Den Islandske fotballsuksessen startet på en mørk pub i Reykjavik

232

For mange år siden var det islandske fotballlandslaget helt nede på 122 plass på FIFA-Rankingen. Nå er det på en 22. plass og spiller i sitt første VM.

Island er på mange måter et bevis på at små land som ikke har en stor liga, og kanon gode fotballspillere kan spille, i et mesterskap og samtidig gjøre underverker. Det er veldig rart, men eventyret til suksessen startet på en «mørk-pub» på Reykjavik. Alt som den lille gruppen av fotballfansen vet er at de har en avtale med den gang, assistenten til det islandske fotballlandslaget Lars Lägerback, nemlig Heimir Hallgrimsson. Han har kunngjort sin ankomst til baren Ölver, hvor de mest hardcore fans til det islandske fotballlandslaget – de såkalte Tolfans – alltid samles for å se kampene.

I kveld er det en kamp mot Færøyene, og Tolfansen forstår ikke hva han vil her, når det er bare snakk om et par timer til kamp. Overraskelsen blir bare større når Heimir Hallgrimsson kommer til baren og trekker den lille gruppen inn i et mindre rom uten vinduer. Han kobler så opp den bærbare pc,n til storskjermen. Med et klikk på datamaskinen, vises 11 spillere plutselig på skjermen. Det er den islandske startoppstillingen før kampen mot Færøyene, gruppen av tolfans ser på.

Se to medlemmer av Tolfans-gruppen, fortell om det første møtet med Heimir Hallgrimsson:

På Island bor det litt over 330,00 mennesker. I Norge bor det 5,233 millioner mennesker. Ser vi på byer i Norden, så er omtrent Århus på størrelsen med Island. Inntil for noen år siden var det Islandske fotballlandslaget nede på en 122 plass på FIFA-rankingen, bak nasjoner som Haiti og Lichtenstein. Det var tilbake i 2011 da svenske Lars Lagerbäck tok over som trener for det islandske landslaget at ting begynte å skje på den «lille-øya ute i havet».

- Annonse -

Sammen med assistenttreneren som senere fikk ansvaret for landslaget. Heimir Hallgrimsson og landslaget har klart å skape et unikt bånd til den islandske fansen. Et band som har forvandlet den islandske fotballen – og samtidig gjort deres hjemmebane Laugardalsvöllur til en festning der de ikke har tapt i en kvalifiseringskamp siden 2013. Det sies fra sagaøya at noe av det skyldes besøket til nåværende landslagssjef Heimir Hallgrimssons besøk på den mørke baren Ölver i 2013. Og hva har skjedd siden den gangen?

Puben som ble til suksess historie

Siden Heimir Hallgrimsson tilbake i 2011 besøkte denne baren i utkanten av Reykjavik, har det Islandske fotballlandslaget bare blitt bedre og bedre. I 2014 var nasjonen som er mest kjent for vulkaner i ferd med å nesten kvalifisere seg til VM i Brasil. To år etter i EM i Frankrike var laget klar for sitt første mesterskap i fotball, hvor laget blant annet spilte uavgjort mot Portugal, som vant mesterskapet i 2016. Senere slo de ut England i åttendedelsfinale med 1-2. I kvartfinalen møte de vertsnasjonen Frankrike, i kvartfinalen hvor dem tapte 5-2 og eventyret tok slutt.

Nummer 22 på FIFA-rankingen 

I dag er Island nummer 22 på FIFA-rankingen og er for første gang er landet med 330,00 innbyggere med i sitt første VM i fotball – som den minste nasjonen noensinne.

– Tidligere har vi ikke hatt mye suksess i fotball, og jeg husker de dagene da vårt eneste håp var at vi ikke skulle bli kasteball og ydmyket med et nederlag på tre eller fire mål,» sier islandske president Gudni Johanesson og la til:

– Suksessen betyr at hele verden følger oss nå. Jeg har vært på mange steder i verden hvor dem har lagt merke til den islandske suksessen.

Fra utsiden ser ikke Ölver-pub ut som en «spesiell-pub». Foto: Iceland Review

Det eneste vinduet som er mot veien er tonet ned. Barens betong fasade er malt rød, og  i vinduene – som for det meste har en visning av undersiden av en rampe til en park – inviterer nesten. Innsiden av baren er solid og mørk. Noen firkantede avlange bord er i midten av rommet omgitt av svarte skinnstoler. En motorsykkel har blitt rammet inn i en montasje som fyller mesteparten av veggen. Bare den brede stangen på motsatt side, av hvor motorsykkelen. Henger det et par flasker, som det er lys i.

Det er vanskelig å forestille seg hvordan atmosfæren kan være inne på den «mørke-puben». At folk blir avvist på dager da det Islandske fotballlandslaget spiller, er fordi at det er alt for mange mennesker inne i den trange puben. At den tidligere landslagsjefen Lars Lägerback og hans etterfølger Heimir Hallgrimsson, har fått den fotballsuksessen som Island har opplevd de siste årene.

Tilbake til 2011

I 2011 startet ryktene om Heimir Hallgrimssons «varslet» besøk på Ölver-pub spre seg raskt.

– Vi trodde vel alle sammen, at han kun kom den ene gangen. Men slik ble det ikke allerede før neste kamp ringte Hallgrimssons og sa, at han ønsket å kommet igjen. Vi tenkte bare:»Virkelig? Hvor bra», sier Sveinn Asgeirsson, som er nestleder i Tolfan-gruppen.

I dag er Ölver-pub overfylt av Islandske supportere på kampdager, når drøye 700 700 Tolfan-fans presser seg sammen for å høre på Heimir Hallgrimsson prater.

– Hvis noen må ut å røyke, så kommer de ikke tilbake til plassene sine. Ved flere anledninger har det vært så fullt inne, at noen har måtte stå utenfor å se igjennom vinduet, sier Benjamin Hallbjörnsson.

Tolfan-gruppen etablert i 2007

Tolfan-gruppen ble etablert i 2007 etter en kamp mot Spania, som endte uavgjort. Men det ble feiret som en seier for Tolfan-gruppen. De første årene var enormt vanskelig for denne gruppen. 

Når Island spilte sine hjemmekamper ble gruppen plassert oppe i et lite hjørnet, langt fra banen, og når trommeslageren Benjamin Hallbjörnsson med kallenavnet «Bongo» og startet med sang, så ble dem hysjet på av de andre tilskuerne.

– Men etter ansettelsen av Lars Lägerback og Heimir Hallgrimsson, når de hørte oss. Da ønsket de å ha oss lengre ned på tribunen.

– Den Islandske fotballkulturen har endret seg drastisk de siste årene. Før ville ikke folk komme på kampene, oftest kom de når kampen var igang. Nå er dem lenge før kampstart, i ført drakt, skjerf osv. Det sier den Islandske landslagsjefen Heimir Hallgrimsson til ESPN.

Landet er lite og et spesielt bånd til landslaget

Mye av grunnen til landslaget er så spesielt, mener formannen for Tolfan-fansen, er at Island er et lite land. 

– Vi er et lite land og med få innbyggere, at folk på tribunen kjenner noen av de ute på banen. Enten om man har gått på skolen sammen, eller så kjenner sidemannen en spiller. Så vi har ikke den avstanden til landslaget, som andre land i Norden har, sier Benjamin Hallbjörnsson.

Klar for VM

Nå er det lille-landet ute i havet, klar for Fotball-VM i Russland. Hvor laget må legge ned en innsats uten sidestykke om de ønsker seg videre fra gruppespillet. En tiendel av befolkningen reiste til EM i Frankrike i 2016. Det er ikke forventet at så mange tar turen til Russland. De Islandske supporterne har fått 4.000 billetter til hver kamp.

Men selv om Islands mest ivrigste supporter ikke får tatt del i folkefesten i Russland, hindrer ikke det Tolfan-lederen Benjamin Hallbjörnsson til å tippe utfallet i VM.

– Vi kan gå hele veien, sier Benjamin Hallbjörnsson.

– Tror du virkelig på det?

Det gjør jeg virkelig. Og det bør du også! Danmark vant jo EM etter at hele laget hadde vært på ferie på Tenerife og drukket. Plutselig var de med, og så vant de. Hvorfor skulle ikke vi kunne gjøre det samme?

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -