Arabiske stjerner invaderer La Liga

215

Oljepengene fra Midtøsten har i de siste sesongene kjøpt verdens største talenter for uhyre sifrer, men nå har de også begynt å «selge» lokale talenter til europeisk klubber.

En kommersiell avtale mellom Saudiarabia og Spania har nylig garantert 9 arabiske spillere et opphold på spansk fotballs høyeste og nest-høyeste nivå.
Klubbene sendte speidere i Gulfstaten og i Portugal, da landslaget trente for en stund, for å velge spillerne som de ville låne.

Helter hjemme, ukjente i Spania

5 av dem skal spille i La Liga, i Villarreal, Levante og Leganes. 4 i Segunda, i Rayo Vallecano, Sporting Gijon, Valladolid og Numancia.
Troppen er av varierende alder og kvalitet. Fahad Al-Muwallad (23, Levante) Yahya Al-Shehri (27, Leganes) og Salem Al-Dawsari (26 Villarreal) er faste landslagsspillere. Den sistnevnte har også tapt finalen i den asiatiske Mesterliga i fjor.

Andre er yngre og enda mindre etablerte og kjente. I den grad at Gijons offisielle Twitter-profil forvekslet navnet til spiller Abdullah Al Hamdan og til klubben han kom fra, Al Shabab.
En tabbe som viser at hele operasjon har mer å gjøre med marketing enn med fotball.

- Annonse -

Money talks

David Aganzo, junior-VM mestere i 1999 og nå leder til spillerforening AFE, har kritisert forretningen.
«Avtalen prioriterer den økonomiske siden og ikke den sportslige. Dette ofrer fotball sin ånd og våre unge talenters utvikling for business».

Det er tvilsomt at de saudiarabiske stjernene i Spania skal få betydelig spilletid, men sjansen er unikk likevel. Forresten håper alle partene at mulighet til å se noen landsmenn spille mot Cristiano Ronaldo og Messi skal øke interessen i La Liga i Gulfstatene og lede til høyere TV-rettigheter fra Midtøsten.

Denne er jo ikke den første avtalen mellom et stort fotballand og rike investorene fra utlandet.
Noen kinesiske spillere har allerede vært på utlån i lavere divisjoner i Portugal, og U-20 landslag spilte noen treningskamper i Tyskland (hvor de skulle delta i en Regionalliga), før pro-Tibet protester skapte en liten diplomatisk krise.
I fortid ble en eller en annen spiller ble hentet mer for reklame enn for hans sportslig verdi, men ingen av disse presedenser kan sammenliknes med en liten arabisk koloni i verdens andre-største liga.

Vil du være med på vår storsatsing?

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -