Euro 2016: Portugal – Santos har skapt vinnerkultur og Ronaldo er i storform

643
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo. Foto: Flickr

Euro 2016: Santos har skapt vinnerkultur og Ronaldo er i storform

Portugal er en kjent nasjon innen mesterskap, men siden de selv arrangerte dette i 2004 har ikke laget vunnet, men de står med sølvmedalje etter tapet mot Hellas i finalen i 04.

Med stjerner som Cristiano Ronaldo har mange forventninger til Portugal. Det er en spennende rekke unggutter som ligger an til å få sjansen fra trener Fernando Santos. Men er det kvalitet nok?

TROPPEN

Keepere: Rui Patricio (Sporting Lisboa), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb)

- Annonse -

Forsvar: Vieirinha (Wolfsburg), Cedric Soares (Southampton), Pepe (Real Madrid), Ricardo Carvalho (Monaco), Bruno Alves (Fenerbahce), Jose Fonte (Southampton), Eliseu (Benfica), Raphael Guerreiro (Lorient).

Midtbane: William Carvalho (Sporting Lisboa), Danilo Pereira (Porto), Joao Moutinho (Monaco), Renato Sanches (Benfica), Adrien Silva (Sporting Lisboa), Andre Gomes (Valencia), Joao Mario (Sporting Lisboa)

Angrep: Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas), Nani (Fenerbahce), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Eder (Lille)

VURDERING AV TROPPEN

En blanding av unge og eldre spillere. Og har en god del spillere fra hjemlig liga. Rui Patricio er antatt førstevalg i mål, men Anthony Lopes som kom på årets lag i Ligue 1 av flere franske aviser er ingen benksliter og vil gi Patricio kamp. Vieirinha har operert som høyreback i Wolfsburg, og har i Santos’ sin tid også spilt der. Har også Cedric Soares som er spennende alternativ. Pepe og Bruno Alves har vært stopperparet i EM-kvalifiseringen og har Fonte og Carvalho i reserve. Så blir det spennende og se om Santos velger Eliseus hurtighet eller unge og fremadstormende Guerreiro.

På midtbanen er det mange unge og spennende navn. Raul Meireles er utelatt, men det er vertdt å legge merke til navn som Bayern-klare Sanches, William Carvalho og Joao Mario. Tre spillere i slutten av tenårene skal kjempe om plassen mot erfarne Moutinho og Gomes.

Kun Eder som er et naturlig spissvalg. Kan også bruke Ronaldo i midten. Det kan være risky-business for Portugal. Driblefanten Nani og erfarne Quaresma er også med og vil nok være kantspillerne.

NØKKELSPILLEREN

Cristiano Ronaldo har vunnet det meste innen fotball, men mangler medalje i et mesterskap for landslagsfotball. Inne i sine beste år og kanskje på vei mot slutten på landslagsnivå. Rett å slett en verdensklasse spiller og kan fort avgjøre kamper på egenhånd. Kan bli tungen på vektskåla for Portugal i utslagsrundene.

VEIEN TIL FRANKRIKE

Gikk på en smell tidlig da de tapte 1-0 mot Albania. Da fikk Paulo Bento fyken og inn kom en Fernando Santos som hadde fått sparken i et Hellas i motvind. Santos ledet Hellas som blant annet tapte mot lille Færøyene i kvalifiseringen. I Portugal har det derimot gått bedre for Santos og han har ledet laget tilbake til topp nivå. Fått bygget en vinnerkultur og skapt optimisme i det lange loddrette landet. Etter 1-0 tapet for Albania har Portugal vunnet de seks siste. Til tross har de ikke imponert så mye. Kun 11 mål på 10 kamper sier at det er noen sjenerte Portugisere. Men fem baklengs er derimot gode fakta.

VURDERING AV GRUPPEN

Burde i utgangspunktet være walkover for Portugal. Med Island, Østerrike og Ungarn gruppen så har flere eksperter allerede nevnt kvartfinale- og semifinale kandidater for Portugal. Starter mot Island og så Østerrike og til slutt Ungarn. Skal mye til om Portugal roter bort første plassen, men alt kan fort skje i fotball. Men Portugal har levert varene i oppkjøringen til EM og vant 7-0 mot Estland og sendte dermed et lite varsel til andre land om at de ikke skal være noe lettvektere. Kan ikke se at noen av de andre landene kan vippe Portugal ut av EM allerede i gruppespillet.

OPPSUMMERING

Kort oppsummert er det et godt tidspunkt for Portugal og gjennomføre et generasjonskifte. Det er en god blanding og unge og eldre spillere i stallen, og det virker som de er godt rustet. Så er det viktig at vi også nevner Ronaldo som uten tvil må prestere på sitt beste nivå om Portugal i det hele tatt kan nevnes som en outsider til å vinne EM 2016. Klarer å kopiere prestasjonene fra 2004? Si din mening i kommentarfeltet under!

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -