Hvem vinner Premier League 2014/2015?

396

West Bromwich Albion
Hjemmebane: The Hawthorns
Manager: Alan Irvine 
Forrige sesong: 17. plass
Spillere inn: Brown Ideye (£10m, Dynamo Kiev), Craig Gardner (gratis, Sunderland), Joleon Lescott (gratis, Manchester City), Chris Baird (gratis, Burnley), Sebastien Pocognoli (ukjent, Hannover 96), Andre Wisdom (lån, Liverpool), Jason Davidson (gratis, Heracles), Cristian Gamboa (£2m, Rosenborg).
Spillere ut: George Thorne (ukjent, Derby), Billy Jones (gratis, Sunderland), Liam Ridgewell (gratis, Portland Timbers), Steven Reid (gratis, Burnley), Cameron Gayle (gratis, Shrewsbury), Zoltan Gera (gratis, Ferencvaros), Scott Allan, Nicolas Anelka, Diego Lugano (frigitt), Donervon Daniels (lån, Blackpool).
Beste nykommer: Cristian Gamboa
Nøkkelspiller(e): Ben Foster, Youssouf Mulumbu, Stephane Sessegnon

Den eneste grunnen til at West Bromwich Albion holdt seg i Premier League forrige sesong var at tre andre lag feilet spektakulært. WBA vant kun sju kamper forrige sesong, minst i Premier League sammen med Cardiff. De reddet seg på å spille uavgjort 15 ganger, soleklart mest. 

Pepe Mel, som var henta inn som redningsmann forrige sesong, har tatt tolken sin og forlatt Hawthorns. Ny manager er Alan Irvine. Hvem, spør du? Godt spørsmål. Etter å ha fått sparken i Preston og Sheffield Wednesday før han fikk jobben som sjef for akademiet i Everton, var det vel ingen som trodde at han kom til å få sin PL-debut i en alder av 56. Det er heller ingenting som tilsier at han kommer til å bli en suksess.

Bakerst har de en solid keeper i Ben Foster, mens mye av overgangsvinduet har gått med på å styrke forsvaret. Joleon Lescott er tilsynelatende en god signering, men har allerede skadet seg i oppkjøringa og klaget på manglende ambisjoner fra klubben. Chris Baird, Andre Wisdom, Sebastien Pocognoli, Jason Davidson og Cristian Gamboa skal bygge forsvar rundt Jonas Olsson. Eventuelt så kan det hende at Craig Dawson endelig får sitt gjennombrudd.

På midten er Claudio Yacob og Youssouf Mulumbu solide defensivt, men det er lite kreativt i dem. Det får nyervervelsen Craig Gardner ta seg av. Chris Brunt sitt venstrebein er heller ingen spøk, men det er offensivt laget sliter. Toppscorertittelen ble forrige sesong delt av Saido Berahino og Stephane Sessegnon med kun fem scoringer hver. Brown Ideye er henta dyrt fra Dinamo Kiev, en spiller manageren innrømmer at han ikke engang har sett spille. Det lukter flopp lang vei.

De holdt seg i fjor, men denne sesongen er nok Premier League-eventyret over. Troppen ser svak ut, spesielt offensivt. Og de har en manager som har gjort en svak jobb i de klubbene han har vært i tidligere. Da er det vanskelig å se for seg noe annet enn en fiaskosesong. 

Tips: 20. plass 


Burnley
Hjemmebane: Turf Moor
Manager: Sean Dyche
Forrige sesong: 2. plass (The Championship)
Spillere inn: Michael Kightly (ukjent, Stoke), Matt Gilks (gratis, Blackpool), Matt Taylor (gratis, West Ham), Marvin Sordell (ukjent, Bolton), Steven Reid (gratis, West Brom), Lukas Jutkiewicz (£1.5m, Middlesbrough)
Spillere ut: Chris Baird (gratis, Fulham), Nick Liversedge, Brian Stock, Keith Treacy (alle frigitt), Joseph Mills (gratis, Oldham), David Edgar (gratis, Birmingham)
Beste nykommer: Matt Taylor
Nøkkelspiller(e): Kieran Trippier, Jason Shackell, Danny Ings, Sam Vokes

Det var kanskje ingen sensasjon, men svært overraskende at Burnley rykket direkte opp forrige sesong. Ser man på midler og forutsetninger var det ingen grunn til at de skulle være med å kjempe i toppen engang. Spesielt ikke etter at stjernespiss Charlie Austin ble solgt. Burnley-styret gjorde imidlertid sjakktrekket å ansette Sean Dyche, som har gjort en kjempejobb i klubben.

Når man snakker om Burnley kan vi ikke komme utenom spissparet Danny Ings og Sam Vokes, som sammen dundra inn 41 mål. Det blir interessant å se hvordan de tar nivået. Vokes har prøvd seg så vidt tidligere, uten nevneverdig suksess, men har blitt eldre og bedre. Ings har potensial til å bli en glimrende PL-spiss. Bak dem var det tynt forrige sesong, og selv om Dyche har henta inn Marvin Sordell og Lukas Juktiewicz er ikke de to i nærheten av å holde nivået.

Burnley er helt avhengig av et knippe nøkkelspillere leverer. Kieran Trippier har vært den suverent beste backen i The Championship i flere sesonger nå. Endelig får han prøve i den øverste divisjonen. Kaptein Jason Shackell er en bunnsolid stopper og potensielt målfarlig i tillegg. Scott Arfield løfta seg veldig etter overgangen fra Huddersfield og hadde en strålende sesong.

Troppen har imidlertid flere mangler. Jeg setter spørsmålstegn ved om keeper Tom Heaton er god nok. Matt Gilks er imidlertid henta fra Blackpool for å ta opp kampen, men han er nok i utgangspunktet andrekeeper. Bortsett fra Shackell så ser heller ikke forsvaret særlig godt ut. Midtbanen er stort sett befolket med spiller du forventer å se i The Championship.

Burnleys mangel på ressurser ser man på de forsterkningene Dyche har henta inn. Steven Reid og Matt Taylor er rutinerte PL-spillere, men ikke spillere som utgjør forskjellen. Michael Kightly gjorde det greit på utlån i fjor og er henta permanent, men han har aldri vært god i PL. Reservespissene og keeperen har vi allerede vært inne på.

Burnleys lønnsbu
dsjett er omtrent på nivå med å hente Jordon Mutch og Steven Caulker fra Cardiff. Så hva skjer i januar når lagene i bunnstriden rundt Burnley forsterker laget? Selv med en god start skal Burnley slite med å holde følge. Selv med Sean Dyche og Danny Ings. 


19. plass


Crystal Palace
Hjemmebane: Selhurst Park
Manager: Keith Millen (midlertidig)
Forrige sesong: 11. plass
Spillere inn: Chris Kettings (gratis, Blackpool), Fraizer Campbell (£900k, Cardiff), Brede Hangeland (gratis, Fulham)
Spillere ut: Jose Campana (£1,4m, Sampdoria), Kagisho Dikgacoi (gratis, Cardiff), Osman Sow (gratis, Hearts), Aaron Wilbraham (gratis, Bristol City), Dean Moxey (gratis, Bolton), Kwesi Appiah (lån, Cambridge), Neil Alexander (gratis, Hearts), Ross Fitzsimons (gratis, Bolton), Daniel Gabiddon, Alastair Gordon, Thomas King, Ibra Sekajja, Osman Sow, Quade Taylor, Derek Tieku (alle frigitt), Jonathan Parr (gratis, Ipswich), Jack Hunt (lån, Nottingham Forest), Stephen Dobbie (lån, Fleetwood).
Beste nykommer: Fraizer Campbell
Nøkkelspiller(e): Scott Dann, Joel Ward, Mile Jedinak

Forrige sesongs største managerprestasjon var det utvilsomt Tony Pulis som sto for. Bare det å holde Crystal Palace i Premier League er en enorm prestasjon, men han førte dem opp til en komfortabel plass midt på tabellen. Da han tok over hadde Crystal Palace kun vunnet en av elleve kamper, hvor ni hadde endt med tap.

Pulis starta karrieren med en seier, men det var først i januar da nysigneringene Scott Dann og Joe Ledley var på plass at sesongen for alvor snudde. Fem strake seiere i mars-april var det som redda laget. Nå som Tony Pulis har trukket seg to dager før seriestart betyr dette imidlertid lite.

Crystal Palace har ikke mistet noen av verdi så langt i overgangsvinduet. Danny Gabbidon har forlatt klubben og han var riktignok fast, helt til Pulis fikk på plass en bedre stopper i Dann. Da var det sporenstreks ut av laget. Det samme gjelder venstreback Dean Moxey, som ikke var god nok defensivt. Dikgacoi er nok det største tapet, men tanken er at Joe Ledley skal bli fast makker til Mile Jedinak denne sesongen.

Utfordringa i et lag som Crystal Palace er å finne forsterkninger, noe Pulis fikk kjenne på kroppen. Brede Hangeland er henta gratis. Men nordmannen må løfte spillet sitt betraktelig hvis han skal få spilletid. I tillegg har Fraizer Campbell kommet inn som en potensiell kontringsspiller på topp. Det begynner å haste med å få på plass flere forsterkninger, men ifølge Pulis har ikke klubben gjort en god nok jobb. 

Crystal Palace overpresterte på slutten av forrige sesong. En ny manager som kom inn, laget var allerede dømt til nedrykk og hadde ingenting å tape. Etter et par seire var selvtilliten på topp og flyten var god. Nå er den manageren borte og det sier mye om situasjonen i Palace når han gir seg så tett opp mot seriestart. Da har man ikke mye tro på prosjektet. Jeg kan ikke helt se hvem som skal komme inn og redde Palace nå. 

Tips: 18. plass


Queens Park Rangers
Hjemmebane: Lofthus Road
Manager: Harry Redknapp
Forrige sesong: 4. plass (The Championship)
Spillere inn: Rio Ferdinand (gratis, Manchester United), Steven Caulker (£8m, Cardiff), Mauricio Isla (lån, Juventus), Jordon Mutch (£6m, Cardiff)
Spillere ut: Yossi Benayoun (gratis, Maccabi Haifa), Gary O’Neil (gratis, Norwich), Aaron Hughes (gratis, Brighton), Angelo Balanta (gratis, Bradford City), Hogan Ephraim, Andrew Johnson, Stéphane Mbia (alle frigitt), Esteban Granero (ukjent, Real Sociedad).
Beste nykommer: Mauricio Isla
Nøkkelspiller(e): Rio Ferdinand, Joey Barton, Junior Hoilett

Det var med et nødskrik at Queens Park Rangers klarte opprykket. Når man ser på transfer- og lønnsbudsjett så var et opprykk minstekravet for Harry Redknapp. To overtidsscoringer i semifinalen og finalen i play-offen redda jobben til den rødmussa engelskmannen, hvor Bobby Zamora til slutt ble den store helten. 

Flere viktige spillere fra opprykkssesongen er nå borte. Lånespillerne Niko Kranjar, Tom Carroll, Benoit Assou-Ekotto og Ravel Morrison er alle ute. Det samme er pålitelige Gary O’Neil. Til å være Harry Redknapp har det vært et stille overgangsvindu til nå, men han sparer nok kruttet til deadline day. Det er tross alt han som har gjort denne dagen til en stor greie i England, nærmest på egenhånd. 

Mauricio Isla virker som et smart lån, hvis han finner seg til rette. Overgangen fra Conte i Juventus og Sampaoli i Chile blir dog stor. Redknapp har også henta inn et nytt stopperpar i Rio Ferdinand og Steven Caulker. Håpet er vel at Ferdinand kan bruke rutinen sin til noe positivt og få litt orden på posisjonsspillet til Caulker. 

På midtbanen har man henta inn Jordon Mutch for å bidra med løp inn i boksen og scoringer. Joey Barton er en bra spiller, men klarer ikke å dra en midtbane aleine. Karl Henry og Jermaine Jenas er svake på PL-nivå. Det skal bli spennende å se om Adel Taarabt får spille noe særlig denne sesongen eller om han selges i løpet av vinduet. 

Til tross for at han er konstant skadeplaga så hadde Junior Hoilett en god sesong i The Championship. Klarer han å overføre den formen til divisjonen over, kan han fort bety hodebry for mange backer. Charlie Austin ble toppscorer for
rige sesong, men er en ganske begrensa spiss. Får han ballen i boksen kan han imidlertid by på problemer. QPR har jakta en ny spiss, men siden Loic Remys overgang gikk i vasken, kanskje Redknapp velger å satse på franskmannen isteden. 


Harry Redknapp er en manager som trenger bedre spillere enn motstanderen for å vinne kamper. Per nå ser ikke QPR-troppen ut til å inneholde slike kvaliteter. Det kombinert med at de virker å sette mye lit til skadeutsatte spillere gjør at det blir særdeles tungt å beholde plassen denne sesongen. MEN, de har penger å brenne og det kan fort komme forsterkninger. 

Tips: 17. plass


Sunderland
Hjemmebane: Stadium of Light
Manager: Gus Poyet
Forrige sesong: 14. plass
Spillere inn: Billy Jones (gratis, West Brom), Jordi Gomez (gratis, Wigan), Costel Pantilimon (gratis, Man City), Patrick van Aanholt (ukjent, Chelsea), Jack Rodwell (£10m, Man City).
Spillere ut: Ignacio Scocco (£2.1m, Newells Old Boys), Phil Bardsley (gratis, Stoke), Craig Gardner (gratis, West Brom), Billy Knott (gratis, Bradford City), Jack Colback (gratis, Newcastle), John Egan (gratis, Gillingham), Keiren Westwood (gratis, Sheffield Wednesday), Louis Laing (gratis, Nottingham Forest), Jordan Pickford (lån, Bradford), David Vaughan (gratis, Nottingham Forest), Oscar Ustari (gratis, Newells Old Boys), Carlos Cuellar, Andrea Dossena, Jordan Laidler, Gorrin Rodriguez, Jordan Watson (alle frigitt).
Beste nykommer: Jordi Gomez
Nøkkelspiller(e): Lee Cattermole, Adam Johnson, Connor Wickham

Sunderland så ut som soleklare nedrykkskandidater forrige sesong, helt fram til den 34. serierunden. Fire strake seire, blant annet mot Chelsea og Manchester United, redda plassen. Ikke nok med det, Gus Poyets lag havna til slutt på en noe flatterende 14. plass. For selv om det gikk bedre etter at Poyet tok over for kaospiloten Paolo Di Canio, var ting langt i fra rosenrødt prestasjonsmessig under uruguayaneren.

Noen av de viktigste spillerne i redningsaksjonen kom til klubben på lån. Den kanskje viktigste, Fabio Borini, har de forsøkt å hente permanent, men den overgangen henger i lufta etter at hovedpersonen takka nei. Andre viktige brikker som Marcos Alonso og sørkoreanske Ki har man heller ikke klart å sikre seg denne sesongen. Det er snakk om at Santiago Vergini skal komme tilbake, men den overgangen er ikke fullført.

Forrige sesongs beste midtbanespiller Jack Colback har forsvunnet nordover til nabo Newcastle. Han er forsøkt erstatta med en annen Jack, nemlig Rodwell. Det forutsetter dog at han er skadefri, og med Rodwells historie er det et stort spørsmålstegn. 

Når det gjelder øvrige forsterkninger har de henta Billy Jones og Patrick van Aanholt for å erstatte henholdsvis Phil Bardsley og nevnte Alonso. Det er neppe en heving av kvaliteten. Jordi Gomez framstår imidlertid som en smart handel. På keeperplassen får Vito Mannone kamp av Costel Pantilimon, uten at det vil gjøre den store forskjellen fra eller til.

Sunderland har et par spillere i troppen, som potensielt kan prestere veldig bra, men i tradisjonen tro presterer mange av dem under pari mesteparten av tida. Adam Johnson svingte voldsomt i prestasjonene forrige sesong, mens Connor Wickham begynte å vise prov på talentet. Emanuele Giaccherini var landslagsspiller for Italia helt til han kom til Sunderland, så det finnes kvaliteter der også.

Troppen virker foreløpig tynn. Det jobbes med å få på plass forsterkninger, men Sunderland har en lei tendens til å betale overpris for helt greie spillere, hvor mange flopper. Holder stopperparet Wes Brown og John O’Shea PL-kvalitet? Spesielt sistnevnte var vaklende forrige sesong. Sunderland rykker kanskje ikke ned, men det blir definitivt ingen jubelsesong. 

Tips: 16. plass


Leicester
Hjemmebane: King Power Stadium
Manager: Nigel Pearson
Forrige sesong: 1. plass (The Championship)
Spillere inn: Leonardo Ulloa (£8m, Brighton), Marc Albrighton (gratis, Aston Villa), Jack Barmby (gratis, Manchester United), Matt Upson (gratis, Brighton), Ben Hamer (gratis, Charlton), Louis Rowley (gratis, Manchester United).
Spillere ut: Neil Danns (gratis, Bolton), Lloyd Dyer (gratis, Watford), George Taft (gratis, Burton Albion), Zak Whitbread (gratis, Derby), Paul Gallagher (lån, Preston), Ben Frempah (gratis, Ross County), Marko Futacs (gratis, Mersin Ydmanyurdu SK), Sean St Ledger, Kieran Kennedy, Ryan Watson, Adam Dawson, Jak McCourt, Marcel Barrington, Jacob Blyth, Michael Cain, Harry Panayiotou, James Pearson, Alie Sesay, Adam Smith (alle frigitt).
Beste nykommer: Matt Upson
Nøkkelspiller(e): Kasper Schmeichel, Wes Morgan, Danny Drinkwater

I flere sesonger var Leicester favoritter til å rykke opp. Med Sven Gøran Eriksson i sjefsstolen brukte klubben penger som en full sjømann, men de klarte aldri å finne stabiliteten. Nigel Pearson ble ansatt og pengesekken ble delvis snøra igjen. Spesielt foran forrige sesong, hvor de solgte unna dyrt skrap og henta inn spillere enten gratis eller for småpenger. Resultatet ble et lag som var bunnsolid. I løpet av sesongens 26 siste kamper tapte de kun en gang, og da var opprykket klart.

Før comebacksesongen i Premier League har Pearson beholdt de aller fleste som var med å sikre opprykket. Den eneste som har forsvunnet er Lloyd Dyer, men han holder neppe PL-nivå uansett. Kasper Schmeichel har mye å bevise på ø
verste nivå. Han gjør fortsatt en og annen tabbe, men har vært en veldig god keeper flere år nå. Leicester har også sikra seg en god reservekeeper i Ben Hamer. 


I forsvaret er Wes Morgan krumtappen, men rundt ham er det mer usikkert. Backene Richie de Laet og Paul Konchesky holder Championship-nivå, men usikkert om de er gode nok i det øverste selskap. Unge Liam Moore fikk et gjennombrudd forrige sesong og kan spille både stopper og back. Dessuten har man polakken Marcin Wasilewski, som er knallhard, men uryddig. Derfor kan det vise seg å være et sjakktrekk å hente Matt Upson, som var veldig god for Brighton forrige sesong og har med seg masse rutine fra Premier League tidligere.

På midten finner vi det som sannsynligvis er Leicesters beste spiller: Danny Drinkwater. Ikke bare har han et artig navn, han er også veldig bra med ballen i beina. Ved siden av seg får han sannsynligvis en annen tidligere Man Utd-unggutt i Matty James. Også en spillende type, men ikke like god. Midtbaneduoen dominerte de fleste kamper forrige sesong, spørsmålet er hvordan det går når de møter bedre lag. 

Tror mange kommer til å få et elsk/hat-forhold til Anthony Knockaert. Herlig spiller på sitt beste, men også en ekkel type som filmer og jukser en hel del. Spent på om han tar nivået. Forrige sesongs spisspar, Jamie Vardy og Dave Nugent, var veldig gode på det nivået. Det vil bli langt vanskeligere å hevde seg i Premier League. Pearson svarte med å legge åtte millioner på bordet for Leonardo Ulloa. Argentineren var veldig god for Brighton, men også han har auraen til en typisk Champinship-spiss.

Likevel tror jeg Leicester kommer til å holde plassen. De går inn i sesongen med masse selvtillit og med et nærmest intakt lag fra jubelsesongen. Med en god start vil det være mulig å havne på øvre halvdel. Spørsmålet er om forsvaret og angrepet er godt nok, men lagmaskineriet vil nok bety mer enn enkeltspillere. 

Tips: 15. plass


Swansea
Hjemmebane: Liberty Stadium
Manager: Garry Monk
Forrige sesong: 13. plass
Spillere inn: Gylfi Sigurdsson (bytte, Tottenham), Lukasz Fabianski (gratis, Arsenal), Batetimbi Gomis (gratis, Lyon), Marvin Emnes (£1,5m, Middlesbrough), Jefferson Montero (£4m, Morelia), Stephen Kingsley (ukjent, Falkirk)
Spillere ut: Michel Vorm (ukjent, Tottenham), Ben Davies (ukjent, Tottenham), Alejandro Pozuelo (ukjent, Rayo Vallecano), Jernade Meade, David Ngog, Darnel Situ-Buyente (alle frigitt), Daniel Alfei (lån, Northampton), Gwion Edwards (ukjent, Crawley), Michu (lånn, Napoli), Chico Flores (ukjent, Lekhwiya SC), Leroy Lita (gratis, Barnsley)
Beste nykommer: Gylfi Sigurdsson
Nøkkelspiller(e): Ashley Williams, Jonjo Shelvey, Wilfried Bony

Mange ble overraska da Michael Laudrup fikk sparken forrige sesong. Enda flere ble overraska da Garry Monk tok over jobben. Som Premier Leagues yngste manager vil ha bli fulgt med interesse. Det er fortsatt for tidlig å si om han er en god manager eller ikke. En ting er i alle fall sikkert; planen er å videreføre Swanseas spillende stil.

Swansea havnet på en tilsynelatende trygg 13. plass forrige sesong, men i realiteten var det en ting som reddet dem. Scoringene til Wilfried Bony. 16 mål er imponerende i den første sesongen i Premier League. Spørsmålet er om de får beholde ham helt til overgangsvinduet stenger. Akkurat nå kan det faktisk se sånn ut.

Michu, som legger bak seg en skuffende sesong, lånes ut til Napoli. At både Michel Vorm og Ben Davies selges til Tottenham føles likevel som større tap. Vorm erstattes av Lukasz Fabianski, noe som er et steg ned i kvalitet, mens den ukjente skotske backen Stephen Kingsley erstatter Davies. Håpet er vel at Neil Taylor endelig skal ha et skadefritt år og ta tilbake backplassen.

I midtforsvaret ser de ut til å beholde Ashley Williams, mens Chico Flores er ute. Kanskje Kyle Bartley endelig skal slå igjennom? Det har også vært spekulert i Federico Fernandez som en erstatter. På midten har de henta «hjem» Gylfi Sigurdsson, men han er nok tiltenkt den offensive rollen. Nå som Leon Britton er skada og De Guzmans lån er avslutta ser det litt tynt ut sentralt. Ki er riktignok tilbake. Det skal bli interessant å se hva Jefferson Montero kan få til i Premier League.

Det gjelder også for Bafetimbi Gomis. Han har lenge vært linket til PL, men stjerna hans er ikke like skinnende lenger. Selv om han har scora jevnt og trutt i Ligue 1. Betyr dette at Swansea skal spille med to på topp eller forbereder dem seg på et liv uten Bony? 

Heller ikke dette blir noen kjempesesong for Swansea. Det er for mange spørsmål som sirkler rundt både manageren og troppen til at de skal klatre inn på øvre halvdel. 

Tips: 14. plass


Hull
Hjemmebane: KC Stadium
Manager: Steve Bruce
Forrige sesong: 16. plass 
Spillere inn: Jake Livermore (£8m, Tottenham), Robert Snodgrass (£7m, Norwich), Tom Ince (kompensasjon, Blackpool), Harry Maguire (£2.5m, Sheffield United), Andrew Robertson (£2.85m, Dundee United).
Spillere ut: Matthew Fryatt (gratis, Nottingham Forest), Conor Henderson (gratis, Crawley), Paul McElroy (gratis, Sheffield Wednesday), Cameron Stewart (gratis, Ipswich), Mark Oxley (lån, Hibernian), Jack Barlow (gratis, Boston United), Robert Koren (gratis, Melbourne), Conor Townsend (lån, Dundee United), James Armstrong, Daniel Chambers, Abdoulaye Faye, Matthew Fletcher, Elliot Kebbie, Douglas Wilson (alle frigitt), Joe Dudgeon (lån, Barnsley).< /span>
Beste nykommer: Jake Livermore
Nøkkelspiller(e): Curtis Davis, Ahmed Elmohamady, Tom Huddlestone

Jeg er fortsatt ikke overbevist om at Steve Bruce er en god manager. Til tross for at Hull imponerte halve sesongen i fjor. De så lenge ut til å kunne sikre seg en plass midt på tabellen, men en elendig avslutning på sesongen gjorde at de til slutt havnet godt nede på nedre halvdel. Noen reell nedrykksfare var det imidlertid ikke. Nå får vi se om den dårlige formen skyldes FA-cupeventyret eller andre ting.

3-5-2-formasjonen ble sommerens moteformasjon under VM, men allerede da Hull rykka opp til Premier League for to sesonger siden brukte Bruce den formasjonen flittig. En formasjon som står godt til spillermaterialet. Bortsett fra Curtis Davies er det ikke mye kvalitet på stopperplass, men selv James Chester og Alex Bruce har tidvis sett ut som de hører hjemme i PL. Ahmed Elmohamady er som skapt for en vingbackrolle, samtidig som man har mulighet til å bruke tre sentrale midtbanespillere.

Og den sentrale midtbanen var en av suksessfaktorene forrige sesong, med Tom Huddlestone og Jake Livermore som stjernene. Sistnevnte er nå henta permanent. Smart. Steve Bruce har også sikra seg Tom Ince, som har imponert i The Championship i flere sesonger, men gjorde lite ut av seg i Palace på lån forrige sesong. Spørsmålet er hvor han skal brukes. Spesielt hvis planen er å fortsette i 3-5-2. Med kjøpet av Robert Snodgrass, nok en ving, kan det kanskje virke som Bruce heller vil satse mer tradisjonelt på 4-3-3 eller 4-4-2. 

Fra forrige sesongs lag er det egentlig bare Robert Koren av verdi man har mista. Og heller ikke han var veldig involvert. Sånn sett ser stallen sterkere ut. Spørsmålet er om Bruce gjør seg sjøl en bjørnetjeneste hvis han endrer formasjon nå. Dessuten er ikke en sterkere stall noen indikasjon på at Bruce vil gjøre en bedre jobb. Han rykka tross alt ned med tidenes sterkeste Birmingham-tropp. Dessuten er spissplassen en utfordring. De har en rekke hardtarbeidende spisser, men den utprega toppscoreren mangler.

Tips: 13. plass


Aston Villa
Hjemmebane: Villa Park
Manager: Paul Lambert
Forrige sesong: 15. plass
Spillere inn: Phillipe Senderos (gratis, Valencia), Joe Cole (gratis, West Ham), Kieran Richardson (ukjent, Fulham).
Spillere ut: Marc Albrighton (gratis, Leicester City), Jordan Bowery (ukjent, Rotherham), Nicklas Helenius (lån, Aalborg), Yacouba Sylla (lån, Erciyesspor), Andras Stieber (gratis, Gyori ETO), Nathan Delfouneso (gratis, Blackpool), Aidan Grant (frigitt), Jed Steer (lån, Doncaster), Antonio Luna (lån, Hellas Verona).
Beste nykommer: Joe Cole
Nøkkelspiller(e): Ron Vlaar, Fabian Delph, Christian Benteke

Når man ser på det rasket som Aston Villa har signert denne sommeren lyser det ikke akkurat ambisjoner av laget. Paul Lambert har ikke mye penger å bruke på overganger, men Phillipe Senderos, Kieran Richardson og Joe Cole har nok alle rundet toppen av sine karrierer. Sistnevnte har riktignok mye råtalent i bunn og kan potensielt skinne. Spesielt som offensiv midtbane, hvor det er tenkt at han skal spille. Problemet er at han sjelden er frisk nok til å spille i det hele tatt.

Etter å ha gjort noen dårlige forsøk forrige sesong virker det som Paul Lambert nå har bestemt seg for å satse på en 3-5-2-formasjon. Jeg vil tro at den avgjørelsen ble ganske enkel etter å ha sett Ron Vlaar framstå som en av VMs beste stoppere. Danske Jores Okore er også tilbake etter langtidsskade og kan bli en viktig spiller denne sesongen. Det ser til og med ut som Charles N’Zogbia nærmer seg noe som ser ut som kampform.

På midten er det viktig at Fabian Delph klarer å følge opp forrige sesong, hvor han fikk et slags gjennombrudd. Sannsynligvis blir det Ashley Westwood som tar plassen ved siden av han. Problemet er at det ikke er mye duellstyrke i disse to. Og hvis Joe Cole skal spille foran dem, blir det fort ubalansert. 

Helt på finner vi Villas største stjerne i Christian Benteke. Eneste grunn til at han fortsatt er i klubben er nok langtidsskaden han pådro seg forrige sesong. Han ble likevel lagets toppscorer med ti scoringer. Skal Villa klarte på tabellen må han holde seg skadefri. Samtidig på Gabriel Agbonlahor ta på seg litt mer scoringsansvar. 

Aston Villa har vært et av de tristeste lagene i Premier League de siste sesongene. At de har noen veldig gode spillere er det ingen tvil om, men troppen som en helhet er ikke spesielt sterk. Kanskje det hjelper å legge om til tre bak, men jeg er usikker på om formasjonen passer spillertypene. 

Tips: 12. plass

Southampton
Hjemmebane: St. Mary’s
Manager: Ronald Koeman
Forrige sesong: 8. plass
Spillere inn: Dusan Tadic (£10.9m, FC Twente), Graziano Pelle (ukjent, Feyenoord), Ryan Bertrand (lån, Chelsea), Saphir Taider (lån, Inter Milan), Fraser Forster (£10m, Celtic).
Spillere ut: Luke Shaw (£27m, Manchester United), Rickie Lambert, (£4m, Liverpool), Adam Lallana (£25m, Liverpool), Lee Barnard (gratis, Southend), Joe Curtis, Guilherme Do Prado, Andreas Sony, Matthew Young (alle frigitt), Andreas Robinson (gratis, Bolton), Danny Fox (gratis, Nottingham Forest), Calum Chambers (£16m, Arsenal), Dejan Lovren (£20m, Liverpool), Jonathan Forte (gratis, Oldham), Dani Osvaldo (lån, Inter Milan), Jordan Turnbull (lån, Swindon).
Beste n
ykommer:
 Dusan Tadic
Nøkkelspiller(e): Morgan Schneiderlin, Dusan Tadic, Jay Rodriguez

Få hadde trodd at Southampton skulle ende på en åttendeplass forrige sesong. Det kunne blitt bedre også, hvis ikke den bunnsolide defensiven plutselig sprang lekk. Takket være gode taktiske disposisjoner av trener Pochettino og en rekke gode enkeltspillere så endte de på øvrehalvdel, men slik suksess har sine ulemper.

Før årets sesong har klubben mista den utrolig dyktige Mauricio Pochettino. Han er erstatta med den ikke fullt så dyktige Ronald Koeman. Liverpool har dessuten raska med seg tre av lagets beste spillere forrige sesong. Rickie Lambert, Dejan Lovren og Adam Lallana har alle flytta på seg, og spesielt sistnevnte blir et stort savn. Backtalentet Luke Shaw har forsvunnet til Manchester United, mens Arsenal har sikra seg Calum Chambers. 

Fjorårets toppscorer, Jay Rodriguez, er fortsatt i klubben, men også han ryktes til Liverpool. Mens klubben nekter å selge Morgan Schneiderlin til Tottenham, til spillerens store frustrasjon. Plutselig ser flere deler av laget fryktelig tynt ut, selv om noen nysigneringer er på plass. Spesielt på stopperplass.

Koeman har riktignok sikret seg noen spennende signeringer. Best av alle er Dusan Tadic. Tar han nivået blir han sesongens signering i Premier League. Han har også tatt med seg Graziano Pelle fra Feyenoord. En helt ok spiss, men ikke noe mer. Selv om han har hamra inn mål i Nederland. De har også styrka keeperplassen med Fraser Forster, som holder et langt jevnere nivå enn Boruc. Luke Shaw er erstattet med Ryan Bertrand, mens den spennende midtbanespilleren Saphir Taider er lånt inn fra Inter.

Det er vel ingen tvil om at Southampton kommer til å forsterke ytterligere før sesongen begynner, men å bytte ut halve laget fra det som presterte så godt forrige sesong er aldri ideelt. Enkelte har begynt å snakke om nedrykk. Det skjer ikke. Men at Southampton får det tøffere i år, det er helt sikkert.

Tips: 11. plass

West Ham
Hjemmebane: Boleyn Ground
Manager: Sam Allardyce
Forrige sesong: 13. plass
Spillere inn: Mauro Zarate (ukjent, Velez Sarsfield), Cheikhou Kouyate (£7m, Anderlecht), Aaron Cresswell (£2m, Ipswich), Diego Poyet (kompensasjon, Charlton), Enner Valencia (£12m, Pachuca), Carl Jenkinson (lån, Arsenal).
Spillere ut: Joe Cole (gratis, Aston Villa), Matt Taylor (gratis, Burnley), Raphael Spiegel (lån, Crawley Town), Stephen Henderson (gratis, Charlton) Jack Collison, Callum Driver, George McCartney, Jordan Spence (alle frigitt), George Moncur (lån, Colchester).
Beste nykommer: Aaron Cresswell
Nøkkelspiller(e): James Tomkins, Mark Noble, Kevin Nolan

Klubbens fans og manager har vært på kollisjonskurs lenge. Sam Allardyce mener at resultatene taler for seg sjøl og har sagt klart i fra om det. Fansen på sin side har ingenting til overs for den fotballen West Ham spiller. I bakgrunn lurer også eiere som virker å klø i fingrene etter å sparke Big Sam ved første unnskyldning. Det gir ikke akkurat grobunn for gode arbeidsforhold, men Allardyce er typen som bryr seg om det.

Allardyce kjører sitt eget løp og det fungerer alltid til en viss grad. Det så stygt ut lenge forrige sesong, men laget endte tilslutt på trygg plass. Nå er imidlertid ikke 40 poeng en spesielt imponerende poengsum. En av grunnene til snuoperasjonen var at Andy Carroll var tilbake fra skade. Han bidro ikke med så mange mål, men samarbeidet med Kevin Nolan bar frukter. Nå er Carroll igjen langtidsskada, men West Ham har i alle fall skaffet seg alternativer på topp.

Enner Valencia imponerende under VM med en enorm spenst og tre scoringer på tre kamper. Han blir nok førstevalget på topp for West Ham, men spørsmålet er om han er god nok. Det er farlig å kjøpe spillere på bakgrunn av et godt VM, og West Ham har betalt seriøs overpris for spissen. Noe trøst er det at han også legger bak seg en imponerende sesong i Pachuca. 

Minst like interessant er kjøpet av Mauro Zarate. Ei notorisk bråkebøtte, men veldig god når han først er god. Jeg er veldig spent på hva han finner på i sitt andre forsøk i Premier League. Han har i alle fall hamra inn mål for Velez Sarsfield denne sesongen. 

Generelt sett så har West Ham gjort mye spennende på transferfronten denne sommeren. I tillegg til de to angrepsspillerne har de også henta Aaron Cresswell. Backen med det imponerende venstrebeinet kommer til å bidra med en god håndfull med målgivende pasninger. Kjempetalentet Diego Poyet har også alle forutsetninger for å lykkes i Premier League. Han hadde null problemer med å ta nivået i The Championship i hvert fall. Cheikhou Kouyate virker også som en spennende stoppertype.

Troppen til West Ham ser småtynn ut, men de har samtidig en rekke spillere som har potensial til å være veldig gode. Hvis laget er mer heldige med skader denne sesongen kan de fort havne på øvre halvdel. Det bør i alle fall ikke bli noe nedrykksstrid. 

Tips: 10. plass


Stoke
Hjemmebane: Britannia Stadium
Manager: Mark Hughes
Forrige sesong: 9. plass
Spillere inn: Phil Bardsley (gratis, Sunderland), Bojan Krkic (£3m, Barcelona), Steve Sidwell (gratis, Fulham), Dionatan Teixeira (ukjent, Dukla Banská Bystrica), Mame Biram Diouf (gratis, Hannover 96)
Spillere ut: Michael Kightly (ukjent, Burnley), Karim Rossi (gratis, Hull City), Juan Agudelo, Lucas Dawson, Matthew Etherington, Benjamin Heneghan, Michael Keane, Jordan Richardson (alle frigitt), James Alabi (lån, Accrington).
Beste nykommer: Bojan Krkic
Nøkkelspiller(e): Asmir Begovic, Ryan Shawcross, Marko Arnautovic

Det var en viss skepsis da Stoke valgte å sparke Tony Pulis for å utvikle laget videre. Skepsisen ble ikke mindre da man ansatte Mark Hughes. Resultatet ble en 9. plass, den beste plasseringa siden opprykket, og en spillestil som ikke førte til at blod rant fra øynene. Det tok litt tid før spillestilen satt, men i løpet av sesongens 14 siste kamper, tapte Stoke kun tre ganger. 

Den jobben Mark Hughes nå gjør i Stoke minner veldig om det han i sin tid gjorde i Blackburn. Kjøper smart og relativt billig, samtidig som han får mye ut av en i utgangspunktet begrensa tropp. Stoke er fortsatt et griselag, men nå spiller de i alle fall fotball i tillegg.

Kjøpene av Arnautovic og Pieters var typiske Hughes-kjøp forrige sesong. Denne sesongen har hovedfokus vært å forbedre angrepet. Mame Biram Diouf gjør et nytt forsøk i Premier League. Det sies at han har utvikla seg i Tyskland. Det bør han ha gjort, for sist var han et trist skue. For min del syns jeg det er mer spennende med Bojan. Kjempetalentet som aldri slo igjennom og trenger å få karrieren på rett kjøl. Hughes har fått ut makspotensialet i spisser tidligere og jeg tror han kan få til det samme med Bojan. Spissen har i alle fall vært knallgod i oppkjøringa.

Å hente inn Steve Sidwell og Phil Bardsley gratis er fornuftig business. Ser man på troppen til Stoke er det noen spillere som peker seg ut. Keepertrioen Begovic, Butland og Sørensen er bedre enn det meste man finner i Premier League. De har klart å beholde Ryan Shawcross i midtforsvaret. N’Zonzi har vært strålende og Charlie Adam har fått en rolle der også han kan være. Pieters og Arnautovic er nevnt.

Stoke virker å være å være en klubb i utvikling, som gjerne vil etablere seg på øvre halvde
l av tabellen. Med et begrensa budsjett er det viktig at de finner riktig manager og det virker det som de har gjort med Mark Hughes. Regn med en plassering over midten. 


Tips: 9. plass


Newcastle
Hjemmebane: St. James’ Park
Manager: Alan Pardew
Forrige sesong: 10. plass
Spillere inn: Ayoze Perez (£1,5m, Tenerife), Jack Colback (gratis, Sunderland), Siem de Jong (£6m, Ajax), Remy Cabella (£12m, Montpellier), Emmanuel Riviere (£6m, Monaco), Daryl Janmaat (£6m, Feyenoord), Facundo Ferreyra (lån, Shakhtar Donetsk), Jamaal Lascelles og Karl Darlow (£5m, Nottingham Forest)
Spillere ut: Dan Gosling (gratis, Bournemouth), James Tavernier (ukjent, Wigan), Mathieu Debuchy (£12m, Arsenal), Shola Ameobi (gratis, Gaziantep Büyüksehir Belediyespor), Brandon Miele, Michael Richardson (begge frigitt), Conor Newton (gratis, Rotherham), Jonathan Mitchell (gratis, Derby), Sylvain Marveaux (lån, Guingamp), Steven Logan (gratis, Annan Athletic), Jamaal Lascelles og Karl Darlow (lån, Nottingham Forest), Adam Campbell (lån, Fleetwood).
Beste nykommer: Remy Cabella
Nøkkelspiller(e): Fabricio Coloccini, Cheick Tiote, Moussa Sissoko

Det var en grusom avslutning av forrige sesong for Newcastle. Ikke nok med at de tapte sju av de åtte siste kampene, de fikk også grisejuling i flere av dem. Dermed er det ikke et lag fullt av selvtillit som går inn i årets sesong. Men troppen er såpass sterk at selv en begrensa manager som Alan Pardew skal klare å havne høyere enn forrige sesong.

At man har mista sine to beste spillere fra forrige sesong er selvfølgelig et lite slag i trynet. Mens Debuchy har forsvunnet til Arsenal var toppscorer Remy kun på lån, og det skjer neppe noe mer i den forbindelse. Nå som Joe Kinnear er borte har imidlertid Newcastle vært veldig aktive på overgangsmarkedet. Og på papiret ser flere av signeringene svært solide ut.

Som erstatter for Debuchy har man henta Daryl Janmaat, ikke like god som franskmannen, men han hadde et godt VM. Tre reine spisser er hentet i Emmanuel Riviere, Ayoze Perez og Facundo Ferreyra, men ingen av dem er spesielt imponerende. Siem de Jong kan riktignok bli en hit. Det kan også sommerens dyreste kjøp, kantspilleren Remy Cabella. Han er også den som framstår mest målfarlig av nykommerne. Det er også verdt å nevne Jack Colback, som man stjal fra naborival Sunderland helt gratis. Han har allerede bevist at han holder er godt Premier League-nivå.

I tillegg så er det flere klassespillere i Newcastle. Forsvaret ser veldig solid ut, utfordringa er å finne den rette konstellasjonen. På midten har man også en hel masse alternativer, med spillere som kan dekke flere posisjoner, både på kant og i midten. Jeg er spent på om Newcastle klarer å få fram en ubestridt toppscorer og førstevalg på topp denne sesongen. 

Ser man på troppen til Newcastle bør de være med å kjempe på øvre halvdel. Ser man på manageren tenker man at de bør være fornøyd med å havne midt på tabellen. 

Tips: 8. plass


Everton
Hjemmebane: Goodison Park
Manager: Roberto Martinez
Forrige sesong: 5. plass
Spillere inn: Gareth Barry (gratis, Manchester City), Muhamed Besic (£4m, Ferencvaros), Romelu Lukaku (£28m, Chelsea), Brendan Galloway (ukjent, MK Dons).
Spillere ut: Mason Springthorpe, Ibou Touray (begge frigitt), Apostolos Vellios (gratis, Lierse), Magaye Gueye (gratis, Millwall), John Lundstram (lån, Blackpool), Matthew Kennedy (lån, Hibs).
Beste nykommer: Romelu Lukaku
Nøkkelspiller(e): Sylvain Distin, Leighton Baines, Ross Barkley, Romelu Lukaku

Roberto Martinez tok det solide fundamentet David Moyes hadde lagt og bygget videre på det. Han ga Everton en egen spillestil og viste at laget kunne hamle opp med storlagene, ved å spille sitt eget spill. Det resulterte i en imponerende 5. plass. Uten å forringe prestasjonen til Martinez var de godt hjulpet av underpresterende Tottenham og Manchester United. 

Denne sesongen får manageren mulighet til å videreutvikle laget ytterligere. Stjernene er beholdt og de to viktigste lånespillerne fra forrige sesong, Lukaku og Barry, er henta på permanent basis. I tillegg har man sikret seg Muhamed Besic, som var god for Bosnia under VM. Midtbanespilleren har alle forutsetninger for å lykkes i Premier League. 

Det største spørsmålet er hvordan Everton skal spille. 4-2-3-1 fungerte bra forrige sesong, med Ross Barkley bak Lukaku. Men vi veit fra Wigan-tida at Martinez liker å spille med tre bak, enten i 3-5-2 eller 3-4-3. Det blir nok en del veksling denne sesongen, noe som gir laget uforutsigbarhet, men samtidig kan det også gi ustabilitet. Ustabilitet er i alle fall nøkkelordet for treningskampene, uten at man skal legge for mye vekt på dem.

Førsteelleveren til Everton er sterk. Seamus Coleman er blant ligaens beste høyrebacker. Stopperne Distin og Jagielka er bunnsolide, mens John Stones ser ut som et kjempetalent. Leighton Baines trenger ingen nærmere presentasjon. Med Besic har man nå tre klassespillere sentralt. Ross Barkley har et enormt råtalent som han for alvor begynte å vise forrige sesong. Kevin Mirallas kan herje med de fleste backer. Og på topp har man rekordkjøpet Romelu Lukaku. Kun Suarez og van Persie har scoret flere mål i Premier League de siste to sesongene.

Bak
disse begynner dog kvaliteten å synke drastisk. Holder flesteparten seg skadefrie kan Everton bli veldig ubehagelige for topplagene. Tror ikke laget som sådan kommer til å gjøre en dårligere innsats enn forrige sesong, men de hadde et par lag bak seg som kommer til å løfte seg. 


Tips: 7. plass


Tottenham
Hjemmebane: White Hart Lane
Manager: Mauricio Pochettino 
Forrige sesong: 6. plass
Spillere inn: Michel Vorm (£3,5m, Swansea), Ben Davies (bytte, Swansea), Eric Dier (£4m, Sporting Lisboa)
Spillere ut: Gylfi Sigurdsson (bytte, Swansea), Jake Livermore (£8m, Hull City), Heurelho Gomes (gratis, Watford), Grant Hall (lån, Birmingham), Alex Pritchard (lån, Brentford), Giancarlo Gallifuoco, Cameron Lancaster, Roman Michael-Percil, Jonathan Miles, Kevin Stewart, Lawrence Vigouroux (alle frigitt), Kenny McEvoy (lån, Peterborough), Yago Falque (£4m, Genoa), Shaquile Coulthirst (lån, Southend), Jordan Archer (lån, Northampton)
Beste nykommer: Ben Davies
Nøkkelspiller(e): Younes Kaboul, Christian Eriksen, Roberto Soldado

Etter å ha brukt rundt en milliard norske kroner på nye spillere i fjor sommer ble det en skuffende sesong for Tottenham. Riktignok brukte de ikke like mye som de tjente på spillersalg, men det er egentlig uvesentlig. Av alle spillerne som ble henta inn var det egentlig bare Christian Eriksen som slo skikkelig til. De to dyreste kjøpene Soldado og Lamela var gigantiske flopper.

Jeg er blant dem som mener at Andre Villas Boas fikk for lite tid. Spesielt når løsninga var å gi Tim Sherwood jobben ut sesongen. Til tross for en god start, resultatmessig, kan ingen påstå at Sherwood imponerte i sjefsstolen. Det tok Daniel Levy konsekvensen av og det ble tidlig klart at Sherwood ikke fikk fortsette, selv om han gravde neglene godt inn i sjefsstolen.

I sommer ansatte Tottenham Mauricio Pochettino, som gjorde en særdeles imponerende jobb med Southampton forrige sesong. Selv med begrensa kunnskap til det engelske språket har han framstått som en taktiker av rang. Håpet er også at han skal få det lille ekstra ut av spillere som underpresterte forrige sesong. For dem var det mange av, spesielt nysigneringene. I treningskampene har det riktignok sett bra ut. Spesielt Lamela, som aldri egentlig fikk en skikkelig sjanse, og Soldado har imponert.

På keeperplass er Hugo Lloris førstevalg, mens Michel Vorm er henta inn som back-up. Høres litt råflott ut, men Lloris kan trenge litt reell konkurranse. Forsvaret var fullstendig fraværende forrige sesong, men det kan nok Pochettino organisere bedre enn Sherwood. Det hjelper sikkert å få Vlad Chiriches tilbake fra skade. Dessuten er jeg spent på om nysignerte Eric Dier er tiltenkt en plass i startoppstillinga. 

Tottenham har lenge trengt enn venstreback, men spørsmålet er om Ben Davies holder den nødvendige kvaliteten. Jan Vertonghen framstår fortsatt som lagets beste alternativ ute av posisjon. På midtbanen er Pochettino nødt til å få i gang Paulinho, som var en skuffelse forrige sesong. Etienne Capoue kan også regne med å få flere sjanser denne sesongen. På offensiv midtbane- og kantplass har laget mange gode alternativer. Pochettino foretrekker kanter som trekker inn i banen, så det kan bety slutten for Aaron Lennon, men en ny vår for Lamela. På topp er det fortsatt spørsmåltegn. Vil Adebayor være motivert denne sesongen? Kan Soldado score i åpent spill? Er Harry Kane god nok til å ta over hvis de to svikter? 

Tottenham har nok retta på mye ved å få på plass Pochettino som manager, men begrensninga ligger i spillertroppen. Det er få spillere i Tottenham som ville vært aktuelle fra start i et av forrige sesongs topp fire-lag. Spurs vil utvilsomt framstå som et bedre lag denne sesongen, men det er lag foran dem som er enda bedre. 

Tips: 6. plass


Liverpool
Hjemmebane: Anfield
Manager: Brendan Rodgers
Forrige sesong: 2. plass
Spillere inn: Rickie Lambert (£4m, Southampton), Adam Lallana (£25m, Southampton), Emre Can (£10m, Bayer Leverkusen), Lazar Markovic (£20m, Benfica), Dejan Lovren (£20m, Southampton), Divock Origi (£10m, Lille), Javier Manquillo (lån, Atletico Madrid), Alberto Moreno (£12m, Sevilla)
Spillere ut: Luis Suarez (£75m, Barcelona), Luis Alberto (lån, Espanyol), Jakub Sokolik (gratis, Yeovil), Villyan Bijev (gratis, Slavia Sofia), Yalany Baio, Yusuf Mersin, Michael Ngoo, Craig Roddan, Stephen Sama (alle frigitt), Iago Aspas (lån, Sevilla), Andre Wisdom (lån, West Brom), Divock Origi (lån, Lille), Conor Coady (£375k, Huddersfield), Brad Smith (lån, Swindon), Pepe Reina (£2m, Bayern Munich).
Beste nykommer: Dejan Lovren
Nøkkelspiller(e): Steven Gerrard, Jordan Henderson, Daniel Sturridge

Det er et spørsmål som svirrer rundt Liverpool før denne sesongen: Hvor mye betydde Luis Suarez? 31 scoringer i Premier League betyr selvfølgelig mye, men han var mer enn bare scoringer. Liverpool kunne aldri håpe på å erstatte han med en spiller, så de har kjøpt en trio av offensiv slagkraft for å bøte på tapet.

Både Rickie Lambert og Adam Lallana nøt stor suksess med Southampton forrige sesong. Såpass bra at begge ble tatt ut i Englands VM-tropp. Lallana er den beste spilleren av de to, men Lambert gir samtidig laget en annen spillertype enn de har hatt tidligere. Sistemann er Lazar Markovic, Benficas unge kantspiller. Han har utvilsomt kvaliteter, men om han får dem ut i Liverpool er noe annet. Dessuten spår mange at dette skal bl
i Coutinhos definitive gjennombrudd. 


Sentralt på midten har de også fått inn en forsterkning i Emre Can, og han kan bli viktig hvis han finner seg til rette. Han bidrar med løpsstyrke rundt en Gerrard som blir stadig treigere i beina. Det mest imponerende med Liverpools andreplass forrige sesong, var at de spilte store deler av sesongen uten et fungerende forsvar. Nå er Dejan Lovren henta inn for å være sjef i midtforsvaret, i tillegg har de fanga to spanske backer. Moreno ser bra ut, men jeg er mer usikker på Manquillo. 

Brendan Rodgers har hele veien hatt en visjon og bygget lag ut i fra det. Forrige sesong kunne han begynne å høste fruktene. Denne forsesongen har ryktene begynt å svirre om at han kommer til å satse mer på en 3-5-2-formasjon den kommende sesongen. Det kan fungere til spillermateriellet, men jeg er ikke overbevist om at det vil være lurt. 

Selv om Liverpool har hentet noen gode forsterkninger i sommer ligger det en tanke i bakhodet om at de nådde et makspotensial forrige sesong. Luis Suarez hadde en enorm betydning og at Daniel Sturridge nå skal klare å bære det ansvaret som ligger på han er langt i fra sikkert. På tross av forsterkninger er forsvaret fortsatt et usikkerhetsmoment og bakerst står en keeper som ikke er blant de tryggeste. Tør Rodgers å benke Gerrard hvis det viser seg at han ikke holder nivået lenger? 

Tips: 5. plass


Manchester United
Hjemmebane: Old Trafford
Manager: Louis van Gaal
Forrige sesong: 7. plass
Spillere inn: Ander Herrera (£29m, Athletic Bilbao), Luke Shaw (£27m, Southampton), Vanja Milinkovic (ukjent, FK Vojvodina).
Spillere ut: Alexander Buttner (£4.4m, Dinamo Moscow), Nemanja Vidic (gratis, Inter Milan), Jack Barmby (gratis, Leicester City), Louis Rowley (gratis, Leicester City), Federico Macheda (gratis, Cardiff City), Rio Ferdinand (gratis, QPR), Sam Byrne, Jack Rudge (begge frigitt), Ryan Giggs (lagt opp), Patrice Evra (£1.2m, Juventus), Bebe (£2.3m, Benfica), Angelo Henriquez (lån, Dinamo Zagreb).
Beste nykommer: Ander Herrera
Nøkkelspiller(e): David de Gea, Ander Herrera, Robin van Persie

Uansett hva man mente om David Moyes var det få som oppriktig trodde at Manchester Uniteds så katastrofal som den ble. Han kom skeivt ut med en gang, med idiotiske uttalelser som fikk varsellampene til å lyse. Kanskje jobben var for stor for ham? Det var den også. Alt var riktignok ikke Moyes’ feil. Han overtok en gammel og lite balansert tropp, med urealistiske forventninger. Når man ikke heter Alex Ferguson er det vanskelig å få ut det ytterste av stappmette spillere.

Fergusons fremste egenskap som manager var å få det meste ut av spillerne sine. Det samme kan sies om United nye manager Louis van Gaal. På tross av begrensa resultater som klubbtrener siden årtusenskiftet, var jobben han gjorde med Nederland i VM imponerende. Han vil nå importere de viktigste prinsippene fra VM-suksessen til Premier League og Manchester United.

Flere spillere som kan klassifiseres som legender er nå ferdige som spillere, men det var kanskje på tide at Vidic, Ferdinand, Giggs og Evra fant seg noe annet å gjøre. En av forrige sommers pinligste transferssagaer fra Uniteds jakt på Ander Herrera. De hadde tydeligvis ikke lært og forsøkte å forhandle med Athletic, men måtte bite i det sure eplet å kjøpe han fri med den tilleggsskatt det innebærer. Det kan sikkert sies at de betalte overpris, men dette var en spillertype United har ropt etter i flere. Allerede der ser troppen vesentlig bedre ut enn forrige sesong. 

Luke Shaw var også en dyr fornøyelse, men hvis han oppfyller sitt potensial, så vil han være stjerne på venstrebacken i ti år framover. United er neppe ferdighandla i dette overgangsvinduet, men til nærmere man kommer seriestart, til vanskeligere er det å få spillere integrert i laget og spillestilen. Daley Blind glir nok fint inn. Det spekuleres også Marcos Rojo og Angel di Maria. Førstnevnte er nok den mest realistiske av de to. En stoppersjef bør også på plass.

Det er ingen tvil om at Manchester United vil løfte seg denne sesongen. De har gode resultater fra treningskampen, uten at det betyr så mye, men det er alltid positivt å vinne fotballkamper. Med de rette investeringene kan de blande seg inn i den absolutte toppstriden, men sånn laget ser ut per nå bør de være fornøyd med å sikre seg en plass i Champions League. 

Tips: 4. plass


Arsenal
Hjemmebane: Emirates
Manager: Arsene Wenger
Forrige sesong: 4. plass
Spillere inn: Alexis Sanchez (£35m, Barcelona), Mathieu Debuchy (£12m, Newcastle), David Ospina (£3m, Nice), Calum Chambers (£16m, Southampton).
Spillere ut: Bacary Sagna (gratis, Man City), Lukasz Fabianski (gratis, Swansea), Zak Ansah (gratis, Charlton), Chukwuemeka Aneke (gratis, Zulte Waregem), Zach Fagan (gratis, Welling United), Daniel Boateng, Nicklas Bendtner, Park Chu Young, Leander Siemann (alle frigitt) Thomas Eisfeld (ukjent, Fulham), Carl Jenkinson (lån, West Ham), Benik Afobe (lån, MK Dons), Thomas Vermaelen (£15m, Barcelona).
Beste nykommer: Alexis Sanchez
Nøkkelspiller(e): Laurent Koscielny, Aaron Ramsey, Alexis Sanchez

Denne sesongen har verken Arsenal-fansen eller Arsene Wenger noen unnskyldning lenger. Mye penger er brukt og for andre sommeren på rad har laget henta inn en genuin stjernespiller. I fjor var det Mesut Ö
zil, i år er Alexis Sanchez. En spiller som er direkte i spillestilen og liker å gå rett på mål. Enten sjøl eller med gjennombruddspasninger. Felles for begge er at han ofte mister ballen i angrepet. Sanchez kommer både til å være en glimrende og en frustrerende spiller for Arsenal. Men når alt kommer til, så er han akkurat det de trenger.


Både klubben og fansen skulle nok gjerne ha beholdt Bacary Sagna, men når situasjonen ble som den ble så er ikke Mathieu Debuchy noe steg ned i kvalitet. Dessuten har de henta inn en god back-up i Calum Chambers, som også har overbevist som stopper i oppkjøringa og seinest i Community Shield. 

Sistemann inn dørene er den colombianske landslagskeeperen David Ospina, den kanskje beste keeperen i den franske serien. Og han kom til tilbudspris. Wojciech Szczesny har visse ekstremferdigheter, men er en keeper jeg ikke ville stolt på noe lenger enn jeg kan kaste ham. I Ospina får de en keeper som er solid og god på alt. Det største ankepunktet er at han er litt liten til å være keeper, men han er likevel bedre i feltet enn polakken. 

Salget av Vermaelen er vanskelig å kritisere når man ser på prisen, men det gjør at det helst bør komme inn en forsvarsspiller til. For forsvarsrekka er skadeutsatt. Selv om Kieran Gibbs spilte flesteparten av ligakampene forrige sesong har han en skadehistorikk som er skremmende, men Nacho Monreal mangler litt på nivået. Flamini er selvfølgelig er alternativ. Og holder det med Chambers som back-up både på backen og stopperplass?

Midtbanen trenger en defensiv midtbanespiller. I 85 prosent av kampene den kommende sesongen vil ikke det være nødvendig, men skal de være med i toppen trengs det en defensiv ekspert å bruke mot de beste lagene. Wilshere og Ramsey er best offensivt. Arteta og Flamini kan begge gjøre en ok jobb, men ingen er den spilleren de virkelig trenger. Offensivt på midten har de en voldsom offensiv slagkraft og enormt mange muligheter når det gjelder å sette opp laget, med så forskjellige spillertyper.

Spissplassen fortsetter å være et spørsmålstegn. Er Giroud god nok? Holder Sanogo som erstatter? Forskjellen fra i fjor er at man har fått inn nevnte Sanchez. Selv om det ikke er som rein spiss han har sine største kvaliteter, vil han bidra med mål. Dessuten skal Joel Campbell endelig få en sjanse etter et imponerende VM. 

Arsenal vil være med å kjempe om seriegullet hele veien. Utfordringene kommer hvis skader begynner å hope seg opp igjen, noe det har en tendens til i Arsenal. Både Man City og Chelsea har sterkere tropper, men de mangler det innarbeidet spillesystemet til Arsenal. Men det har vi sett kan både være en styrke og en svakhet. Regn med perioder på toppen av tabellen og tidvis fantastisk fotball, men en real faceplant på målstreken. 

Tips: 3. plass


Manchester City
Hjemmebane: Etihad
Manager: Manuel Pellegrini
Forrige sesong: 1. plass
Spillere inn: Bacary Sagna (gratis, Arsenal), Fernando (£12m, Porto), Willy Caballero (£6m, Malaga), Frank Lampard (lån, New York City), Bruno Zuculini (£1,5m, Racing Club), Eliaquim Mangala (£32m, Porto).
Spillere ut: Costel Pantilimon (gratis, Sunderland), Joleon Lescott (gratis, West Brom), Alex Henshall (gratis, Ipswich), Thomas Agyiri, Kieran Kennedy, George Swan, Alex Tchuimeni-Nimely (alle frigitt), Gareth Barry (gratis, Everton), Emyr Huws (lån, Wigan), Reece Wabara (gratis, Doncaster), Jack Rodwell (£10m, Sunderland), Jason Denayer (lån, Celtic), Greg Leigh (lån, Crewe).
Beste nykommer: Eliaquim Mangala
Nøkkelspiller(e): Vincent Kompany, Yaya Toure, Sergio Aguero

Enkelte Liverpool-fans har forsøkt seg med at Citys seriemesterskap forrige sesong ikke var fortjent. Med flest poeng etter 38 kamper og den suverent beste målforskjellen, så blir det selvfølgelig bare rør. Det skulle bare mangle, sier noen, med tanke på stall og antall milliarder brukt, men det er sjelden så enkelt.

Stallen til Manchester City er helt vanvittig, og bedre har den blitt i løpet av sommeren. Uten å blåse penger på de største stjernene. På keeperplassen har de nå to jevngode spillere, som begge holder et høyt nivå (potensielt høyt nivå i Joe Harts tilfelle). Ved å hente inn Sagna har de nå verdens beste høyrebackpar. Mulig at en av dem må over på venstre for begge er bedre enn venstrebackalternativene, som kanskje er lagets største svakhet.

I fjor var det mye fokus på stopperne i City. Nastastic ble tidlig skada. Kompany sliter konstant med en eller annen skade, men Lescott og Javi Garcia er langt unna ønska nivå. På siste dag i overgangsvinduet ble Martin Demichelis henta inn. Etter en elendig start ble han latterliggjort, men faktum er at han var langt bedre enn Kompany i sesonginnspurten. Nå har de i tillegg betalt en voldsom sum for Mangala, og plutselig ser stopperalternativene langt bedre ut. 

Lagets store stjerne er fortsatt Yaya Toure. Han endte på 20 scoringer forrige sesong og med kjøpet av Fernando er han garantert å slippe unna så mye defensivt ansvar den kommende sesongen. I likhet med Arsenal har City plenty med alternativer offensivt på midtbanen, forskjellen er at de har kvalitet helt fremst også.

Skadefri er Sergio Aguero Premier Leagues beste spiss, men han går ofte småskada. Dzeko garanterer mål, men han bør ikke være førstevalget. I tillegg har man Negredo som starta sesongen i fjor fantastisk, men fikk fullstendig måltørke etter hvert. Nå ser det ut som Jovetic er skadefri og han kan fort bli en langt viktigere spiller for City enn mange hadde trodd. 

At jeg tror City mister førsteplassen handler ikke om at laget har blitt dårligere, men at Mourinho har fått et år på å bygge det laget han ønsker. Han framstår som en bedre manager enn Pellegrini taktisk. Han kyniske syn på fotballen vil nok tippe ligatittelen i Chelseas fordel, men det blir ikke lett mot et City-lag det er vanskelig å finne de store svakhetene i. 


Tips: 2. plassChelsea
Hjemmebane: Stamford Bridge
Manager: Jose Mourinho
Forrige sesong: 3. plass
Spillere inn: Cesc Fabregas (£30m, Barcelona), Diego Costa (£32m, Atletico Madrid), Mario Pasalic (ukjent, Hajduk Split), Filipe Luís (£16m, Atletico Madrid), Didier Drogba (gratis, Galatasaray)
Spillere ut: Tomás Kalas (lån, Køln), David Luiz (£50m, PSG), Wallace (lån, Vitesse Arnhem), Sam Hutchinson (gratis, Sheffield Wednesday), Samuel Eto’o, Hilario, Milan Lalkovic, Adam Nditi, Daniel Pappoe, Jhon Pirez (alle frigitt), Thorgan Hazard (lån, Borussia Monchengladbach), Ashley Cole (gratis, Roma), Bertrand Traore (lån, Vitesse), Demba Ba (£4.7m, Besiktas), Frank Lampard (gratis, New York City FC), Ryan Bertrand (lån, Southampton), Romelu Lukaku (£28m, Everton), Gael Kakuta (lån, Rayo Vallecano), Oriel Romeu (lån, Stuttgart), John Swift (lån, Rotherham), Kenneth Omeruo (lån, Middlesbrough), Billy Clifford (gratis, Walsall).
Beste nykommer: Cesc Fabregas
Nøkkelspiller(e): Nemanja Matic, Cesc Fabregas, Eden Hazard, Diego Costa 

Det er få managere i verden som er mer effektive på transfermarkedet enn Jose Mourinho. Og med effektiv mener jeg ikke at han treffer hver gang, eller at han gjør spesielle kupp. Det jeg mener er at han er god på å lokalisere svakheter i laget og hente spillere man faktisk trenger. Det hjelper selvfølgelig med en utømmelig pengesekk, men se kjøpet av Matic forrige sesong. Akkurat det Chelsea trengte. United trengte også en defensiv midtbanespiller, men valgte å bruke nesten 400 millioner kroner på en playmaker og plassere han på høyrekanten.

Også denne sommeren har Mourinho tilsynelatende henta akkurat det Chelsea trenger. Behovet for en venstreback var åpenbart og Filipe Luis var bortimot det beste man kunne få tak i. At Chelsea har hatt et spissproblem de siste sesongene er hevet over enhver tvil. Om Diego Costa slår til er jeg fortsatt usikker på, men på papiret er han en nærmest perfekt signering. Å hente hjem Drogba som en annerledes trussel på slutten av kamper er det ingen risiko i.

Det beste kjøpet er imidlertid Cesc Fabregas. Spanjolen fant seg aldri skikkelig til rette i Barcelona, men Premier League passer han perfekt. Sist han spilte i England var han ligaens kanskje viktigste spiller. Hans direkte spillestil og glimrende gjennombruddspasninger er akkurat det Chelsea trenger for å bryte ned dårligere motstand. Noe de sleit med forrige sesong. Tre av lagene Chelsea tapte for forrige sesong lå i nedrykksstriden. Mot topplagene får Mourinho så godt som alltid det resultatet han er ute etter. 

Chelsea er ikke alltid like gøy å se på, men de er effektive. Mourinhos lag slapp inn soleklart færrest mål forrige sesong. Dessuten scoret de tredje mest. Ved å satse på Courtois får de en enda bedre keeper enn Cech bakerst. Og med Fabregas til å skape sjansene og Costa til å sette dem i mål, ligger alt til rette for at målforskjellen blir ytterligere forbedret denne sesongen. 

Jeg skrev tidligere at Wenger ikke lenger har noen unnskyldninger, men det har jaggu ikke Mourinho heller. Det laget de hadde forrige sesong var knallbra, og nå er det enda bedre og mer innarbeida. Til tross for at man handlet inn tre verdensklassespillere, går overgangsbudsjettet likevel i pluss, med salgene av Lukaku og Luiz. Det betyr at Chelsea fortsatt har penger å bruke dette vinduet, eller i verste fall neste. Med det laget Mourinho kan stille denne sesongen tror jeg dermed at de tar med seg tittelen til London. 

Tips: 1. plass

Takk til kjegla i vårt forum for dette bidraget. Hva tenker du om kjegla sine betraktninger? 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

- Annonse -

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -