DEBATT: På tide med VAR til norsk fotball?

250
VAR kan være på vei til norsk fotball innen de neste årene. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

VAR kan være på plass i norsk fotball allerede i 2023, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund (NFF) til NRK.

De siste sesongene har det vært flere henvendelser om å ta i bruk videodømming i norsk toppfotball. For at Eliteserien skal være en konkurransedyktig liga, kan det være på tide med VAR i nøkkelsituasjonene der mye står på spill.

Ifølge Eliteserie-dommer Tom Harald Hagen ville det vært fornuftig med teknologisk hjelp.

– I så trange situasjoner hadde VAR vært et veldig bra hjelpemiddel for å kunne avdekke at spilleren faktisk var 20 centimeter på feil side i det ballen ble spilt. VAR er ikke perfekt, men vi dommere er positive til å ta det i bruk, sier Hagen.

- Annonse -

NFF er allerede godt i gang med undersøkelser og forberedelser for å kunne ta VAR-dømming i bruk også i Norge. Målet er å ta verktøyet i bruk i 2023-sesongen.

– Vi har starta et prosjekt internt for å se på mulighetene, der vi blant annet er i dialog med Danmark. Nå er vi på et stadium hvor vi greier ut hvordan vi skal utdanne egne dommere og ser på tekniske løsninger, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn til NRK.

Det vil mest sannsynlig koste rundt ti millioner kroner å drifte VAR per sesong. Hvor disse pengene skal komme fra er ikke klart, men en framtid uten VAR i norsk fotball virker lite sannsynlig.

– Dommerne er veldig pro-VAR, for det vil gjøre jobben deres enklere. Det er også viktig for at de skal kunne ha en karriere internasjonalt, hvor VAR blir brukt. VAR er et viktig fotballprosjekt, ikke bare for dommerne, sier Fisketjønn.

Nettopp dette med dommernes karrierer internasjonalt er en viktig faktor. Norske dommere er nemlig avhengige av VAR-erfaring for å dømme internasjonale landskamper og klubbturneringer i regi av FIFA og UEFA. For at norske dommere skal kunne utvikle seg og få referanser på et høyt internasjonalt nivå, er de derfor avhengige av teknologien i hjemlig serie.

Den norske dommersjefen Terje Hauge er også klar i sin tale.

– Våre toppdommere holder et høyt nivå og har hatt en god sesong på bakgrunn av egne observasjoner og rapportene fra våre veiledere. Men vi har mistet litt for mange nøkkelsituasjoner, blant annet straffespark som er kritiske situasjoner i kampene. Med hjelp av VAR hadde dommeren sett bilder, fått avslørt kontakt i taklingen og blåst straffespark. Selv om det er åpenbare feil når vi får gode TV-bilder, betyr det ikke at det alltid er like lett for dommeren i kampene, som gjerne har dårlig vinkel eller spillere mellom seg og situasjonen. Men ved hjelp av video vil vi få identifisert det. Dommerne får flere øyne, sier Hauge til Eurosport.

Terje Hauge ønsker VAR til norsk fotball. Foto: Wikimedia.

Allikevel har det oppstått en rekke kontroverser i Premier League og de store ligaene i Europa i forbindelse med VAR, noe dommersjefen er tydelig på.

– Skal videodømming innføres i Norge må det være etter den samme listen som i VM. VAR skal ikke dømme fotballkamper. VAR skal kun gripe inn ved kritiske og åpenbare feil. Det kan ikke være slik at dommeren skal stoppe kampen hvert 10. minutt for å se på video om det var frispark eller straffe. Da ødelegger vi kampene og fotballens sjarm. Fotballen skal få lov til å leve som før med spenning og situasjoner som enda kan diskuteres, påpeker Hauge.

Samtidig mener fotballsosiolog Arve Hjelseth at norsk fotball har hatt et fortrinn de siste årene fordi den omdiskuterte VAR-teknologien ikke har vært involvert.

– Kanskje hadde VAR gjort det mer rettferdig, men troen på at VAR løser en rekke problemer er ønsketenkning, sier Hjelset til NRK.

Han mener selv at ved hjelp av videodømming og mållinjeteknologi vil det være helt umulig å dømme objektivt.

– I forsøket på å innbille publikum at det finnes en fasit, fjerner en magien, spontaniteten og det gåtefulle, hevder Hjelseth.

Det store spørsmålet er om norsk fotball slår følge med de store ligaene og innfører VAR innen de neste årene. Kanskje er det et teknologisk løft som løfter norsk fotball til en enda høyere standard.

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -