Historie: Da Barbados og Grenada prøvde å score selvmål

400
Både Barbados og Grenada prøvde å score selvmål, og Barbados vant til slutt kampen. Bilde: Wikimedia.

Kampen mellom Barbados og Grenada den 27. januar 1994 var i utgangspunkt ikke særlig nevneverdig. Kampen var en kvalifiseringskamp til Det karibiske mesterskapet 1994 mellom to lag som aldri hadde deltatt i et VM, og som heller aldri hadde vunnet noen trofeer. At kampen likevel ble meget spesiell, skyldes golden goal-regelen og dens usedvanlige anvendelse under kvalifiseringen.

Det karibiske mesterskapet skulle bli spilt i Trinidad og Tobago i vår 1994. I kvalifiseringen ble Barbados, Grenada og Puerto Rico trukket i den samme gruppen. Alle lag skulle spille én kamp mot hverandre, og kun gruppevinneren avanserte til mesterskapet.

Dette var ganske simple regler, hadde det ikke vært for at organisatorene kom med et lite tillegg. Hvis det sto uavgjort i en kamp etter 90 minutter, skulle ikke begge lag få ett poeng. I stedet for skulle det bli spilt ekstraomganger, som skulle bli avgjort med det såkalte golden goal: Hvis et lag scoret, ble kampen avblåst og laget hadde vunnet.

Golden goal ble brukt blant annet i VM 1998 og 2002, samt EM 1996 og 2000. I kvalifiseringsrunden til Det karibiske mesterskap i 1994 var det likevel én spesiell ting med regelen: Vant et lag etter golden goal, skulle dette målet telle dobbelt. Dette regeltillegget skulle få absurde konsekvenser for kampen mellom Barbados og Grenada.

Den første kampen var ikke særlig spesiell, og Barbados tapte 0-1 mot Puerto Rico. I den andre kampen sto det 0-0 mellom Grenada og Puerto Rico etter 90 minutter. I ekstraomgangene scoret Grenada et golden goal, og vant dermed 2-0.

Før kampen mellom Grenada og Puerto Rico lå Grenada på første plass, og Barbados på siste. Barbados trengte en seier med to mål mot Grenada for å avansere, mens alle andre resultater hadde holdt for Grenada.

Barbados tok en 2-0-ledelse som varte fram til det 83. minutt. Da scoret Grenada, og plutselig var det Grenada som hadde tatt seg videre om dette hadde vært sluttresultatet.

Dette var begynnelsen av det som The Guardian har betegnet som «one of the strangest football matches ever». Barbados hadde sju minutter på seg til å score det ene målet de trengte for å komme seg videre. En ekstraomgang hadde dog gitt laget hele tretti minutter til å gjøre det samme, ettersom golden goal talte dobbelt. Denne tanken slo også Barbados som med vilje scoret et selvmål etter 87 minutter.

Stillingen var nå 2-2, og kampen hadde gått i ekstraomganger. Ett eneste mål, uansett for hvilket lag, hadde likevel sørget for Grenadas avansement, ettersom de hadde råd til å tape med ett mål. I det følgende angrep Grenada derfor begge mål. Barbados forsvarte både sitt eget og motstanderens mål. De lyktes med det, og kampen endte 2-2 etter 90 minutter. I ekstraomgangene scoret Barbados det ene målet de trengte, vant 4-2, og avanserte til mesterskapet. I mesterskapet røk laget ut i gruppespill.

En regel som ble brukt på en lite fornuftig måte har dermed gitt fotballhistorien en av de mest spesielle kampene noensinne. Organisatorene så ut til å i det minste skjønne absurditeten de hadde forårsaket: Etter 1994 ble det aldri mer brukt golden goal i Det karibiske mesterskapet.