Alexandre Villaplane: landslagskaptein og nazi-kollaboratør

219
Bildet viser Villaplane som lagkaptein i Nîmes. Foto: Wikimedia

Han var Frankrikes landslagskaptein under det første verdensmesterskapet noensinne i 1930. 14 år senere ble han skudd som nazi-kollaboratør og landssviker. Alexandre Villaplane falt dypt etter tiden som fotballspiller.

I 1905 ble “Alex” født i Alger i den daværende franske kolonien Algerie. Allerede som barn spilte han fotball i Algerie. Som 16-åring kom Villaplane tilbake til Frankrike og spilte for den franske klubben FC Sète.

Før sesongen 1932/33 fantes det ikke profesjonell fotball i Frankrike, men Sète fant likevel muligheter til å betale spillerne. Klubben hadde dermed flere profilerte utenlandske spillerne i troppen, slik at Villaplane i begynnelsen ikke klarte å få en plass i laget. I 1923 gikk han til US Vergèze. I 1924 returnerte han til Sète, men måtte absolvere militærtjenesten fram til slutten av 1925. Dermed gikk han glipp av Sètes to cupfinaler i 1923 og 1924, som begge endte med tap.

I 1926 eller 1927 gikk Villaplane til SC Nîmes. Da var han allerede landslagsspiller. Som venstre indreløper spilte han fra april 1926 for det franske landslaget.

I Nîmes var Villaplane langt unna å kjempe om cupseiere, og i 1929 gikk han til hovedstadsklubben Racing Club. Ett år senere var Villaplane og klubben nære på å vinne et trofé, men tapte cupfinalen mot Villaplanes tidligere klubb FC Sète.

Da profesjonell fotball hadde kommet til Frankrike, fant Villaplane en ny klubb. En siste gang var den nå 27 år gamle indreløperen nær på å vinne en tittel. Villaplanes nye klubb, Olympique Antibes, vant Sør-divisjonen i den todelte franske serien og skulle spille finalen om seriegullet. På grunn av at Antibes prøvde å bestikke motstanderen i siste kamp, SC Fives, fikk klubben likevel ikke spille finalen.

– Den lykkeligste dagen i mitt liv

Selv om Villaplane aldri vant en tittel med et klubblag, var han mot slutten av 20-tallet en fast del av det franske landslaget. I 1928 spilte han i Frankrikes eneste kamp under OL i Amsterdam (3-4 mot Italia).

Det største høydepunktet i Villaplanes liv som fotballspiller kom likevel to år senere. I 1930 fant det første verdensmesterskapet sted i Uruguay. Frankrike var et av fire europeiske lag som deltok. 13. juli 1930 klokka 15.00 spilte Frankrike mot Mexico og USA mot Belgia – de to første VM-kampene noensinne. Villaplane ledet Frankrikes lag som kaptein ut på banen, noe spilleren selv omtalte som “den lykkeligste dagen i mitt liv”.

Frankrike slo Mexico 4-1, men laget og kaptein Villaplane tapte de to etterfølgende kampene mot Argentina og Chile og var ute av VM etter gruppespillet. Frankrikes siste kamp i turneringen var også den siste av Villaplanes 25 offisielle landskamper.

Nedgangens begynnelse

Etter Antibes’ korrupsjonsskandale begynte Villaplanes nedgang. Han og to tidligere lagkamerater fra FC Sète ble mistenkt til å være hodene bak bestikkelsen og fikk ikke spille mer for klubben.

Villaplanes neste klubb var OGC Nice. Til tross for åtte mål i serien ble Nice aldri lykkelige med den tidligere landslagskapteinen. Han spilte lystløst og ble flere ganger bøtelagt for å ha gått glipp av treninger.

Etter begredelige prestasjoner var Villaplanes tid i Nice over etter kun én sesong. FC Bastidienne de Bordeaux, som avsluttet sesongen 1934/35 på siste plass på fransk andre nivå, var den eneste klubben som ønsket å signere 29-åringen. Han spilte dog ingen kamper for klubben: Etter tre måneder, der han kun sjeldent dukket opp på treninger, fikk Villaplane sparken.

Da var han allerede mer interessert i hestesport enn i fotball. Villaplane var mot slutten av karrieren oftere på veddeløpsbanen enn på trening. I 1935 ble han fengslet etter å ha begått svindel under tipping.

Nazi-kollaboratør

Villaplane, som drev med gullsmugling mot slutten av 1930-tallet, ble etter Nazi-Tysklands inntakelse av Paris kjent med Henri Lafont og Pierre Bonny, to av nasjonalsosialistenes viktigste kollaboratører i Paris. Villaplane ble en del av gjengen rundt Lafont og Bonny, som aksjonerte mot jøder, motstandsfolk og andre personer som nasjonalsosialistene erklærte som fiender.

Da den franske motstanden mot okkupasjonsmakten vokste, ble gjengen rundt den tidligere fotballspilleren mer brutal. Villplane, nå forfremmet til SS-Unterstumführer (tilsvarende løytnant), ledet en brigade bestående av nordafrikanere. Villaplanes brigade ble snart kjent som grusomme og brutale.

Villaplanes brutalitet ble tydeligst da enheten tok elleve motstandskjempere til fange. Den tidligere landslagskapteinen gav ordre om å skyte dem og bidro selv under drapene.

Slutten

Fra sommer 1944 ble Frankrike frigjort av de allierte, og i august 1944 ble Paris frigjort. Lafont, Bonny og Villaplane ble fengslet og anklaget. For ugjerningene under den tyske besetningen ble Villaplane dømt til døden 1. desember. Sammen med Bonny, Lafont og flere andre franske landssvikere ble Villaplane skudd andre juledag 1944 – 14 år, fem måneder og 13 dager etter det han omtalte som “den lykkeligste dagen i mitt liv”.

Kommentarer

kommentarer