En legende forlater Old Trafford

599

Etter 29 år på drømmenes teater, ble det i dag bekreftet at Ryan Joseph Giggs (42) og Manchester United går hver sine veier. Giggs kom til United som 14 åring og har hatt roller som spiller, assisterende manager og midlertidig manager. Ingen spiller i England har hatt mer suksess en Ryan Giggs, som har vunnet 13 Premier League titler, to Champions League triumfer og flere ulike cuptriumfer i England og internasjonalt.

I 1987 signerte Ryan Giggs en ungdomskontrakt med Manchester United, etter å ha blitt lokket til United av Ferguson med en lovnad om å få proffkontrakt innen 3år. Dermed ble han hentet fra byrival City. 4 år senere debuterte han for A-laget til United i en kamp mot Everton. I den kampen kom han inn for en skadet Dennis Irwin. Dessverre for Giggs, endte debuten hans i et 0-2 tap for de blåkledde. 2 dager senere fikk han sitt første mål for United i en 1-0 seier over Manchester City, selv om det så ut som om det var Citys Colin Hendry som scorte selvmål. Ryan Giggs ble mest kjent fra «Class of ’92», som de unge spillerne som ble hentet opp til A-laget ble kalt. Gjengen besto av Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, brødrene Phil og Gary Neville og David Beckham. «You can’t win anything with kids» sa Liverpool spiller Alan Hansen om Uniteds bruk av disse unge spillerne. Men Ryan Giggs og resten av 92-kullet viste Hansen grundig feil da United vant Premier League i 1993.

Den kjente "Class of '92"
Den kjente «Class of ’92».

I 1999 vant Ryan Giggs sin første av to Champions League triumfer når Manchester United slo Bayern München 2-1 etter scoringer av Teddy Sheringham og Ole Gunnar Solskjær i sluttminuttene. Samme sesong vant de også Premier League og FA-cupen som fullførte trippelen for United og Ryan Giggs. Videre fortsatte Ryan Giggs med å vinne det som var av trofeer og personlige medaljer. 13 Premier League medaljer, 2 Champions League medaljer, 4 FA-cup medaljer, 4 Football League Cup medaljer, 9 Charity Shield medaljer, 1 Super Cup medalje, 1 International Cup medalje og 1 FIFA Club World Cup medalje er hva Ryan Giggs klarte å vinne med Manchester United i sin 24 år lange karriere. Sammen med sine bragdre for klubben har Giggs klart å vinne flere personlige medaljer også som f.eks. young player of the year i England ved 2 anledninger og Team of the year i England ved 6 anledninger og mange flere bragder.

Les også: De Gea: «Det var riktig å hente Mourinho»

- Annonse -
Ryan Giggs vant 13 Premier League trofeer i sin spillerkarriere med Manchester United.
Ryan Giggs vant 13 Premier League trofeer i sin spillerkarriere med Manchester United.

Når David Moyes fikk sparken i 2014 etter en dårlig sesong, tok Ryan Giggs over som midlertidig manager. Han ledet de 4 siste kampene i 2013/14 sesongen hvorav han tok 7 av 12 poeng. I løpet av de kampene gav han også debuten til James Wilson og Tom Lawrence i en 3-1 seier over Hull. Etter 1-1 kampen mot Southampton i sin siste kamp som midlertidig manager, kunngjorde Ryan Giggs at han skulle legge fotballstøvlene på hylla. En 24 år lang fotballkarriere var nå over.

Han karriere i Manchester United var dog ikke over enda. Nederlenderen Louis van Gaal ble ansatt som manager på Old Trafford, og Ryan Giggs fikk rollen som assisterende manager for United. Etter at også van Gaal fikk sparken på Old Trafford var det mange som var sikre på at det var Giggs’ tur til å ta over managerstolen på Old Trafford og føre dem tilbake til sine store dager slik det hadde vært under Sir Alexander Chapman Ferguson. Giggs fikk imidlertid ikke managerrollen i United, men det fikk derimot portugiseren José Mourinho som allerede har klart å hente 3 spillere til Old Trafford; Eric Bailly, Zlatan Ibrahimovic og Henrik Mkhitaryan.

Hvorfor Giggs ikke fikk managerrollen er ikke lett å forstå. Det er nok ingen som kjenner United bedre enn Giggs, og ingen som vet bedre hvordan de skal spille «The United Way» enn det Giggs gjør. Han var elev under Ferguson og Moyes, og assistent under van Gaal, men allikevel har han ikke fått jobben. Van Gaal sa etter sin oppsigelse at han ville at Giggs skulle ta over etter ham, men slik ble det altså ikke. En av grunnene til at Mourinho ble foretrukket kan være at United styret mener at Giggs ikke har nok manager erfaring til å ta over en klubb som Manchester United. United styret vil nok ha klubben opp igjen til å konkurrere om å vinne Premier League, og ikke gamble med at en uerfaren Giggs skal klare det. Mourinho har en CV som viser at han har suksess hvoren han er, mens Giggs knapt har en manager CV. Selv om mange tror Giggs kunne klart det samme som Zidane og Guardiola gjorde for Real Madrid og Barcelona, har United som nevnt valgt å gå for Mourinho i stedet for Giggs. Etter utnevnelsen av Mourinho har det vært ryktet at Giggs var ferdig på Old Trafford, og i dag (2. juli 2016) ble det bekreftet at Giggs forlater United ettet 29 år i klubben.

Giggs' avskjedsord. Bildet er hentet fra Manchester Uniteds Facebook side
Giggs’ avskjedsord. Bildet er hentet fra Manchester Uniteds Facebook side

Her er Ryan Giggs’ avskjedsord til fansen og klubben: (avskjedsbrevet er henter fra www.united.no)

– Etter 29 sesonger i Manchester United som spiller og assistentmanager, så vet jeg at å vinne er i denne klubbens DNA – å gi ungdommer en sjanse, og å spille offensiv og spennende fotball. Det er sunt å ha høye forventninger, og det er riktig å forvente å vinne. Manchester United forventer – fortjener – ingenting mindre.

– Dette er grunnen til at det er en slik stor avgjørelse for meg å ta steget bort fra klubben som har vært mitt liv siden jeg var 14. Det har ikke vært en enkel avgjørelse å ta. Jeg vil ta med meg bort så mange spesielle minner, og en mannsalder med erfaringer som jeg håper vil tjene meg godt i fremtiden.

– Når det er sagt, så føles tiden riktig, og selv om jeg ikke har noen umiddelbare planer om å ta steget ut i managerrollen, så er det der jeg ønsker å være. Jeg har vært svært heldig som har to fantastiske managermentorer. Først i Sir Alex, som jeg har jobbet med og lært av mesteparten av  livet mitt, og som jeg tror vil forbli fotballens største manager noensinne. [Så] mer nylig i Louis van Gaal, hans CV snakker for seg selv. Kunnskapen jeg har sanket fra dem har vært uvurderlig.

Et bilde Manchester United la ut på sin Facebook side i dag. Et hint om at han vil returnere en dag?
Et bilde Manchester United la ut på sin Facebook side i dag. Et hint om at han vil returnere en dag?

– Jeg ønsker å gjenta min takk til støtteapparet og støtteteamet som jeg har jobbet med i Manchester United opp gjennom årene. Resultatene på banen er en refleksjon av det harde arbeidet som gjøres utenfor banen. Jeg ville ikke ha oppnådd den suksessen jeg har uten den dedikasjon, oppofrelsen og engasjementet fra disse menneskene i å skape det best mulig miljøet for laget å lykkes i.

– Jeg ønsker å gratulere José Mourinho med ansettelsen som manager i verdens største klubb. Det er bare en håndfull dokumenterte vinnere på det helt høyeste nivået, og José er utvilsomt én av dem. Jeg vet fansen vil ønske ham velkommen.

– Mitt siste takk til fansen. Jeg kan ikke begynne med å fortelle dere hvor mye jeg vil savne det å gå ut på Old Trafford foran dere. Det er ekstremt vanskelig å si farvel etter 29 år. Jeg har elsket hvert minutt som både spiller og assistentmanager. Støtten dere alltid har vist meg har vært fenomenal; takk skal dere ha.

– Det er tid for et nytt kapittel og en ny utfordring. Jeg er spent på fremtiden – jeg har hatt den beste læringstiden på vei mot manageryrket noen kunne spurt om.

Del ditt beste Giggs minne i vårt kommentarfelt under!

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -