17. serierunde: Økte forspranget i teten, bunnlag med viktige seire

158

Den 17. serierunden ble spilt i helga og det ga igjen en del spennende og velspilte kamper. I teten økte Bayern München ledelsen etter at Dortmund tapte mot Köln, mens bunnlagene Eintracht Frankfurt og Stuttgart markerte seg med hver sin seier. I rundens siste kamp fikk vi se et vakkert frisparkmål av Håvard Nordtveit, og to andre nordmenn, Per Ciljan Skjelbred og Rune Almenning Jarstein, kan ta juleferie som spillere i det tredje beste laget i Tyskland.

Her er en oppsummering av helgens kamper:

Schalke – Hoffenheim 1-0: (1-0 Eric Maxim Choupo-Moting 28) Schalke var opptatt av å vise seg fram på en positiv måte i årets siste kamp, og hadde flere store sjanser før de fikk 1-0-ledelse i det 28. minutt. Choupo-Moting styret ballen inn på bakeste stolpe etter et innlegg fra Jonathan Geis. Hoffenheim var langt bedre i andre omgang, spesielt etter at Kevin Volland kom inn, men det var likevel Schalke som var det beste laget og til slutt vant fortjent. Seieren betyr at Schalke for andre året på rad har 27 poeng ved halvspilt serie, mens Hoffenheim har mye å jobbe med, de ligger helt sist på tabellen. Tarik Elyounoussi har fått mer tillit i Hoffenheim under Huub Stevens, og spilte fra start. Han ble byttet ut etter 80 minutter.

Eintracht Frankfurt – Werder Bremen 2-1: (0-1 Claudio Pizarro 29, 1-1 Alexander Meier 31, 2-1 Stefan Aigner 48) Eintracht Frankfurt strakk det lengste strået i bunnoppgjøret mot Werder Bremen med deres første seier på sju kamper. Det var gjestene som startet klart best og det var fortjent da Claudio Pizzarro satte inn ledelse 1-0. Da hadde Werder allerede misbrukt noen store sjanser. Det tok bare to minutter før en annen veteran dukket opp, sist sesongs toppscorer Alexander Meier. Han headet inn sin sjuende mål for sesongen og utlignet. Etter det la begge lag seg lavere og det ble lengre mellom sjansene. Frankfurt gjennomførte snuoperasjonen da Haris Seferovic fant Stefan Aigner like etter pause, som satte inn nok et mål og ledelse 2-1. Med defensiv trygghet resten av oppgjøret vant Frankfurt ganske komfortbalet mot et Bremen-lag som ikke klarte å løfte seg mot slutten. Aigners vinnermål stoppet en rekke på 20 kamper uten mål for han, den lengste han har hatt i karrieren.

Köln – Borussia Dortmund 2-1: (0-1 Sokratis Papastathopoulos 18, 1-1 Simon Zoller 83, 2-1 Anthony Modeste 90) Som det mestscorende laget i ligaen fryktet Kölns trener Peter Stöger gjestene fra Dortmund og stilte med fem mann i forsvar. Det inviterte BVB i angrep fra start, og de gikk ganske tidlig opp i 1-0-ledelse etter en corner. Köln måtte mer fram etter det, men misbrukte et par brukbare sjanser før pause. Hjemmelaget var mye bedre etter pause og satte innpå Anthony Modeste og tidligere Dortmund-spiller Leonardo Bittencourt for å få mer offensivt trykk. Etter et par veldig gode redninger av Roman Bürki utnyttet Simon Zoller en tabbe fra den sveitsiske keeperen sju minutter før slutt, og på overtid dukket Anthony Modeste opp og satte inn seiersmålet. Modeste startet sesongen glimrende, men ble satt på benken i denne kampen etter en lang rekke kamper uten mål. Det var hans første mål på 682 minutter. Köln har scoret ti av sine 18 mål denne sesongen siste kvarteret, utvilsomt et lag som ikke kan avskrives! Tapet gjør at Dortmund igjen tapte terreng i forhold til Bayern, og overvintrer åtte poeng bak.

Hamburger SV – Augsburg 0-1: (0-1 Jan Moravek 76) Augsburg er formlaget i Bundesliga for tiden med 13 poeng på de fem siste kampene, og de har med det klartet opp på solid grunn. De hadde også vunnet de fire siste bortekampene, alle turneringer inkludert, før de kom til Hamburg. Men det var HSV som startet klart best og før halvtimen var spilt hadde de sløst bort fire store sjanser. Men så snudde det for gjestene fra Bayern som var svært uheldig som ikke tok ledelsen – først da Markus Feulner sendte en volley i stolpen som deretter rullet langs målstreken, så da Dong-Won Ji headet i tverrliggeren. Augsburg var klart best i andre omgang og vant til slutt fortjent etter at innbytter Jan Moravek satte inn en retur fra keeper Rene Adler etter et hardt skudd fra Raul Bobadilla. Adler hadde tidligere en strålende redning på en avslutning fra Feulner. Det var tredje året på rad at Augsburg vant 1-0 i Hamburg. Augsburgs Ragnar Klavan er sammen med Hoffenheims Marcelo eneste utespiller i Bundesliga som har spilt samtlige minutter så langt i sesongen.

Hannover – Bayern München 0-1: (0-1 Thomas Müller str. 40) Bayern tok sin 15. seier på 17 kamper og tar juleferie med åtte poengs ledelse etter 1-0 mot Hannover, som ligger nest sist på tabellen. Hannover kom med et skremmeskudd i starten da Leon Andresens skudd ble styrt videre i tverrliggeren fra Manuel Neuer, men utover i omgangen presset Bayern voldsomt. Lewandowski traff også tverrliggeren før laget fikk straffe etter en hands av Chrisitan Schulz og Thomas Müller scoret sikkert. I andre omgang tok Bayern ut minimalt og spilte ballen rundt og rundt, uten at det ble skapt altfor mye foran noen av målene. Bayern klartet med det å øke forspranget til Dortmund til åtte poeng, og holder sin argeste rival en god armlengde unna. Men de er nok svært glad for at det er vinterpause med sin lange skadeliste, som gjorde at de startet kampen med kun fire reserver på benken.

Ingolstadt – Bayer Leverkusen 0-1: (0-1 Javier Hernandez 73) Det ble ingen stor kamp på Audi sportpark da også Ørjan H. Nyland fikk sin andre ligakamp for Ingolstadt. Hjemmelaget var spillemessig det beste, men manglet avslutningsevnene foran mål til å få det som ville vært en fortjent ledelse til pause. Ingolstadt hadde fortsatt et lite overtak spillemessig i en sjansefattig kamp, men mot slutten klarte Leverkusen å jobbe seg lengre opp på banen og Javier «Chicarito» Hernandez dukket igjen opp og sikret laget tre poeng. Det var mexicanerens eneste skudd i hele kampen, men det førte altså til det viktigste i fotball – å vinne. «Chicarito» har 17 mål på bare 14 kamper i Leverkusen og er hovedgrunnen til at de overvintrer på Europa League-plass etter en totalt sett skuffende sesong, må man kunne si. Ingolstadt har hatt en ok sesong, men tro det eller ei, de har ennå ikke scoret et eneste mål i første omgang på hjemmebane denne sesongen.

Stuttgart – Wolfsburg 3-1: (0-1 Maximilian Arnold 14, 1-1 Daniel Didavi 22, 2-1 Filip Kostic 31, 3-1 Daniel Didavi 47) Wolfsburg har bare en borteseier så langt i sesongen og mot bunnlaget Stuttgart la de seg svært lavt i starten, men tok likevel ledelsen etter en fantastisk kontring. Hjemmelagets Daniel Didavi ville ikke være noe dårligere og smalt til med en fantastisk skudd noen minutter senere som keeper Daniel Benaglio var sjanseløs på. Stuttgart fortsatte å kjøre på og gikk fortjent opp i ledelsen, og økte til 3-1 tidlig i andre omgang. Toni Sunjic ble utvist for sitt andre gule kort og hjemmelaget måtte slå litt av på angrepsvilligheten mot slutten av andre omgang, likefull holdt de ut og tok en fortjent og viktig seier. Med den klartret laget opp på trygg grunn. Selv om seieren var viktig, kan også Stuttgart ta juleferie vel vitende om at de spilte en meget god kamp mot en åttedelsfinalist i Champions League. For Wolfsburg er reisene bare trøsteløse denne sesongen. De har kun en seier og scoret bare fire mål!

Hertha Berlin – Mainz 2-0: (1-0 Vladimir Darida 34, 2-0 Salomon Kalou 54) Hertha Berlin hadde full kontroll på matchen fra første spark og hadde 75 prosent possesion det første kvarteret mot et Mainz-lag som utvilsomt så ut til å ha tatt juleferie på turen til hovedstaden. Til tross for et spillemessig overtak truet ikke Hertha så mye før Vladimir Darida slo til med et langskudd som gikk i mål til ledelse 1-0 etter 34 minutter. Målet ga hjemmelaget større vilje til å avslutte mer, og kunne øke til 2-0 tidlig i andre omgang ved Kalou. Han har scoret ni mål denne sesongen, men det var kun hans andre på Olympiastadion. Ledelsen var aldri truet mot er Hertha-lag som ennå ikke har tapt etter å ha tatt ledelsen – de har faktisk vunnet ti av elleve kamper de har gått opp i ledelsen og det har vært en strålende sesong for et lag som var nederlagsdømt av de aller fleste. Rune Almenning Jarstein, som skrev ny kontrakt med Hertha Berlin forrige uke og Per Ciljan Skjelbred spilte hele kampene for Hertha.

Borussia Mönchengladbach – Darmstadt 3-2: (0-1 Marcel Heller 28, 1-1 Lars Stindl 44, 2-1 Håvard Nordtveit 51, 2-2 Sandro Wagner 67, 3-2 Oscar Wendt 87) Gladbach lå under 0-1 og fikk Granit Xhaka utvist mot slutten av første omgang, men to glimrende mål av Lars Stindl og et frispark fra Håvard Nordtveit snudde til ledelse 2-1 med ti mann. Darmstadt kom tilbake igjen og utlignet til 2-2, men Gladbach ga ikke opp og dte ble på ny skandinavisk jubel da svenske Oscar Wendt satte inn seiersmålet i det 87. minutt. To ting å virkelig merke seg er at Xhaka har blitt utvist tre ganger allerede denne sesongen, og på samme tidspunkt har Håvard Nordtveit scoret tre mål – så mange har han aldri scoret i en hel sesong tidligere.

Bildet: Thomas Müller setter inn straffen som sikret Bayern München 1-0 og deres 15. seier på 17 matcher.

Innlegget 17. serierunde: Økte forspranget i teten, bunnlag med viktige seire dukket først opp på Bundesliga Norge.
Source: Blnorge.com