Premier League-tips: Prosjekt Koeman

357

Premier League-tips: Prosjekt Koeman

Southampton imponerte stort i 2014/2015-sesongen, som også var manager Ronald Koemans første sesong bak roret. I løpet av sommeren i fjor ble hele «ryggraden» i laget solgt og spillere som Adam Lallana, Dejan Lovren, Rickie Lambert, Luke Shaw og Calum Chambers forlot klubben. Dette førte til at klubben fra sørkysten ble tippet langt nedover på tabellen av de aller fleste eksperter. Ronald Koeman imponerte på overgangsmarkedet, fant svært solide erstattere til de han mistet og utvidet troppen på klokt vis. Det hele endte med en rekordsesong for the Saints. Litt av det samme har skjedd i år. Ut har Morgan Schneiderlin, Nathaniel Clyne,  Artur Boruc, Toby Alderweireld (avsluttet lån), Filip Djuricic (avsluttet lån) og Eljero Elia (avsluttet lån) gått. Koeman har foreløpig hentet inn Jordy Clasie, Juanmi, Cedric Soares, Maarten Stekelenburg, Steven Caulker og Cuco Martina som årets erstattere, de fleste kan kalles svært interessante signeringer. Klarer Koeman å gjenskape fjorårets store bragd?

Southampton hadde som nevnt en meget sterk sesong i fjor og endte på en solid 7. plass på tabellen da sesongen 2014/2015 ble avsluttet. Det er svært imponerende dersom de gjentar denne bragden, men overraskende vil det derimot ikke være. Laget fra sørkysten har en sterk tropp og en svært dyktig manager som fikk det til å stemme omtrent fra første spark på ballen sist sesong. Bortsett fra en litt trøblete sesongavslutning med 3 seire på sine siste 10 kamper, hadde the Saints en jevnt over veldig god sesong hvor de nye spillerne virkelig tok opp arven etter nøkkelspillerne som forlot St Mary’s i overgangsvinduet sommeren før. Laget har mye å leve opp til fra fjorårets meget solide sesong og har nok også noen lagdeler som burde forsterkes, spesielt på midtstopperplassen ved siden av Jose Fonte hvor de fleste supportere håper Steven Caulker kun er tiltenkt en backup-rolle. Tetter de gjenværende hull, er det store sjanser for at Southampton-fansen i det minste får oppleve Europa League på St Mary’s i 2015/2016-sesongen.

Europa League er det forøvrig store muligheter for på St Mary’s også i år. I skrivende stund er Southampton i tredje kvalifiseringsrunde og skal opp mot nederlandske Vitesse, samarbeidsklubb til Jose Mourinho’s Chelsea som allerede har bekreftet låneavtaler med Chelsea-spillerne Lewis Baker, Isaiah Brown og Danilo Pantic og med bekreftelsen på en låneavtale på Dominic Solanke tilsynelatende rett rundt hjørnet. Klubben fra Eredivisie er nok større motstand enn endel andre lag som fremdeles er med i turneringen, men med all sannsynlighet ender det opp med Europa League for the Saints fra høsten av. Southampton-stallen av høy kvalitet og det har kommet mer spillere inn enn det har forsvunnet ut. Laget vil nok merke de ekstra kampene som de faktisk får gjennom å spille i Europas nest gjeveste turnering, men  til tross for det bør ikke resultater i hjemlig liga og cuper preges altfor mye av spill i Europa League. Ronald Koeman vil, etter alle solemerker rotere mye på troppen sin i den periodene de har Europa League-kamper og således utnytte troppen etter beste evne. Det kan tenkes at man har tatt lærdom av Evertons Europa-eventyr i fjor hvor det etterhvert ble svært tydelig hvor viktig det faktisk er å ha en stor tropp når en skal prøve lykken utenfor egne landegrenser.

 

- Annonse -
Ronald Koeman og resten av Southampton-benken mot West Ham forrige høst
Ronald Koeman og resten av Southampton-benken mot West Ham forrige høst

Ronald Koeman har, sammen med sin 2 år eldre bror og assistent manager Erwin Koeman, gjort en strålende jobb i Southampton så langt og har raskt blitt en populær skikkelse på St Mary’s. Nederlenderen har tidligere i sin managerkarriere trent alle de tre storlagene i Nederland: Ajax, PSV og Feyenoord. Han hadde der en seiersprosent på henholdsvis 62.25%, 61.90% og 57.02%. Svært imponerende tall må en kunne si, ettersom han var i disse klubbene i en periode som strakk seg over 8 år tilsammen. Prestasjoner over lange perioder er noe en vet å sette pris på i fotballverden. Dessuten har han også vært manager for nederlandske AZ Alkmaar og Vitesse Arnhem, spanske Valencia samt portugisiske Benfica. Det var med andre ord, til tross for sin forholdsvis unge alder til manager å være, en svært rutinert manager som kom inn portene på St Mary’s 16. juni 2014. Koeman tok dermed fatt på det som tilsynelatende var en enorm oppgave: å erstatte en dyktig og populær Mauricio Pochettino som forsvant til Tottenham Hotspurs noen uker tidligere. Sesongen endte over all forventning og Koeman gjorde det så bra at han fikk to priser for månedens manager i september 2014 og januar 2015. Sistnevnte pris etter tre seiere mot henholdsvis Arsenal, Manchester United og Newcastle.

Det blir meget spennende å se om Koeman klarer å ta den sterke troppen sin ytterligere steg kommende sesong. På den forholdsvis korte tiden han har vært i klubben har han overbevist de aller fleste om at han er en mann som absolutt kan gjøre en god jobb på St Mary’s. I fjor var det riktignok knyttet lave forventninger til the Saints, og når det nå er litt høyere forventninger til resultatene som skal leveres, så spørs det om presset vil prege klubben i større grad.

 

Vurdering av Southampton-stallen

 

Keeper:

Det soleklare førstevalget i Southampton-målet er Fraser Forster. En svært solid keeper med god styrke, bra rekkevidde og til tider imponerende reflekser til en så stor mann å være. Han er også god med ballen i beina. Eneste svakheten er merkelig nok feltarbeidet, hvor han til tross for sin imponerende fysikk, til tider har virket litt «pinglete». Her har han blitt langt bedre, men det er enda hans største svakhet om en først skal sette fingeren på noe.

Dessverre pådro Forster seg en stygg kneskade i vår og det er uklart nøyaktig hvor lenge han er ute, men den tidligere Celtic-keeperen er ikke ventet tilbake før  tidligst i oktober. Dette har tvunget Southampton til å hente inn den nederlandske sisteskansen Maarten Stekelenburg på lån fra Fulham. Stekelenburg har 54 landskamper for Nederland samt lang erfaring på et høyt klubbnivå blant annet i Serie A og Eredivisie. I 2013/2014 sesongen spilte han 19 kamper for Fulham i Premier League, men det endte som kjent med nedrykk. Stekelenburg kan heller ikke sies å ha imponert nevneverdig under perioden i Fulham og det er dermed knyttet en viss skepsis til om nederlenderen faktisk har nivået inne til å prestere tilfredsstillende for et såpass godt og hardtsatsende lag som Southampton faktisk er. Viser det seg at Forsters skade holder ham ute lenger enn først antatt, kan keeperplassen vise seg å bli Southamptons akilleshæl i 2015/2016 sesongen.

Ellers har Southampton den 23 år gamle argentineren Paulo Gazzaniga og den engelske superveteran Kelvin Davies som alternative burvoktere, men begge er per i dag antatt å være minst ett steg ned fra både Forster og Stekelenburg.

 

Forsvar:

Dette er lagdelen hvor det har skjedd størst forandringer siden forrige sesong og er nok den svakeste lagdelen i Southampton per i dag. Nathaniel Clyne, Roy Hodgsons foretrukne høyreback på det engelske landslaget, har gått til Liverpool, mens Toby Alderweireld som fikk en ny vår i the Saints trøyen etter 2014/2015-sesongen, ble tidligere i sommer presentert som Tottenham-spiller.

Sistnevnte var riktignok kun i Southampton på lån fra Atletico Madrid, men hadde allikevel en imponerende sesong i Southampton ved siden av alltid solide Jose Fonte. Dessuten har det også blitt ryktet at Southampton hadde en slags klausul i låneavtalen til Alderweireld som gjorde at de kunne hente ham for en rimelig billig penge og videre at Southampton ville gå rettens vei for å få en kompensasjon da det ble klart at belgieren heller var på vei til Tottenham til tross for at the Sains ønsket å benytte seg av denne klausulen. Resultatet av denne sagaen kom aldri frem i media, men uansett hvordan en snur og vender på det, så mistet Ronald Koeman enda en viktig brikke i sin bakre firer.

Klubben har kun hentet inn Steven Caulker som erstatter for Toby Alderweireld, men både supportere, eksperter og andre fotballvitere har stilt seg svært kritiske til at Caulker skal være god nok til å fungere som en fullverdig erstatter for Alderweireld.

Når det også meldes om en ganske alvorlig skade på den rumenske stopperen Florin Gardos, er det stor sannsynlighet for at det vil komme en ny stopper inn portene på St Mary’s Stadium i løpet av sommeren. 26-åringen var riktignok ikke involvert i mer enn 11 kamper i fjor, men han skal likevel ha vært i Koemans forsvarsplaner før skaden ble kjent. I følge nettsiden physioroom.com vil ikke stopperen være involvert i det hele tatt i kommende sesong.

Ellers i forsvar har en evigunge Jose Fonte som allerede er nevnt. Portugiseren har blitt hyppig trukket frem når en har diskutert årets lag mot slutten av sesongen de to siste årene.  Han er utrolig posisjonssikker, taklingssterk og innehar en imponerende duellstyrke både når det gjelder dueller på bakken og i lufta. På den annen side blir Fonte 32 år i desember og han blir ikke yngre med årene. Det er også verdt å nevne at portugiseren har vært i Saints siden 2010 og er dermed en av de få som ennå er igjen fra opprykkssesongen i 2011/2012. Dette gjør ham til en av de mest populære spillerne blant Southampton fansen.

Som erstattere i forsvarsleddet har Southampton hentet høyrebacken Cedric Soares for £4.7m fra Sporting CP og anvendelige Cuco Martina for £1m fra FC Twente. Soares, eller bare Cedric som han ble kalt i sin tidligere klubb, er en meget spennende backtype som nok vil glede flere av de med hjertet i the Saints de kommende årene. Å finne en fullverdig erstatter til Nathaniel Clyne er en tilnærmet umulig oppgave, men Cedric Soares er absolutt et steg i riktig retning. Cuco Martina har tidligere i sin karriere først og fremst blitt brukt i en høyreback posisjon han også, men ved noen tilfeller har han løst oppgaver som midtstopper på en utmerket måte i sin forrige klubb FC Twente. Det er allikevel verdt å nevne at det stilles langt høyere krav til en midtstopper i Premier League i forhold til en midtstopper i Eredivisie og han blir nok som backup å regne både på stopperplass og høyreback.

 

Ryan Bertrand fra tiden i Chelsea
Ryan Bertrand fra tiden i Chelsea

På venstreback er det Ryan Bertrand som vil bli satset på. Southampton hadde i utgangspunktet sikret engelskmannen på lån for én sesong i 2014/2015-sesongen, men allerede i februar samme sesong gjorde de overgangen permanent. Bertrand var også, sammen med Jose Fonte, på mange eksperters «årets lag» og det var vel fortjent. Venstrebacken hadde en fantastisk sesong i fjor og var stadig med i landslagsdiskusjonen, en posisjon med svært hard konkurranse på det engelske landslaget. 25-åringen endte opp på to mål og fire målgivende pasninger, noe som er imponerende for en venstreback som er så solid defensivt som Ryan Bertrand.

En annen spiller i forsvaret til Southampton er japaneren Maya Yoshida. Dette er en litt mer moderne stoppertype enn Jose Fonte. Han er flink når han får ta med seg ballen litt fremover i banen. Samtidig er han betydelig svakere defensivt enn Fonte, og han gjør ofte feil som kan føre til farlige situasjoner. Dersom Southampton skal ta steg bør det komme inn en bedre stopper en Maya Yoshida.

I tillegg har Southampton den spennende venstrebacken Matthew Targett som sannsynligvis vil få prøvd seg litt i den kommende sesong. De har også flyttet opp unguttene Jason McCarthy og Jack Stephens til A-troppen, men det er neppe spillere vi får se mye til i 2015/2016 sesongen. Jack Stephens ble forøvrig lånt ut til Middlesbrough 31. juli.

29 juli, få dager før publiseringen av denne artikkelen, ble også Steven Caulker bekreftet klar for Southampton. Overgangen er et sesonglangt lån og Southampton blir den fjerde klubben til den engelske stopperen på like mange år. Individuelt en brukbar midtstopper med solid fysikk, en god hodespiller og  knallharde taklinger. Han er samtidig en svært uryddig stopper uten noe særlig fart å skryte av. Andre trege stoppere kompenserer som regel med fotballforståelse og god posisjonering. Også her sliten Caulker endel. Veldig mange supportere og eksperter er skeptiske til 23-åringen både på grunn av hans tilsynelatende manglende kvaliteter, men også ettersom han rykket ned med sine to foregående klubber, Cardiff og QPR. De håper dermed at Southampton henter inn enda en stopper.

 

Midtbane:

Midtbanen til Southampton har lenge vært en svært sterk lagdel. I fjor var det Victor Wanyama og Morgan Schneiderlin som stort sett tok seg av de holdende midtbanerollene og løste deres oppgaver der svært overbevisende. Schneiderlin har nå gått til Manchester United og Jordy Clasie har kommet inn som erstatter. Mest sannsynlig blir det han og Wanyama som i de fleste kamper skal ta seg av årets holdende midtbaneroller og det kan fort vise seg å fungere utmerket. De er begge meget gode defensivt, med Wanyama som den mest utpregede ballvinneren av de to, mens Jordy Clasie er litt mer en boks-til-boks type. Nederlenderen har nok foreløpig ikke like gode offensive kvaliteter som en tidvis kunne se hos Morgan Schneiderlin i den røde og hvite drakten, men han fylte 24 år i juni i år, så Clasie er dermed en spiller som kan utvikle seg ytterligere de kommende årene.

Ellers har Southampton den ekstremt spennende, engelske midtbanespilleren James Ward-Prowse i stallen. Dette er en spiller som flere av toppklubbene i Premier League har fulgt med «argus øyne». 20-åringen kan bekle alle de fem posisjonene på midtbanen til the Saints, kanskje bortsett fra den venstre kantrollen, men unggutten liker seg best sentralt i banen. En hardtarbeidende spiller med god teknikk og en strøken frisparkfot. Det er stor mulighet for at Ward-Prowse er det neste engelske salgsobjektet til laget fra sørkystbyen. Engelskmannen har allerede spilt 74 kamper for A-laget til Southampton og fikk sin første u-21 landslagskamp allerede som 18-åring i 2013. Imponerende tall som svært få kan matche.

Nyervervelsen fra sommervinduet i fjor, Dusan Tadic, er også et navn en bør merke seg i forbindelse med Southamptons midtbane. Serberen hadde en middels sesong i fjor, men brukte nok endel tid på å tilpasse seg Premier League. Sommeren i fjor toppet Dusan Tadic nettavisen.no sin liste over sommerens beste kjøp og det var også flere andre som var begeistret over muligheten til å få oppleve 26-åringen i Premier League. La oss håpe Tadic er ferdigtilpasset ligaen i år og slår virkelig til, da har alle Premier League fans noe å glede seg til. Den tidligere Twente-spilleren har svært mye som trengs av en offensiv spiller på Premier League nivå. Glimrende teknikk, imponerende egenskaper i offensive situasjoner en-mot-en og en kreativitet de fleste spillere i samme rolle bare kan drømme om. Det som dog imponerer mest ved spilleren Dusan Tadic er hans utrolige fotballhode. Han er rett og slett en ufattelig smart fotballspiller som skjønner hvordan spillet fungerer. Han skjønner hvordan en forsvarsspiller på motstanderlaget tenker og spiller fotballen sin utifra nettopp dette. Dersom han får mye tillit kommende sesong og klarer å tilpasse seg ligaen tilstrekkelig, vil vi få prov på dette også i Premier League. I Eredivisie dominerte han fullstendig.

Man har også alltid solide Steven Davis som ble 30 i januar i år. En spiller som aldri helt blir dyttet ut i kulden. Iren har akkurat passert 100 ligakamper for the Saints og med tanke på at han kom til klubben sommeren etter opprykket i 2011/2012 sesongen er dette svært imponerende. I tillegg har han aldri spilt mer på én sesong enn de 41 kampene som han fikk i alle turneringer i fjor, inkludert innhopp. Davis er en anvendelig spiller som sammen med sin 10 år yngre lagkompis James Ward-Prowse kan figurere i en holdende midtbanerolle, offensiv midtbane og høyrekant. Han har gode ferdigheter med ballen og er også svært disiplinert og hardtarbeidene når laget jager.

En annen spennende 20-åring i Southamptons a-lag er engelskmannen Harrison Reed. Absolutt en god sentral midtbanespiller om enn ikke like spennende som jevnaldrende James Ward-Prowse. Reed fikk sin debut for Southampton i 2013, men har ikke spilt mer enn 18 a-lagskamper siden, inkludert både innhopp og cupkamper. I følge rapportene har han stagnert noe, men potensialet er der absolutt og tar han nye steg denne sesongen, kan han utvikle seg til en bli en svært god spiller for Southampton de kommende årene.

Tilbake fra et mindre vellykket låneopphold i Hull City har også Gaston Ramirez kommet. Uruguayaneren ble veldig «hypet» opp når han kom fra Bologna til et nyopprykket Southampton etter at flere av de største klubbene i Europa hadde vist interesse, men så langt har han ikke vært noen hit i sør. Det tok lang tid før Ramirez fikk noe særlig spilletid for the Saints og han endte til slutt opp med å bidra i 26 kamper hvorav 6 var innhopp. Han scoret også 5 mål som må kunne sies å være godkjent. Sesongen etter fikk han kun starte 7 kamper i tillegg til 15 innhopp, og en begynte å ane at den offensive midtbanespilleren ikke så ut til å bli satset på noe særlig på St Mary’s. I Hull året etter ble det kun 11 starter noe som åpenbart frustrerte Ramirez. Dette ble spesielt tydelig i kampen mot Tottenham 23. november da han tilsynelatende uprovosert sparket ned Jan Verthongen og fikk direkte rødt kort. Ramirez har kun ett år igjen av sin nåværende kontrakt på St Mary’s og det kan fort hende at han forsvinner før vi er i september. På den annen side har ikke spilleren fått prøvd seg noe særling under Ronald Koeman. Hvem vet, kanskje han kan få seg en ny vår under den tidligere stopperkjempen?

Til sist har Southampton også de to ungguttene Lloyd Isgrove og Sam McQueen på midtbanen. Begge har stort sett vært lånt ut de siste sesongene og såvidt fått seg noen få innhopp for Southamptons a-lag. Det kan se ut som det blir utlån på både waliseren Isgrove og engelskmanne McQueen også i år da de ikke vil tilføre noe særlig på midtbanen til Southampton så sterk som konkurransen er om plassene der i dag. Spesielt Lloyd Isgrove ble spådd en stor fremtid, men han har stagnert veldig etter lite spilletid på diverse låneopphold og blir neppe den gode spilleren som man håpet på på St Mary’s. Totalt 9 starter og 10 innhopp i Championship de to siste årene for henholdsvis Peterborough og Sheffield Wednesday er ikke nok spilletid til å ta de nødvendige stegene for å bli forberedt på nivået i Premier League.

 

Angrep:

Også angrepet som holder til på St Mary’s har gjennomgått store forandringer de siste årene. Bortsett fra den til dels selvutviklede unggutten Sam Gallagher og Jay Rodriguez,  er det ingen nåværende angrepsspillere som har vært i klubben lenger enn siden sommervinduet 2014. I utgangspunktet ganske oppsiktsvekkende, men når en da legger til grunn at hverken Sam Gallagher eller Jay Rodriguez spilte en eneste kamp hele sesongen, er det imponerende at Southampton hadde en så god sesong som de hadde. Det er bevis på hvor flink Ronald Koeman og hans støtteapparat er til å gjøre spillere samspilte.

I år har også Juanmi blitt hentet inn fra Malaga uten at noen nevneverdige navn har forlatt St Mary’s i denne lagdelen. I tillegg rapporteres det at Jay Rodriguez er skadefri igjen etter den fryktelige skaden han pådro seg på slutten av 2013/2014-sesong som holdt han både ute av VM-troppen til England under VM i Brasil samt hele 2014/2015-sesongen. Dette betyr at Southampton absolutt har en sterkere angrepsrekke i forhold til det allerede imponerende angrepet som klubben hadde i fjor.

Sadio Mané fra tiden som lagkompis med norske Valon Berisha i Red Bull Salzburg
Sadio Mané fra tiden som lagkompis med norske Valon Berisha i sveitsiske Red Bull Salzburg

Den spilleren som nok begeistret flest Southampton-supportere i 2014/2015-sesongen var Sadio Mané. Vingen fikk 32 kamper i alle turneringer hvorav 6 av dem var innhopp. I løpet av disse kampene scoret han 10 mål som er imponerende tall på så få kamper for en ving. Senegaleseren innehar et voldsomt tempo og ble fort et kontringsvåpen som de aller fleste motstandere i Premier League fryktet. 23-åringen har også en elegant teknikk og spesielt avslutningsteknikken blir omtalt som en av de beste i Premier League. Han scoret noen virkelige perler i løpet av forrige sesong som bevis på dette. Som nevnt er han enda bare 23 år og han kan fremdeles utvikle seg til å bli en enda bedre spiller. Isåfall er det store muligheter for at han forsvinner til en enda større klubb om noen år. En av få baksider med Sadio Mané er at han kommer til å spille i Afrikamesterskapet tidlig i vårsesongen og blir da fraværende i en god del kamper slik som mange andre, store Premier League-navn.

En annen nyanskaffelse fra sist sommer er Graziano Pellé. Den storvokste italieneren hadde imponerende 50 mål på 57 kamper over to sesonger i Feyenoord. Ronald Koeman var manageren hans også i den nederlandske toppklubben, og det er derfor ikke rart at nederlenderen tok Pellé med på flyttelasset da han dro til Southampton. Det endte med småpene 16 mål totalt. Pellé bidro i samtlige ligakamper sist sesong og startet alle utenom 2. I løpet sesongen må det dog sies at Pellé hadde noen perioder hvor han skuffet litt mer og «kun» 12 av de 16 målene han scoret totalt, kom i ligaen. Det er også verdt å nevne at Pellé ble 30 år for noen uker siden, og har nok ikke fryktelig mange år igjen på det høyeste nivået. Allikevel bør han kunne prestere godt også neste sesong etter ett år med tilpasning i Premier League. Italieneren er som nevnt storvokst og strekker seg 194 centimeter over bakken. Dette er noe han nyter godt av i dueller med de sterke stopperne i Premier League. Han har også en elegant avslutningsteknikk.

Ny for i år er som sagt Juanmi fra Malaga. Spanjolen er en ren spisstype, men rake motsetningen fra sin italienske lagkompis Pellé. Juanmi er intet mindre enn 25 centimeter lavere enn den tidligere Feyenoord-spilleren og allerede da skjønner en litt av hvilken type spiss Juanmi er. 22-åringen er en spiss som nyter godt av god teknikk, smarte og uforutsigbare løp og innehar langt høyere tempo enn sin spisskonkurrent. Trolig vil Koeman teste ut begge spissene sine og finne ut hvem som fungerer best, men uansett har de nå hentet inn en spiller som kan gi angrepsspillet til the Saints en helt ny dimensjon.

Jay Rodriguez er som nevnt tilbake fra skade og kan også vise seg å bli en viktig spiller for the Saints slik som han var i de to første sesongene etter opprykket. Da spilte han henholdsvis 35 og 33 ligakamper og scoret tilsammen 26 mål. Ingen dårlige tall dette, og det var nok en spiller både Ronald Koeman og Southampton-fansen savnet veldig forrige sesong. Når denne artikkelen er publisert, vil engelskmannen nylig ha blitt 26 år og dersom han holder seg skadefri, vil han ha mange år igjen av karrieren. La oss krysse fingrene for at han forblir skadefri både for Rodriguez og Southampton’s skyld. Den tidligere Burnley-spilleren er en svært allsidig type som kan gjøre en god jobb i samtlige av de fire offensive posisjonene i Southampton sin vanlige 4-2-3-1 formasjon og dette kan vise seg å bli helt essensielt utover i sesongen dersom skader og lignende skulle inntreffe. Når Sadio Mané forsvinner til Afrikamesterskapet i vår, er Jay Rodriguez en optimal spiller å ha i bakhånd.

Sist i Southampton-angrepet er selvutviklede Sam Gallagher. Også dette er en stor og sterk spiss lignende Graziano Pellé, men Gallagher er født ganske nøyaktig 10 år senere. Unggutten ble hentet fra moderklubben hans Plymouth Argyle som 16-åring i 2012 og etter skader på endel viktige angrepsspillere i sesongen 2013/2014 endte han opp med 3 starter og 17 innhopp og scoret også 2 mål. Forrige sesong slet han veldig med en kneskade som han pådro seg før sesongstart og denne holdt ham ute hele sesongen. 29. juli ble det bekreftet at den unge spissen blir lånt ut hele 2015/2016-sesongen til det som en gang var Egil «Drillo» Olsens gamle klubb Wimbledon FC, men som nå går under navnet MK Dons.

 

Nøkkelspiller

Jose Fonte

Årets viktigste nøkkelspiller i dette Southampton laget er Jose Fonte. Portugiseren har vært ekstremt viktig for the Saints de siste sesongene og selv om resten av spillerne i det bakre leddet på St Mary’s blir byttet ut oftere enn en gjennomsnittlig mann bytter sokker, så klarer han hvert år å binde forsvaret sammen på en imponerende måte med sin autoritet og sine lederegenskaper. En kompromissløs stoppertype som sammen med John Terry nok er blant ligaens beste defensive stoppere. Samtidig er han ikke like glitrende i oppspillsfasen, men det er han fullt klar over og gir denne oppgaven til andre spillere. Uten tvil den spilleren som ville blitt mest savnet slik som Southampton ser ut i dag skulle han bli skadet eller på en annen måte utilgjengelig. Da ville Southamptons alternativer på stopperplass, med Florin Gardos ute med langtidsskade, vært Steven Caulker, Cuco Martina og Maya Yoshida. På langt nær stoppere som holder topp 10 nivå i Premier League, som såklart er målsetninger til Southampton etter den sterke 7.-plassen fra i fjor.

 

Spiller å se opp for

James Ward-Prowse

James Ward-Prowse er allerede en nokså etablert spiller med sine 74 kamper, men er allikevel en spiller man bør følge ekstra nøye med tanke på at han bare er 20 år, har han enda potensiale til å utvikle seg og ta steg neste sesong. Unggutten er et produkt av Southampton-akademiet som både klubben og supporterne tar mye stolthet i, og det med svært god grunn. Engelskmannen kom til klubben som 8-åring i 2003 og fikk sin første kamp for the Saints som 16-åring tidlig i opprykkssesongen 2011/2012 i en ligacup kamp mot Crystal Palace. Han ble like godt på banen i 90 minutter og skal ha hatt en imponerende kamp for en ung debutant å være.

 

Konklusjon

Etter den imponerende fjorårssesongen til Southampton, blir det tøft å følge opp med en like god sesong denne gang. Allikevel tror vi at Southampton ender på samme plassering som sist. Dette med bakgrunn i gode kjøp som vil fungere som svært sterke erstattere til spillere som har dratt samt en manager i Ronald Koeman som allerede har imponert stort da han satte sammen en spillergruppe med svært mange nye ansikt allerede én gang på St Mary’s. Vi har stor tro på at han klarer det igjen. Samtidig setter vi spørsmålstegn ved stopperplassen ved siden av Jose Fonte samt bakerste mann på banen fram til Fraser Forster er tilbake mellom stengene. Derfor tror vi ikke at Southampton klatrer på tabellen sammenlignet med sist sesong.

Vi tror Southampton ender på en 7. plass i år igjen.

 

Intervju med norsk Southampton-supporter:

Fotballnerd.no har vært i kontakt med den norske Southampton-supporteren Tore Finne Størme, og dette er de tankene han hadde om klubben som han delte med oss:

Tilfreds med topp 10

– Jeg tror vi skal være veldig fornøyde om vi klarer å tangere 7. plassen fra i fjor, men det bør være realistisk å klare topp 10. Sesongen avhenger nok en gang av hvordan de nyankomne klarer å tette igjen hullene etter de som dro, og av hvordan vi takler eventuelt spill i Europa.

 

Håper på cup-suksess både nasjonalt og internasjonalt

– I 2016 er det 40 år siden vi vant FA Cup-finalen mot Manchester Utd. Da er det i hvert fall lov å drømme om (kanskje ikke forvente) en ny seier i en av de nasjonale cup-turneringene. Ellers forventer jeg at vi klarer å kvalifisere oss til gruppespillet i Europa League.

 

Skuffet over at Alderweireld glapp og håper på en ekstra stopper i tillegg til Caulker

– Som ved forrige sesong har vi mistet flere sentrale spillere. At Morgan Schneiderlin gikk til en større klubb var uunngåelig og helt som forventet. Clyne til Liverepool må vi vel også klare å leve med, ettersom han gikk inn i sitt siste kontraktsår. Den største skuffelsen er utvilsomt at vi ikke klarte å lande Alderweireld, som vi hadde opsjon på. Når det er sagt har vi hentet spillere som tilsynelatende er gode erstattere og tilvekster i form av Soares, Juanmi og Clasie. Stekelenburg er jeg litt skeptisk til etter et par svake sesonger, mens Martina regner jeg med blir stallfyll. I tillegg må det nevnes at Jay Rodriguez er tilbake etter langt skadefravær. Han har virket pigg i treningskampene i sommer, så forhåpentligvis kan han komme tilbake på samme nivå som før han ble skadet. I skrivende stund ser jeg at vi har hentet Caulker på lån fra QPR. Han var ganske svak for QPR, men kanskje Koeman kan få skikk på ham. Forventer uansett at vi jobber med å hente en stopper til.

 

Svært tilfreds med manager Koeman

– Koeman har blitt en favoritt på sørkysten. Han er en laidback og åpen fyr, og måten han framstod på da det stormet som verst forrige sommer var imponerende. Han er en pragmatisk og fleksibel trener uten den samme rigiditeten Pochettino sto for. Også er han ikke redd for å bruke unge spillere, noe som selvfølgelig er viktig i en klubb som Southampton.  Ved spekulasjoner om klubbskifte (eventuelt jobb for Nederland) har han vært tydelig på at han vil fullføre kontrakten sin som går ut etter neste sesong.

 

 

(Statistikk og annen informasjon er hentet fra transfermarkt, saintsfc.co.uk, physioroom, altomfotball, whoscored, skysports sin oversikt over bekreftede overganger og wikipedia)

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. Southampton
8. Everton
9. Swansea
10. West Ham
11. Crystal Palace
12. Newcastle
13. Stoke
14. West Bromwich
15. Aston Villa
16. Watford
17. Bournemouth
18. Sunderland
19. Leicester
20. Norwich

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -