De styrtende hollendere

155

De styrtende hollendere

De fleste kjenner sikkert til uttrykket «flyvende hollendere», men i fotballens verden har det vært en tung høst for den tidligere storheten Nederland. Dette er midt sagt en besynderlig utvikling for oss som er flasket opp med totalfotball og storheter som Cruyff, Van Basten og Gullit.
Nedturen har rammet alle sektorer av nederlandsk fotball og begynte med at fjorårets Europa League-finalister fra Ajax ble slått ut av Rosenborg i kvalifiseringen til årets turnering. Deretter har det gått slag i slag med to sparkede trenere i Premier League og landslagets mislykkede VM-kvalifisering.

- Annonse -
Det blir ikke mer europacupspill på Amsterdam Arena denne sesongen. “Amsterdam Arena” (CC BY 2.0) by Ungry Young Man

Slutt for Koeman​

Etter fjorårets oppløftende syvendeplass og ca. halvannen milliard kroner investert i nye spillere var det få som trodde at Ronald Koeman kom til å leve farlig i Everton denne sesongen. Sesongstarten var også oppløftende, men deretter falt hjulene bokstavelig talt av vognen. Ydmykelsen hjemme mot Arsenal fikk ledelsen på Goodison til å si at nok var nok, og i følge bet365 er Wales-manager Chris Coleman en av de største favorittene til å erstatte nederlenderen i sjefsstolen. Wales mislyktes med å kvalifisere seg til neste års VM i Russland, men du får allikevel ganske god odds på at Coleman tar jobben, ettersom han virker lysten på å lede Wales til EM i 2020. En mer spennende ansettelse i så måte er Carlo Ancelotti, men det er usikkert om italieneren mener at Everton er en stor nok klubb for en mann med hans meritter og ambisjoner. Man kan også anta at Everton ikke er særlig fristet med å gamble for mye når de ligger på nedrykksplass i Premier League, og det kan derfor også bli aktuelt å hente gamletreneren David Moyes tilbake til Goodison Park.

De Boer fikk aldri en sjanse

Enda verre gikk det for landsmannen Frank de Boer i Crystal Palace. Lagets elendige sesongstart gjorde at han raskt ble erstattet med ringreven Roy Hodgson, som ikke akkurat har fått en voldsom sving på laget. De Boer led av en manglende kommunikasjon med spillerne og at han forsøkte å endre for mye på kort tid. Blant annet spilte han med tre spillere i forsvarsrekken, noe som er blitt stadig mer populært blant de største klubbene i disse dager. Problemet i Palace var at han ikke hadde spillere med tilstrekkelig kvalitet som kunne spille i denne formasjonen, og da var veien til arbeidskontoret kort. Spillet i den siste kampen hans mot Burnley var allikevel såpass oppløftende at det fortoner seg som en smule merkverdig at han ikke fikk flere sjanser til å lede laget bort fra bunnstriden.

Frank de Boer må muligens bygge opp navnet sitt i en mindre liga.
“Ergün Penbe, Frank de Boer, Abdullah Er…” (CC BY-SA 2.0) by l3o_

Landslaget er i krise

De Boer og Koeman er begge tidligere nederlandske landslagsspillere, og kanskje er en av dem kandidat til å ta det nederlandske landslaget tilbake til gamle høyder? For andre gang på rad klarte nemlig ikke de oransjekledte å kvalifisere seg til et stort mesterskap, og denne gangen måtte de strekke våpen for Frankrike og Sverige. Laget befinner seg i et generasjonsskifte, og blant annet valgte veteranen Arjen Robben å takke for seg etter kampen mot Sverige. Lyspunktene finnes allikevel i det unge Ajax-laget som nådde finalen i Europa League så sent som i mai, og forhåpentligvis lykkes nederlenderne med å bygge et nytt og slagkraftig landslag rundt denne generasjonen.

Kommentarer

kommentarer