Mening: Derfor burde Löw miste jobben som tysk landslagstrener

365

Da det ble kjent at Joachim Löw fikk fortsette som tysk landslagstrener etter VM ble nyheten møtt kritisk i offentligheten. Det som har skjedd siden da har vist at kritikken var på sin plass – og at Löw ikke lengre burde lede det tyske landslaget. En kommentar.

Det tyske fotballforbundet (DFB) brukte lang tid til å analysere VM-katastrofen. I slutten av august snakket Löw og lagets manager Bierhoff om anslysens resultater i en pressekonferanse.

Löw viste seg selvkritisk. Den største feilen så treneren i spillestilen som gikk ut på ballbesittelse og å dominere motstanderen. Ifølge Löw var stilen samt for lite fleksibilitet hovedårsaken til det dårlige mesterskapet.

Analysen var på ikke feil. Problemet er at analysen ikke gikk dyp nok og at det ble trukket feile konklusjoner.

- Annonse -

Allerede på pressekonferansen mente Löw nemlig at det ikke trengtes store endringer. Han mente at lagets solide fundament bare måtte tilpasses en ny spillestil.

De som forventet store forandringer ble allerede skuffet da Löw nominerte den første landslagstroppen etter VM samme dag. Av de 21 tilgjengelige spillerne som spilte i VM var 17 med i troppen.

Taktisk forandret Löw noe. Laget spilte både mot Frankrike og mot Nederland i 4-3-3. Treneren satset på mer stabilitet i forsvaret.

Likevel ser Löw ikke ut til å kunne løse lagets hovedproblemer.

Navn vurderes høyere enn prestasjoner

Landslagets sentrale akse består av Bayern-spillerne Neuer, Hummels, Boateng og Müller i tillegg til Kroos (Real Madrid). Ingen av disse spillerne har vært i god form i det siste.

Löw nekter dog å bruke spillerne etter hvor gode de presterer. Özil og Müller var allerede dårlige før VM, men ble tatt ut og spilte mye. Neuer og Boateng hadde faste plasser i elleveren til tross for skadeproblemene før mesterskapet.

For tiden er landslagets sentrale akse. og særlig Boateng og Müller, i en dårlig forfatning, men er likevel en fast del av startelleveren. Den sentrale aksen er likevel ikke det eneste tilfellet der Löw bommer på spillervalget. Jonas Hector, en limiterr venstrebackk som til daglig spiller mot Sandhausen, Paderborn og Heidenheim, spiller fra start så lenge han er frisk. Etter at Joshua Kimmich ble flyttet til defensiv midtbane spiller midtstopperen Matthias Ginter som høyrebekk.

Löws nyeste uforståelige avgjørelse er bruket av Schalkes Mark Uth. Spissen har så langt scoret null mål i sju kamper denne sesongen – og fikk starte mot Nederland.

Alle disse avgjørelsene til fordel for navnene i stedet for prestasjoner går ut over spillere som kunne hjulpet laget. Barcelonas keeper Marc-André ter Stegen har til tross for meget sterke prestasjoner ingen sjanse mot Neuer. Venstrebacken Nico Schulz sitter på benken bak Hector. Kollega Philipp Max får ikke sjansen til å vise seg fram. Det samme gjelder midtstopperen Jonathan  Tah. Leroy Sané herjer i England, men ble ikke tatt med til Russland. Mot Nederland ble han byttet inn.

Denne listen kan utvides ytterligere, men ettersom Löws konservative trofasthet til etablerte spillere og dårlige nomineringer ikke er lagets eneste problem, er ikke dette nødvendig.

Taktiske feilgrep

Den tyske landslagstreneren ser nemlig heller ikke ut til å kunne løse lagets taktiske problemer.

Mer tempo, mer fleksibilitet, mer defensiv stabilitet: Dette ønsket Löw å oppnå med de taktiske forandringer. Mens Tyskland i det minste kjempet seg til ett poeng mot Frankrike, viste kampen mot Nederland at Löws taktiske knep ikke fungerer.

Den defensive stabiliteten fungerte fram til Nederland spilte kjapt. Da havnet de tyske spillerne altfor hyppig på etterskudd, og det svake kollektive forsvaret ble avkledd. Mot slutten av kampen kollapset laget fullstendig.

En lignende konklusjon kan trekkes offensivt. Tyskland hadde noen muligheter, men i det store og hele var det offensive spillet ikke overbevisende. Laget mangler en overordnet plan offensivt. Angrepsspillet har ingen struktur og lever av lagets fortsatt tilstedeværende individuelle klasse. I fire av de siste fem offisielle kampene scoret Tyskland ingen mål.

I Nations League mot verdensmesterne Frankrike og et ungt nederlandsk lag, som ikke er å regne blant de store internasjonale lagene for tida, er Tyskland nære nedrykk. Den såkalte «nystarten» etter VM har mislykket.

Det er sett under ett lite som har forandret seg etter VM. Det kan heller ikke ventes at den nåværende landslagstreneren bryter opp de låste strukturene, noe som egentlig er alternativløst. Spørsmålet er hvor lenge DFB ønsker å vurdere gamle fortjenester høyere enn nåværende prestasjoner – på alle plan.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -