EURO 2016 – Polen: En polsk overraskelse?

680

Polen har omtrent hatt fast deltagelse i EM de siste gangene turneringen har blitt arrangert, uten at de har prestert særlig bra i selve sluttspillet og de har til nå ikke maktet å hevde seg nevneverdig. I år har polakkene en bedre tropp enn de har hatt på lenge, og de har helt klart en målsetting om å bite fra seg i gruppespillet.

Lagets absolutt største stjerne, Robert Lewandowski, spiller den beste fotballen han har gjort noensinne og har vært i kjempeform i Bayern München i år og står med vanvittige 42 mål og 7 assist på 51 kamper. Polen er fullstendig avhengig av at spissen presterer dersom de har et ønske om å oppnå noe som helst i Frankrike. Samtidig har de en god blanding av rutinerte og unge, sultne spillere som ofte er en svært god miks. Lukasz Piszczek og hans tidligere lagkompis i Borussia Dortmund Jakub «Kuba» Blaszczykowski har vært i flere mesterskap tidligere med sitt landslag og vil bidra med mye rutine.

Tropp

Keepere: Lukasz Fabianski (Swansea), Wojciech Szczesny (AS Roma), Artur Boruc (Bournemouth)

- Annonse -

Forsvar: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsawa), Michal Pazdan (Legia Warsawa), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdansk)

Midtbane: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodlowiec (Legia Warsawa), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Empoli)

Angrep: Arkadiusz Milik (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern München), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow)

Vurdering av troppen:

Keeper: Keeperplassen på det polske laget står relativt åpen. Lukasz Fabianski har hatt en varierende sesong i Swansea og kan se ut til å måtte nøye seg med en andrekeeperrolle under mesterskapet bak Wojciech Szczesny. Szczesny på sin side har hatt en god sesong på utlån i AS Roma, men finner på mye rart utenfor banen som tidligere har ført til at Polen ikke har satset på ham under mesterskap. I år ser det derimot ut som han vil få mest spilletid og er den keeperen som har voktet det polske buret mest både under kvalifiseringen og i de siste treningskampene før sluttspillet.

Forsvar: I forsvar er det bautaen fra Torino, Kamil Glik, og den nevnte Borussia Dortmund-backen Lukasz Piszczek som er de viktigste spillerne. Etter de siste treningskampene å dømme får de Legia Warsawa-duoen Artur Jedrzejczyk og Michal Pazdan med seg i forsvaret og dette er en forholdsvis sterk lagdel.

Midtbane: På midtbanen har Polen flere spillere som holder topp internasjonalt nivå. Grzegorz Krychowiak vant nettopp Europa League med sitt Sevilla og vil bli en svært viktig brikke i Adam Nawalkas lag. Han dekker ekstremt mye rom, jobber utrettelig og leser spillet godt. Man har også nevnte Jakub Blaszczykowski som løper utrettelig opp og ned Polens høyrekant samt spennende Piotr Zielinski som blant annet har blitt linket med en overgang til flere klubber i Premier League. Siste mann på midtbanen som antageligvis vil få starte i første kamp mot Nord-Irland er Anders Konradsens gamle lagkompis, nemlig Kamil Grosicki fra Rennes.

Angrep: Det er liten tvil om hvem som vil bli Polens viktigste brikke i dette mesterskapet: Stjernespilleren Robert Lewandowski. Spissen har det meste som en spiss trenger for å bli god. Han posisjonerer seg godt i feltet, har god forståelse for spillet, kan være med i det oppbyggende spillet samt vanvittige avslutningsegenskaper. Adam Nawalka ser ut til å ville spille i en 4-4-2-formasjon og sammen med seg på topp får Lewandowski Ajax-spissen Arkadiusz Milik. Milik er også en svært solid spiss og spiller fast på et meget godt Ajax-lag som kom to skarve poeng bak serievinner PSV Eindhoven i Eredivisie.

Mulig avansement

Gruppen til Polen, Gruppe C, består av Nord-Irland, Tyskland og Ukraina. Tyskland må kunne sies å være den soleklare favoritten, mens det er nærliggende å se for seg Nord-Irland som en kasteball. Andreplassen står trolig mellom Ukraina og Polen hvor det godt kan tenkes at sistnevnte er en knepen favoritt. Siste kampen i gruppespillet mellom Polen og Ukraina som går 21. juni vil uansett bli svært spennende da det trolig blir én av disse to som slår følge med forhåndsfavoritt Tyskland fra gruppespillet.

Polen har på de siste 8 kampene før mesterskapet kun tapt én og spilt én uavgjort. Tapet kom 1 juni mot den tidligere stormakten Nederland og tapet var svært knepent. Ellers har det blitt seier mot EM-klare lag som Island og Tsjekkia og fire andre nasjoner. Ikke siden kvalikkampen mot Tyskland 4. september hadde Polen tapt før møtet med Nederland og man kan dermed si at laget har fremvist en svært god formkurve inn mot mesterskapet. Dette gjør Polen til en liten favoritt på andreplassen i gruppe C.

Polens kamper

Polen – Nord-Irland 12. juni

Tyskland – Polen 16. juni

Ukraina – Polen 21. juni

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -