Analyse av det tyske fotballandslaget 2018

80
Joachim Löw, her under 3-0-seieren mot Norge på Ullevaal i høst. FOTO: Willy Larsen (Fotballnerd.no)

Det har vært en merkelig 2018 for det tyske fotballandslaget, et år hvor det meste har gått på tverke for fotballstormakten Tyskland.

Aldri tidligere i historien har det gått så dårlig for det tyske fotballandslaget, i turneringene som det gjorde i 2018. Hvor det har vanket krise for det som tidligere ble ansett som verdens beste fotball landslag. En epoke som er over for fullt, og hvor de andre landene har fått bedre spillere på nytt nivå.

- Annonse -

Å se at laget rykke så på hodet ut av gruppespillet i VM i Russland, for så å rykke ned fra toppdivisjonen i Nation League, kan neppe være så lett for supporterne av laget, men du fortsetter å støtte landet ditt.

Tilbake til VM 2014

Vi tar noen år tilbake, datoen er 13. 7. 2014. Tyskland og Argentina skal gjøre opp om hvem som stikker av med VM-trofeet. Hvor Tyskland til slutt tar siste stikk. Andre Schürrle var mannen som leverte den målgivende pasning, som førte til Mario Götzes vinner målet mot Argentina i finalen av 2014 FIFA World Cup.

Var ikke med i 2018

Fire år senere ble ikke den tidligere Borussia Dortmund-spilleren ansett som god nok for å være med laget til VM i Russland. I forkant av turneringen var det ingen som sa noe på vrakingen av spilleren. Det tyske landslaget gikk ubeseiret igjennom kvalifiseringen og vinneren av 2017 Confederations Cup, naturlig nok stor favoritter til et nytt trofe.

Inn mot åpningskampen var det flere en Schürrle, som var utelatt fra troppen til Löw. Hvor flere ble skeptisk etter lagets åpningskamp, og flere pekte på mangelen av spillere som hadde det ekstra. Vi husker alle hvordan VM 2018 gikk for det tyske fotballandslaget.

Klart for UEFA Nations League

Noen måneder senere var laget nok engang storfavoritt i den nye – konseptet til UEFA. Og laget ønsket å gjenoppreise nedturen dem fikk i VM i Russland, med et helt annen system og flere unge-spillere var kommet inn på laget til Löw.

Nok engang ble også Andre Schürrle vraket fra troppene til kampene, spilleren som nå er å se i Premier League – og spill for Fulham.

– Jeg ville at de skulle vinne fordi jeg kjenner alle gutta og vet hvor mye arbeid de legger ned, og hvor gode de kan være. Nå er tiden i Tyskland for å bygge nytt. Det vil ta tid, “ble han sitert som sagt av media.

– Du så Spania etter de tre titlene, og de er fortsatt i overgangsmodus fordi de ikke fant dette laget til å være det beste. Det kommer til å være det samme med Tyskland.

Et år med mange “rare” valg

Inn mot Tysklands siste kamp av Nations League, var det Nederland, og på et sett var det en trener som var positiv for fremtiden.

“Det er synd for oss at vi ikke lenger kan gjøre noe med situasjonen i gruppen, nå må vi ta lærdom av feilene og få mest mulig ut av et skuffende år.

“Vi ønsker å fremstå på en annen måtte, for å bevise at vi er på rett spor,” sa han, på pressekonferansen før kampen.

Han var også klar over at resultatet ikke hadde noe slags konsekvenser for Die Mannschaft , som allerede var henvist til nivå to (B), ettersom det nederlandske-laget hadde vunnet over verdensmestrene Frankrike tre dager tidligere. Han var også krystallklar på at en seier over Nederland, kunne gi et enormt løft for hele spillergruppen, slik at laget kan starte på blanke-ark.

Det svakeste på 80 år

Det var et år hvor de mislyktes med hensyn til deres tittelforsvar på VM, gikk på et tap i åpningsrunden for første gang på 80 år, og første gang siden gruppespillet, ble innført i mesterskap gikk dem ut. Det var et år hvor de ikke klarte å avslutte med mer en bare to poeng, etter UEFA Nations League, var over og ble henvist til League B.

Det var et år hvor de tapte seks ganger, det også for første gang i historien. Det var også et år hvor dem kun vant fire kamper. Det var et år de opplevde også et tørke siden 1978. Og det var et år da de innså at de ikke lenger ville være blant de 10 beste for EM 2020.

Noen få lyspunkter i 2018

Det er viktig å nevne at til tross for sin bemerkelsesverdige konsistens ved større turneringer – mellom å gå ut i første runde i VM i 1938 (arrangert av Frankrike) og ikke gå videre fra gruppespillet i Russland tidligere i år hadde det tyske landslaget ferdig blant de øverste åtte i 16 påfølgende utgaver.

Ozil-episoden og en virkelighetskontroll

Vi har vært et av de mest konsekvente lagene de siste 10 årene – 2018 var det et år som ikke stemte for noen, og det er klart det er skuffende ansikt i alle oss, men nå går det videre,” sa han.

58-åringen har vært landslagssjef for nasjonen i mer enn 12 år nå, og i løpet av perioden har de vunnet sitt fjerde VM-gull. Confederations Cup (2017) og EM-finalen i 2008. Men Die Mannschaft har alltid hatt høyere standarder, og ydmykelsen i Russland var uakseptabelt. Löws fremtid ble også tatt opp etter det skuffende VM, og presset har økt betraktelig for hans del.

Mange ser hans preferanse til å holde seg til erfarne-spillere (men inkonsekvente) spillere som Manuel Neuer, Mats Hummels, Toni Kroos og Thomas Müller som er fast i laget. Andre påpeker at han nøler med å benytte seg av de mange talentene han har til disposisjon – som Leroy Sané, Emre Can og Shkodran Mustafi, med jevne mellomrom.

Så var Mesut Özil-sagaen

Arsenal-spilleren ble gjort til syndebukk etter VM-fiaskoen, og valgte å avslutte karrieren på landslaget i Juli, like etter VM-exiten.

– Jeg ville ikke lenger spille for Tyskland på internasjonalt nivå mens jeg har denne følelsen av rasisme og respektløshet,” sa Ozil til media, selv om han pekte på sin behandling i det tyske fotballsamfunnets og offentlighetens hender generelt, etter at han og Manchester Citys Ilkay Gundogan var åpenbart kritisert for å møte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i mai.

Enten han innrømmer det eller ikke, Löw kunne ha, og burde ha, håndtert situasjonen bedre.

Ekspertene krever endringer

De så “kalte-ekspertene” skal ha krevet en viss for forandring i ledelsen, et logisk skritt for å sikre en bedre fremtid for Die Mannschaft .

Så langt har ikke det tyske fotballforbundet (DFB) følt seg ellers, og fullt støttet den etablerte, betro han til å overvåke en vellykket overgang og styre landslaget tilbake på banen. Tyskland trenger å bli et konkurransedyktig lag igjen før Mars, Löw er fullstendig klar over at det er mye arbeid.

“Året (2018) var noe helt nytt for meg. Nå har vi nådd en fase der vi må fornye ting, forbedre, starte fra grunnen av, “innrømmet han i samspill med media.

Det er et faktum at Die Mannschaft er et team i krise. Men det er ikke noe de ikke kan komme ut av. Tross alt, med alle problemer kommer en løsning, og tyskerne kan ha nettopp funnet oppskriften, ettersom de planlegger en ny masse av nye og spennende fotballspillere.

For all den kritikken han har måttet utholde for å ikke leve ungdommer på en konsistent måte, er det æresbevisst at Löw heller kontroversielt bare inkluderte tre VM-vinnere i hans lag for Confederations Cup i fjor.

“Jeg tror ikke Tyskland må få panikk. De spiller fortsatt god fotball, selv om VM ikke var så bra, i Nasjonalt League kunne de ha vunnet noen kamper, sier Ronald Koeman.

“De har fortsatt mye talent, men overgang tar tid. Jeg forstår at det er vanskelig for [tyskerne] fordi de er, vant til å vinne mye mer en oss.

Die Mannschafts unike frontlinje – som består av RB Leipzigs Timo Werner, Manchester Citys Sané og Bayern München Serge Gnabry, viste enormt potensial flere ganger, trioen, med kallenavnet “mopedbanden”.

Löw virker med bevist på å bruke flere yngre-spillere, godt blandet av rutinerte-spillere. Det er noe som kan gi god starte hjelp.

“Vårt fokus er imidlertid nå som det var før, bare ved å kvalifisere til EM, hvor vi vil sende et sterkt lag ut,” sa Löw etter kampen i Gelsenkirchen. Med det utganspunktet, kan vi skape noe nytt, men det vil ta tid. Vi er på rett vei, men vi må fortsette å jobbe som et lag.

Kommentarer

kommentarer