederlendere

229

Ajax sløste bort poeng på hjemmebane, det mest oppsiktsvekkende i den andre serierunden i Eredivisie.

Heerenveen – Utrecht 2-2:
Runden ble innledet fredag med en underholdende kamp på Abe Lenstra stadion i skøytebyen. Luciano Slagveer ga hjemmelaget ledelsen etter elleve minutter etter at de blåhvite startet kampen glimrende. Men Utrecht snudde kampen før pause, der den unge stopperen Jerry St. Juste spilte en stentral rolle. Først laget han straffe etter 30 minutter da han felte Yassin Ayoub. Sebastien Haller scoret sikkert på straffen. Fire minutter senere skjøt Bart Ramselaar mellom beina på St. Juste og i mål til ledelse for gjestene. Heerenveen gikk for utligning i andre omgang og fikk den til slutt ved Reza Ghoochannejhad etter en corner. I sluttminuttene var hjemmelaget nærmest, men det endte uavgjort og begge lagene venter på sesongens første seier. Morten Thorsby kom inn for Heerenveen seks minutter før slutt.

Excelsior – Groningen 2-0:
Ruben Yttergård Jenssens nye klubb Groningen så helt hjelpesløse ut i den første kampen og tapte 0-6 hjemme mot Feyenoord. Noe særlig bedre ble det ikke da de reiste til Rotterdam for å møte Excelsior. Jurgen Mattheij ga hjemmelaget ledelsen allerede etter to minutter og som i den første kampen så ikke Groningens forsvar ut til å ha noe som helst kontroll på det de holder på med. Med seier i første kamp borte mot Twente i bagasjen, så Excelsior ut til å ha mye selvtillit og de kjørte kampen. Groningen var svært sjelden farlige. Men i andre omgang var det mer trykk i Groningen, og stillingen 1-0 sto seg helt til overtiden. Da ble Groningens keeper Sergio Padt seg i angrep, og han headet i stolpen! På kontringen som fulgte gikk hjemmelaget opp til 2-0 ved Kevin Vermuelen. Dermed endte det med ny seier for Excelsior, mens Groningen har mye å rette opp. Yttergård Jenssen spilte hele kampen for Groningen og pådro seg et gult kort. Alexander Sørloth var ikke i troppen.

Ajax – Roda 2-2:
Tom van Hyfte sjokkerte hele Amsterdam ArenA da han utlignet til 2-2 og med det sikret Roda et meget sterkt poeng borte mot Ajax. Dansken Kasper Dolberg ga Ajax en tidlig ledelse og storklubben kontrollerte banespillet utover i kampen, uten å skape så mye. På sin første sjanse utlignet Adil Auassar for gjestene fra Limburg og det lamslo de fleste på tribunen. Rett før pause ga Dolberg Ajax igjen ledelsen, fortjent, etter et strålende innlegg fra Daley Sinkgraven. Ajax kjørte hele andre omgang og var flere ganger nær å gå opp til 3-1, men i stedet utlignet altså Van Hyfte på en heading og sikret gjestene et høyst uventet poeng. På overtid fikk Frederic Ananou sitt andre gule kort for gjestene, men de klarte likevel å holde ut i den ekstra spilletiden med ti mann.

Vitesse – ADO den Haag 1-2:
To scoringer av Gervane Kastenaar sikret ADO den Haag en uventet seier mot Vitesse. Hjemmelaget som vant 4-1 i første kamp så ut til å kjøre oppgjøret mot ADO og tok fortjent ledelsen ved Ricky van Wolfswinkel midtveis ut i første omgang. Men gleden ble kortvarig da Kastennar var frampå like etterpå. Vitesse kjørte også starten av andre omgang, men Kastenaar gjorde ingen feil da han på en kontring ble sendt alene gjennom mot Vitesse-keeper Eloy Room etter 61 minutter. Etter det sviktet det for Vitesse og ADO var nærmere å gå opp til 3-1. Uansett betyr seier at ADO har vunnet sine to første kamper og fått en glimrende start.

PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 0-3:
Nyopprykkede Sparta fikk sin første seier på dette nivået på seks år etter en meget solid og god kamp i Zwolle. Laget tok ledelsen like før pause da Loris Brigno kunne sette ballen inn ved stolperoten etter et lurt helspark av Stijn Speirings. Zwolle kjempet så for utlignet og trodde de hadde fått det da den tidligere PSV-spilleren Dirk Marcellis satte ballen i nota, men det ble underkjent på grunn av offside. Zwolle begynte å få kontroll på kampen, men mot spillets gang gikk Sparta opp til 2-0 da Craig Goodwin skjøt et skudd som skiftet retning i motspiller og gikk inn i krysset. PEC kom da ikke tilbake igjen i kampen og Brigno scoret sitt andre for dagen mot slutten.

Heracles – Willem II 3-1:
Heracles har startet sesongen med tre uavgjortkamper, det inkluderer to kamper i Europa League kvalifisering. Her fikk de det forholdsvis enkelt mot Willem II. De tok ledelsen på et frispark fra Illias Bel Hassani, men det var en stor keepertabbe fra gjestenes Kostas Lampou. Heracles skapte så mange sjanser før det ble både 2-0 og 3-0, begge gangene ved Paul Gladon. Gladon ble forøvrig historisk da han presterte å bomme på to straffespark i løpet av ett minutt senere i kampen, men det ble ikke kostbart da Willem II kun fikk et trøstemål ved Erik Falkenburg.

Feyenoord – Twente 2-0:
Feyenoord tok sin andre seier i sesonginnledningen etter en komfortabel seier mot Twente på De Kuip. Jens Toornstra ble igjen gitt tillit på høyrekanten i stedet for Steven Berghuis, og Toornstra viste trener Giovanni van Bronckhorst at det ikke var et dårlig valg. Han ga Feyenoord ledelsen 1-0 og hadde senere et skudd i stolpen da hjemmelaget presset og presset og skapte mange sjanser, uten å lykkes. Det skapte nervøsitet på tribunene, for Hakim Ziyech fikk en stor sjanse for gjestene, men skjøt utenfor. Ti minutter før slutt ble nok den nervøsiteten borte da dansken Nicolai Jørgensen satte inn 2-0.

Go Ahead Eagles – NEC Nijmegen 2-2:
NEC Nijmegen ble historiske i helgen da de som første lag i Eredivisies historie startet med 11 mann uten at en eneste var nederlender. En av dem, franskmannen Kévin Mayi, scoret to ganger i Deventer og sikret dermed uavgjort i borteoppgjøret mot det nyopprykkede laget Go Ahead Eagles. Mayi scoret det første og siste målet i kampen, i mellomtiden scoret Sander Duits på et langskudd og Henrik Ojamaa for hjemmelaget.

PSV – AZ Alkmaar 1-0:
Seriefavorittene fra PSV har fått en perfekt start uten å brilliere på banen. Seks poeng etter 1-0 mot AZ i en svak kamp av eindhovenarene. AZ stilte med fem mann i forsvarsrekke for å frustrere hjemmelaget, og det fungerte godt i første omgang og PSV skapte bare en målsjanse. Etter 52 minutter avgjorde den tidligere AZ-spilleren Hector Moreno etter et innlegg fra Jetro Willems. PSV hadde svake avslutninger etter det og AZ lyktes ikke med å satse på kontringer. Markus Henriksen ble skadet og måtte ut allerede etter 18 minutter.