Ajax rundspilte Juventus og er klar for semifinalen

176

Eventyret fortsetter! De unge nederlandske talenter imponerte igjen på fotball sin største scene. Etter storseieren i Madrid slo Ajax Juventus ut av Mesterligaen etter en meget fortjent 2-1 som kunne ha vært større.

Juventus’ illusjon

Vertene startet jo ganske pigt og prøvde å etablere seg på Ajax sin halvdel. Det tok til og med ledelsen med Cristiano Ronaldo (hvem annen) rundt halvtimen. Han headet ballen inn helt alene på corner mens en forsvarer gikk over ende. Videodømming bekreftet at det var to Ajax-spillere som snublet i hverandre.
For noen korte minutter så Juventus helt i kontroll ut. De kombinerte bra et par ganger uten å teste Onana for alvor.
Helt mot spillets gang fant Ajax en usannsynlig utligning. Et skudd uten adresse av Ziyech sprettet rett på Van der Beeks fot, helt alene mot Szczesny. 1-1 var lett scoret og de var like langt ved pausen.

Den harde sannheten

Andre omgang virket som en helt annerledes kampen. Ajax kom ut av garderoben med uhyre driv mens Juventus var tilbake til den samme gamle døsige anti-fotball man har vært utsatt for i det siste.
CR7 var den eneste fokusert og han skapte en sjanse innbytteren Moise Kean misbrukte med et upresist skudd i 60. minutt. Dette var nemlig Bianconeris siste ekte sjanse.
Ajax fikk siden mest av ballen og spilte fantastisk one-touch fotball på kontring og hele veien inn i motstandernes seksten meter.
Pjanic reddet nesten på streken en pasning mot åpent mål og Szczesny trengte en sensasjonell refleks-parade på Ziyech og en brukbar på Van Der Beek. Han kunne likevel bare utsette den uungåelige. De Ligt sendte Ajax til himmels på corner.
1-2 målet var det dødelige slaget og Juventus gikk i stykker. David Neres bommet på en gedigen og lett sjanse alene mot keeper og de fikk et mål rettferdig annullert av VAR.
På tampen ville Juventus ha en straffe pga hands i feltet men ballen traff jo brystet først. Altfor lite, altfor sent for dem likevel.

Tiltrekkende fotball tar over

Ajax er videre med en full fortjent storseier. Med litt mer nøyaktighet (og mot en verre keeper) kunne de lett ha gjentatt stillingen i Santiago Bernabeu.
Laget er ungt, spiller attraktiv og underholdende fotball. Alle løper mye men med hensikt og de kan berøre ballen bra i tillegg. I oppgjørene mot Real og Juventus har vi sett positiv og rask fotball som hadde manglet siden Guardiolas tidligere sesonger. Men de kan også skru tempoet opp og spille direkt hvis nødvendig. Alt kommer fra dyktig juniortrening og speiding. En lekse mange klubber burde lære.

Juventus satser på Allegri

Så mye ros skal Ajax få, må man ikke undervurdere hvor dårlige Juventus var. Fullstendig overkjørte på det fysiske, slurvete i begge angrep og forsvar. Helt tomme for idéer som ikke er «gi ballen til CR7».
En negative formkurve som var tydelig mot Atletico Madrid og i Serie A men som mange trodde var en kalkulert risiko for å spare krefter. Sannheten var dessvere for dem mye uhyggeligere.
Laget har vært verre og verre, på tross av store og dyre overganger og trener må vel ta dette på sin kappe. Spillerne er ikke uskyldige heller for mange har prestert langt under et akseptabelt og forventet nivå.
Cristiano Ronaldo burde være prikken over i-en i prosjektet. Han har vært Juves eneste leder og positiv avgjørende spiller i Mesterliga. Resten av laget bare møtet opp til kampene.
Forskjellen mellom Juventus og Ajax var nesten pinlig å se. De unge, sultne løvene som spiller fotball mot de gamle, mette veteranene som vil vinne med bare rutine. Og CR7.
Tross alt har både Allegri og Juventus-styret hevdet at en trenerbytte i sommer ikke kommer engang på tale.