Tyskland sikret avansement

537

I siste kamp i gruppe C i EM, skulle det avgjøres hvilket landslag som stakk av med gruppeseieren. Både Polen, Nord-Irland og Tyskland hadde muligheten til å vinne gruppa før kampstart. Før kampstart sto Polen med 4 poeng, Nord-Irland sto med 3 poeng, mens regjerende verdensmester Tyskland også sto med 4 poeng. Ukraina er det siste laget i denne gruppa, men ukrainerne sto med 0 poeng før kveldens kamp mot Polen. Nord-Irland mot Tyskland derimot kunne bli en kjempespennende kamp, der begge lag kjempet for gruppeseier. Nord-Irland har imponert så langt i gruppespillet, og har mot alle odds skaffet seg et bra utgangspunkt for å nå utslagsrundene i europamesterskapet 2016.

Første omgang mellom Nord-Irland og Tyskland var enveiskjøring fra tyskerne. Tyskland ledet 9-0 i store målsjanser etter de første 45, i en kamp hvor Nord-Irland sliter med å komme seg frem i banen og skape sjanser mot sisteskansen til Tyskland, nemlig Manuel Neuer. Etter 8 minutter kommer den første store sjansen til Tyskland. Thomas Müller kommer seg plutselig gjennom veggen til Nord-Irland og er helt alene med McGovern, men Müller venter litt for lenge med å avslutte, og avslutningen går rett i McGovern. 12 minutter, og Götze får skyte fra 10 meters hold, men McGovern kommer med en ny redning og holder fremdeles nullen. Etter 27 minutter slåt Kimmich et strålende innlegg som Müller stupheader mot mål. Ballen går imidlertid i stolpen. Hvordan det enda sto 0-0, er vanskelig å forstå. 3 minutter senere kommer dog målet for Tyskland. Gomez trår ballen gjennom til Müller som prøver å vente ut keeper, men han finner ikke rom for avslutning. Bayern München spilleren legger ballen tilbake til Mario Gomez som skyter via et nordirsk ben og i mål. Hans 28. landslagsmål for Tyskland. Etter 35 minutter kommer Thomas Müller til nok en kjempemulighet. Mario Götze legger ballen til Thomas Müller som styrer ballen med insiden av høyrefoten og opp i tverrliggeren. Helt utrolig at Müller fremdeles ikke har scoret et mål. Et par halvmuligheter til for tyskerne før pause, mens supporterne til Nord-Irland synger «We’re gonna win 2-1». Dommeren blåser av til pause, 1-0 til Tyskland.

Thomas Müller og Mario Gomez jubler sammen etter at Gomez hadde satt inn 1-0 mot Nord-Irland

Også i 2. omgang er det tyskerne som styrer kampen, og etter 52 minutter finner Kimmich Götze på bakre stolpe. Götze smeller til på direkten, men en mesterlig redning av McGovern hindrer Tyskland i gå opp til 2-0. Og ikke mer en ett minutt senere så kommer Götze igjen. Denne gang et innlegg fra venste hvor Götze møter på første stolpe, men avslutningen til Bayern München spilleren går meteren utenfor. 11-0 til Tyskland i store sjanser nå. 59 minutter og nok en stor sjanse for Tyskland når Sami Khedira fyrer av et skudd fra 20 meter. McGovern må gi retur, og Gomez kommer til en avslutning. Dessverre for tyskerne nikkes ballen utenfor buret til McGovern. Rolige minutter fra begge sider frem til 82 minutter når Kimmich nok en gang finner en mann i feltet. Denne gang er det Mario Gomez som befinner seg der inne. Gomez header, men nok en gang reddes det fra en fantastisk keeper. Dommeren blåser av kampen etter 94 minutter. Det ender 1-0. Det betyr at Tyskland vinner gruppa med sine 7 poeng, men Nord-Irland havner på 3. plass med 3 poeng. Det er fremdeles en mulighet for nordirene å gå videre til utslagsrundene, men de må vente med svar på dette frem til siste gruppespillkamp er spilt førstkommende onsdag. Polen skaffet seg også et avansement til utslagsrundene med sin 1-0 seier over Ukraina. Polen havner da på 2. plass, med 7 poeng. De kommer bak de regjerende verdensmesterne på målforskjell.

Michael McGovern spilte en fenomenal kamp mot Tyskland ikveld. Her i en duell med Mario Götze.

Det kan settes en del spørsmålstegn ved denne kampen. Som for eksempel hvorfor Nord-Irland ikke gikk mer offensivt inn til kampen, eller hvorfor de ikke la om taktikken og satset mer offensivt allerede når Tyskland gikk opp til 1-0. I løpet av hele kampen virket det som de lot tyskerne styre kampen akkurat slik som de ville, i håp om at Nord-Irland selv kunne få komme på en kontring og skaffe seg et avansement på den måten. Å gå inn i en avgjørende gruppespillskamp med en 6-backslinje er helt greit om de forventer å klare å holde 0-0 gjennom 90 minutter mot et lag som Tyskland. Men for så å ikke legge om taktikken når de går under med 0-1 er vanskelig å forstå. Michael O’Neill hadde nok en plan for kampen, men den var ikke veldig vellykket når de fikk totalt 1 avslutning i løpet av de 94 minuttene som ble spilt.

Kampen burde dog endt med et mye større resultat i favør Tyskland. Selv om en 1-0 seier er et greit resultat som sikret avansement, så må Tyskland bli mer effektive foran mål om de skal nå finalen og eventuelt vinne europamesterskapet i fotball 2016. Michael McGovern, keeperen til Nord-Irland, spilte sannsynligvis sin livs kamp og skal for all del hylles for sine prestasjoner og for sitt spill mot Tyskland. Tyskland hadde hele 26 avslutninger i dagens kamp på Parc-des-Princes i Paris i kveld, hvorav 9 av dem var på mål. Det forteller litt om både hvor god McGovern var i dag, men også om sjansesløseriet til tyskerne. Tyskland kjørte kampen og burde ha vunnet mye mer om de hadde finstilt sikte sitt slik de burde. Löw og Tyskland må nå ut på treningsfeltet å jobbe på å score mål om de skal nå finalen. For selv om forsvaret til Tyskland er så stabilt og godt som du får det, så bør angrepet klare å score mer enn 1 mål per kamp, dersom forsvaret går på en glipp og slipper inn mål. Men som nevnt tidligere, kveldens kamp endte kanskje ikke mer enn 1-0 på grunn av Michael McGovern. Han kan fint få prisen som banens beste etter denne kampen.