VM 2018: VM-magasinet, dag 3

276
Bilde: daniel0685, Wikimedia.

Dag 3 i årets fotball-VM bød på fire kamper. Både storlagene Frankrike og Argentina og de nordiske lagene Danmark og Island spilte sine første kamper. I tillegg debuterte også videodømming i VM.

Dagen begynte med kampen mellom Frankrike og Australia. Australia forsvarte seg taktisk bra, og lot ikke Frankrike komme til mange muligheter, men skapte lite selv. Frankrike trengte et korrekt idømt straffespark etter videodømming for å ta ledelsen ved Griezmann. Jedinak utlignet på straffe etter hands, men ti minutter før slutt avgjorde Pogba kampen.

I kampen mellom Argentina og Island var Argentina best, og tok ledelsen ved Aguero. Finnbogason utlignet etter halvspilt første omgang. Island kjempet hardt og forsvarte seg bra, men Argentina kom til noen muligheter. I andre omgang reddet Halldorsson en straffe fra Messi, og Island sikret seg poeng mot Argentina.

Danmark startet også suksessrikt i VM, noe de først og fremst kunne takke Kasper Schmeichel for. Peru var best i hele kampen, og bommet på en straffe etter videodømming rett før pausen. Etter en time scoret Poulsen for Danmark. Peru ga aldri opp, og kom til en del muligheter, men klarte ikke å overvinne den sterke danske keeperen.

I dagens siste kamp tok Kroatia ledelsen i gruppe D, etter 2-0-seieren over Nigeria. Det var Nigerias Etebo som sørget for Kroatias ledelse ved et selvmål etter et hjørnespark. I andre omgang økte Modric via straffespark. Kroatia vant fortjent, men uten å vise sitt fulle potensial.

For diskusjon sørget teknologien som skal støtte dommerne. Frankrike og Peru fikk idømt korrekte straffespark etter videodømming. Til gjengjeld burde både Argentina og Peru fått et straffespark til, uten at videodommeren grep inn. Likevel har VAR-teknologien vist at den bidrar til å gjøre fotballen mer rettferdighet. Teknologien er ny, og det kan ikke være overraskende at ikke alt fungerer helt perfekt enda.

Dagens kamper

Costa Rica – Serbia

En veldig viktig kamp for begge lag, ettersom de er i den samme gruppen som Sveits og Brasil. Serbia er favoritt mot Costa Rica, men Costa Rica har tidligere vist at de kan overraske. Kampen vises på TV kl. 14:00.

Tyskland – Mexico

Regjerende verdensmester Tyskland starter VM mot den antatt sterkeste gruppemotstanderen. Samtlige lag i gruppen har vært i mer eller mindre dårlig form under treningskampene. Selv om Tyskland er favoritt mot Mexico, og blant gullfavorittene i turneringen, er Mexico en vanskelig motstander som har potensial til å sørge for en overraskelse. TV2 viser kampen kl. 17:00.

Brasil – Sveits

Den kanskje største favoritten i hele VM, Brasil, møter også den antatt sterkeste motstanderen. Sveits har et godt lag, selv om det ikke er blant de beste lagene i Europa. Brasil har vist sin gode form under treningskampene, og brenner for å revansjere seg for den skuffende turneringen på hjemmebane i 2014. Denne kampen vises på NRK1 kl. 20:00.