Eredivisie 3. runde: Ny scoring fra Henriksen og historisk Ajax-tap

285

Eredivise er godt i gang, i alle fall for noen lag. For Ajax har sesongstarten vært middels, og de er allerede fem poeng bak PSV, Feyenoord og ADO den Haag etter nok en elendig hjemmekamp.

Her en oppsummering av helgens kamper:

Excelsior – ADO den Haag 1-2:
ADO den Haag har fått en perfekt start på sesongen med tre strake seire. På den korte turen til Rotterdam kom de under 0-1, men snudde til seier. Også Excelsior hadde vunnet sine to første kamper, så lagene gikk inn i helgen i uvante posisjoner blant de tre beste. Jurgen Mattheij headet inn en corner og ga Excelsior en «flying start» etter åtte minutter, men Gervane Kastaneer utlignet etter 25 minutter. Det var mange sjanser i første omgang uten at det ble mål, mens det ble lavere tempo i kampen og færre sjanser etter sidebytte. Tom Beugelsdijk ble matchvinner. For andre gang i kampen var det en heading etter en corner som førte til mål.

Roda – Vitesse 0-1:
Lewis Baker ble matchvinner i denne kampen i Kerkrade da hjemmelagets forsvar mistolket en langpasning midtveis i første omgang og Baker scoret. Roda presset på for utligning og hadde noen sjanser, særlig Nestoras Mytides som kan ha fått sesongens bom allerede. På helt åpent mål skjøt han i stolpen. Vitesse har fått en bra åpning med seks poeng, mens Roda gikk på sitt første tap etter to uavgjortkamper.

Ajax – Willem II 1-2:
Sist helg tapte Ajax to poeng da Roda utlignet til 2-2 på Amsterdam Arena på overtid, og i den nye treneren Peter Bosz’ andre hjemmekamp ble det tap 1-2 mot en svak motstander. Laget fra Tilburg har aldri vunnet på Amsterdam Arena, og ventet også på sesongens første seier. Davy Klaassen headet Ajax i ledelsen allerede etter 24 sekunder, og alt så oppskriftsmessig ut. På to minutter i slutten av første omgang snudde kampen, først på et skudd fra Erik Falkenburg før Fran Sol fikk stå lenge nok alene og sikret Willem II en sjokkerende ledelse. Selv om Ajax hadde mye av banespillet i andre omgang skapte de lite, og Willem II hadde en forholdsvis komfortabel vei til en historisk seier.

PEC Zwolle – PSV Eindhoven 0-4:
PSV har fått en glimrende start på sesongen og vant enkelt mot PEC Zwolle. Nicolas Isimat-Mirin ga PSV en tidlig ledelse. Nyinnkjøte Bart Ramselaar startet på benken for PSV, og han truer plassen til Jorrit Hendrix som viste at den plassen vil han beholde, og Hendrix ga PSV 2-0 på et flott langskudd. PSV dominerte fullstendig i andre omgang, men scoret ikke igjen før helt mot slutten. En heading fra Luuk de Jong og et knallhardt skudd fra 18-åringen Steven Bergwijn sikret de regjerende mesterne en overbevisende seier. Zwolle ligger nest sist med kun ett poeng, og har tapt sine to første hjemmekamper med 0-4 og 0-3.

NEC Nijmegen – Heerenveen 2-1:
NEC kunne bokføre sesongens første seier hjemme på De Goffert stadion i en kamp der det var 1-1 til pause og seiersmålet kom kvarteret ut i andre omgang. Til tross for at Heerenveen satte inn offensivt skyts mot slutten av kampen i jakten på en utligning, skapte de lite og det ble en forholdsvis komfortabel seier for NEC. Dario Dumic og Quincy Owusu-Abeyie scoret for NEC, Pelle van Amersfoort for gjestene.

Groningen – Twente 3-4:
Det vil seg ikke for Groningen som har startet elendig. I denne kampen var ikke Ruben Yttergård Jensen i troppen, mens Alexander Sørloth var ubenyttet reserve. Twente ledet 3-0 til pause etter tre scoringer av Enes Unal. I andre omgang kom Groningen sterkere og hentet inn 3-3, før gjestene avgjorde i det 90. spilleminutt ved Jari Osterwijk. Mimoun Mahi, Oussama Idrissi og Danny Hoesen scoret for Groningen. De trodde nok poengene var sikret da de fikk 3-3 etter 84 minutter. Twente tok sesongens første poeng, mens Groningen står på null poeng og 11 baklengsmål på tre kamper.

Utrecht – AZ Alkmaar 1-2:
En sen scoring av Alireza Jahanbakhsh sikret AZ deres første seier for sesongen. AZ hadde noen sjanser før Markus Henriksen ga laget ledelsen på et flott langskudd i bue over keeper og i lengste hjørne (Se målet her). Henriksen scorer mye, og er nå nummer 19 på AZs toppscorerliste i Eredivisie gjennom tidene. Dette var hans andre for sesongen. Patrick Joosten utlignet for hjemmelaget sju minutter ut i andre omgang. Utrecht jaget for seieren, men i stedet var det AZ som tok de tre poengene på et skudd som gikk via en forsvarer og i mål. Utrecht venter dermed fortsatt på sesongens første seier.

Sparta – Go Ahead Eagles 1-0:
I oppgjøret mellom de to nyopprykkede lagene var det en sen scoring av Loris Brogno på straffe som sikret Sparta deres andre seier og en god start på sesongen. Ørnene har fått det tøffere og står med ett poeng. Sparta var det førende laget i kampen, men Go Ahead Eagles forsvarte seg godt.

Heracles – Feyenoord 0-1:
Giovanni van Bronckhorsts gutter i Feyenoord har fått en drømmestart på sesongen med tre strake seire. Søndag vant de 1-0 på turen til Almelo helt øst i treskolandet. Steven Berghuis som startet sin første kamp for Feyenoord på lån fra Watford kom nært i starten med et stolpeskudd. Heracles var slett ikke ufarlige, men det var Feyenoord som tok ledelsen ved Karim El Ahmadi som knallet inn en volley etter halvtimen spilt. Hjemmelaget dominerte banespillet i andre omgang, men de klarte sjelden å true Feyenoord-keeper Brad Jones.

Bilde: For første gang tapte Ajax en hjemmekamp på Amsterdam Arena mot Willem II. (Foto: Wikimedia Commons)