Eredivisie 18. runde: Debut for Ødegaard, mål for Sørloth

200

Det var mye fokus på en ny nordmann i Eredivise denne helga. Martin Ødegaard fikk sin debut for Heerenveen, men også Aleksander Sørloth markerte seg med sesongens andre scoring for en annen klubb fra nord – Groningen.

De tre store klubbene startet alle det nye året med seier.

Go Ahead Eagles – AZ Alkmaar 1-3:
Hjemmelaget har investert i tre nye spillere hittil i vinter (Elvis Manu og Pedro Chirivella startet, mens Daniel Crowley satt på benken) i et forsøk på å klatre opp fra sisteplassen på tabellen, men de fikk en dårlig start og tapte 1-3 mot AZ. Gjestene ledet 2-0 etter scoringer av Wout Weghorst og Alireza Jahanbakhsh før Jarchinio Antonia tente håp for ørnene med en straffescoring i det 89. minutt. Men det gikk bare noen øyeblikk før AZ fikk straffe, og Jahanbakhsh sikret 3-1. Alle scoringene kom i løpet av siste halvdel av andre omgang.

Heerenveen – ADO den Haag 2-0:
Det er nok lenge siden det har vært så store forventninger i Norge til en kamp i Eredivise, og det skyldes en mulig debut for Martin Ødegaard. Og den kom, et par minutter før slutt. Første omgang var elendig, rett og slett, men i andre omgang tok hjemmelaget seg opp og spilte tidvis god fotball. De hadde en avslutning i stolpen og en annulert scoring, før Reza Ghoochannejhad scoret to ganger på under ett minutt. Først på en retur, deretter alene med keeper. Sam Larsson bommet på straffe i en kamp der gjestene var elendige og totalt ufarlige. Også Morten Thorsby kom inn for Heerenveen (15 minutter før slutt).

Heracles – Groningen 1-4:
Groningen fikk en komfortabel seier på kunstgresset i Almelo. Etter halvtimen tok de ledelsen ved Mimoun Mahi som ble spilt gjennom av Aleksander Sørloth. Desevio Payne på en langskudd og Sørloth som utnyttet panikk i hjemmelagets forsvar, scoret også før pause. Det var Sørloths andre scoring for sesongen, han scoret også mot Roda rett før jul. Groningen trykket ikke like hardt på gassen etter pause, men hadde full kontroll. Mahi scoret igjen fire minutter før slutt, før Daryl Van Mieghem scoret et trøstemål. Sørloth spilte hele kampen for Groningen, mens Ruben Yttergård Jenssen ble byttet ut 12 minutter før slutt.

PSV Eindhoven – Excelsior 2-0:
Gjestenes keeper Warner Harn fikk det travelt, og hadde et par gode redninger i tillegg til hjelp fra sin (av og til) gode venn, stolpen, før PSV tok ledelsen etter 34 minutter. Marco van Ginkel som er på lån fra Chelsea også denne vårsesongen, scoret for PSV. Andres Guardado økte til 2-0 tidlig i andre omgang, og PSV burde vunnet mer i en kamp gjestene var helt sjanseløse.

Sparta – Utrecht 1-2:
Gjestene vant kampen med en scoring i siste minutt. Hjemmelaget startet kampen godt og tok fortjent ledelsen ved Ivan Calero etter 25 minutter, men Utrecht snudde til slutt kampen og tok tre poeng med seg hjem. Willem Janssen utlignet sju minutter etter pause, før Kristoffer Peterson ble mathvinner.

Roda – Feyenoord 0-2:
Feyenoord beholder sin fempoengsledelse på toppen etter 2-0 mot Roda i Kerkrade. Dirk Kuyt og Eljero Elia scoret for Feyenoord i andre halvdel av andre omgang. Feyenoord skapte klart mest i kampen og vant fortjent.

PEC Zwolle – Ajax 1-3:
Etter en målløs førsteomgang løsnet det for Ajax etter pause. Lasse Schöne satte inn 1-0 på straffe etter 54 minutter, og jubelen i bortesvingen hadde knapt stilnet før Hakim Ziyech la på til 2-0. Nicolai Brock-Madsen reduserte etter 72 minutter, men Ziyech avgjorde ti minutter før slutt. I kampen debuterte Justin Kluivert (17) for Ajax, sønnen til Patrick Kluvert. Han skal etter rapportene virkelig ha presentert seg.

Vitesse – Twente 3-1:
Et hjemmelag med selvtillit startet godt mot et Twente-lag som gikk defensivt ut. Etter 13 minutter ga Lewis Baker (på lån fra Chelsea) laget ledelsen, og like før pause økte Ricky van Wolfswinkel til 2-0. Rashica økte til 3-0 tidlig i andre omgang etter forsvarstabbe. Twente var svake, men fikk et lite håp da Mateusz Klich reduserte til 1-3 ti minutter før slutt, og hjemmelaget fikk Baker ble utvist. Noe mer enn et lite håp ble det imidlertid ikke.

Willem II – NEC Nijmegen 0-1:
På Koning Willem II stadion i Tilburg var det gjestene som til slutt tok alle tre poengene. Jay-Roy Grot ble matchinner i det 76. minutt.