Synsing om Martin Ødegaard

809

Synsing om Martin Ødegaard

Den umulige drømmen.

Nå blir dette kanskje ikke så mye synsing siden jeg kjenner ganske godt til saken, men hvor ofte har man sjansen til å bruke det flotte ordet synsing? Uansett…

Om du ikke har fått med deg at Martin Ødegaard er klar for Real Madrid befinner du deg enten i en snøhule i Ural-fjellene, i en iglo i Antarktis eller du er sykelig nyromantisk og har forlatt vår verden til fordel for en gård dypt inne i landet der du prøver å gjenskape Knut Hamsuns Sult og Victoria på beste vis.

Så sett at du har fått med deg nyheten vil jeg her tilby deg noen tanker jeg gjør meg om overgangen.

- Annonse -

Først og fremst må Strømsgodset berømmes for å ha sikret seg en glimrende avtale. Totalt kan Ødegaard gi klubben 70-75 millioner kroner avhengig av diverse klausuler. I følge Jostein Flo vil disse pengene bli investert i klubben snarere enn å legge de til i overgangsbudsjettet, noe jeg syns er fornuftig. En god administrasjon, infrastruktur og gode anlegg er nøkkelelementer i enhver god fotballklubb.

Real Madrid vil tilby Ødegaard glimrende forhold. Det er nok av talenter i Real, men samtidig er de ikke noen total talentfabrikk slik som Ajax. Wesley Sneijder uttalte for en stund siden at mens han var på akademiet til Ajax så han titalls, ja kanskje hundrevis, av spillere som var bedre enn ham. Alle forsvant. Dette sier noe om hvor hardt det er å slå igjennom i Ajax til tross for at de skal være det letteste alternativet for unge talenter. Men mye handler om overgangssum. Jo mer en spiller koster, jo mer vil manageren føle seg forpliktet til å sørge for at spilleren har alt lagt til rette for at han skal lykkes. De vil gi han spilletid og god oppfølging.

Som alltid  i fotball er det ingen fasit, men jeg tør påstå at dette er normen. Så om Martin Ødegaard hadde endt opp i Ajax ville han konkurrert med 25-30 A-lagspillere, ikke 100 ungdommer. Ajax ville garantert følt seg forpliktet til å gi Ødegaard sjanser. Spesielt om de måtte ha betalt det samme som Real.

Ajax virket som en bra match og mange mente de var det beste valget. Han ville få spille på pene Amsterdam Arena foran 50 000 mennesker. Han ville bodd i en by med 800 000 innbyggere, en stor by, men samtidig en by som er veldig imøtekommende. Fotballkulturen i Nederland er også alltid åpen for unge talenter og det er ganske usannsynlig at Ødegaard ville blitt skjelt ut etter noter og manus om han gjorde en feil.

Dette ville nok heller ikke skjedd i Real. Supporterne på Santiago Bernabeu er storkrevende, noe Gareth Bale har fått merke, men jeg tviler på at de hadde gitt full pipekonsert mot en unggutt med mindre han tar ballen fra Ronaldo, dribler seg over sin egen banehalvdel og setter den i eget nett.

Real har også investert heftig i anlegg og som sagt vil de også føle seg forpliktet til å hjelpe Ødegaard litt ekstra siden de har investert mangfoldige Euro-sedler i Martinio. De har glimrende treningsfasiliteter og er blant de lagene i verden som har produsert flest spillere til Europas 5 beste ligaer.

Men dette er ikke hva jeg vil snakke om. For det virker jo som alt dette nå er lært og oppsagt. Så da gir jeg dere min vinkling:

Villarreal

Da vi først fikk høre ryktene om at Martin Ødegaard var på vei til halvparten av Europas storklubber, tenkte jeg umiddelbart at Ajax var det beste alternativet. Men etter hvert kom det en ny tanke frem i hodet mitt. Det første jeg tenkte var at det hadde vært veldig gøy om Ødegaard hadde blitt den store stjernen på et lite lag. Almeria for eksempel.

En liten klubb som kan bygge et lag rundt han. Som Diego Maradona i Napoli. Men det var for urealistisk. Så jeg tenkte på noe midt i mellom. En liten storklubb. Villarreal åpenbarte seg. Og hvilket forslag det var. Jeg var veldig fornøyd med å ha funnet den ideelle klubben for Ødegaard. For Villarreal var perfekt. Til tross for det sjokkerende nedrykket i 2012 er Villarreal som en storklubb å rekne. Dette viste de da endte på 6. plass i første sesongen etter å ha rykket opp igjen.

De er kanskje ikke helt på nivå med mitt titteljagende Cup- og Europa League-vinnende Villarreal-lag fra FM14, men de er likefullt veldig gode. Og de vet å håndtere talenter på en god måte. Klubben har ikke den samme kvaliteten på treningsanlegget som Real Madrid og Barcelona, men stortalenter som Moi Gomez og Luciano Vietto ser ikke ut til å ta skade av det. De har begge hatt en fin utvikling og vært viktige bidragsytere i Villarreal-laget. Vietto har 8 mål på 18 kamper og er allerede ryktet å være på ønskelista til flere store klubber. Moi Gomez har også scoret noen mål og har gjort det bra i sin rolle som offensiv midtbanespiller eller venstreving.

«Men Vietto ble kjøpt inn i sommer!?!» sier du? Joda, men Villarreal har også flere egenproduserte talenter. Midtbanespiller Bruno Soriano, høyreback Mario Gaspar, spiss Gerard Moreno, keeper Juan Carlos og den utlånte spissen Jonathan Pereira er alle gått gjennom gradene i klubben. Den offensive midtbanespilleren Manu Trigueros kan også telle som egenprodusert siden han ble plukket opp fra Murcia som 18-19-åring. De to unge talentene Nahuel Leiva og Adrian Marin er også i ferd med å slå igjennom for Villarreal.

Villarreal har ikke alltid satset på talenter, spesielt var Manuel Pellegrini, manager i en årrekke, lite tilbøyelig til å gi spillere under 20 en sjanse. Men ting har endret seg litt. Manager Marcelino har vært en større suksess enn man kunne forutse og har bygd et strålende lag. Han har også gitt sjansen til unge talenter nå og da. Moi Gomez er et bra eksempel og 17-åringen Adrian Marin har også fått sjansen i 4 kamper. Det er ingen tvil om at Marcelino ville gitt sjansen til en unggutt om han var god nok. Der passer Ødegaard inn.

Byen Vila-Real har bare 50 000 innbyggere, men nærmere halvparten møter jevnlig opp og inntar de 25 000 setene på stadion El Madrigal. Fansen er svært lojal og man har ikke de samme forventningene som i hovedstaden og Barcelona. Man håper bare på det beste. For det er overraskende at et lag fra en by med 50 000 innbyggere skal hevde seg i toppen av spansk fotball.

Villarreal er kanskje ikke drømmeklubben for mange fotballspillere, men jeg har sjelden hørt noen snakke ondt om klubben. Klubben er en skikkelig fin klubb med godt samhold og mange fornuftige mennesker. Klubben har gjort noen feil på overgangsmarkedet da talentfulle spillere ikke klarte å levere (Cristian Zapata, Jozy Altidore) og man har vært rammet av litt uflaks (Giuseppe Rossi røk det fremre korsbåndet to ganger).

Men klubben har stort sett gjort det bra og er den type fremtidsrettet klubb som Ødegaard bør velge. Real er nok enda et steg mer fremtidsrettet riktignok. Og Villarreal har meget flotte drakter også, som et lite pluss. De har kanskje ikke samme legendariske status som Reals hvite,  men de fungerer som et slags symbol på en veldrevet klubb med godt samhold og «gjør det beste ut av det du har»-ånd.

Oppsummert: I Villarreal ville Ødegaard fått en manager som hadde stolt på han og brukt han, han ville ha fått maks oppfølging fordi han ville vært en forholdsvis dyr investering for klubben, han ville ha blitt støttet av fansen og man hadde hatt ganske lave forventninger til han. Men kanskje viktigst av alt: han ville ha sluppet det presset han nå opplever og nok vil få føle på av 200 millioner Real Madrid-fans.

For Villarreal har vist at de kan lage gull av gråstein. Så hva kan de gjøre med en diamant?

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -