Euro 2016: Kreative Marek Hamsik blir trolig helt avgjørende

508

Slovakia er med i sitt første Europamesterskap noensinne. Nasjonen som så dagens lys 1. januar 1993 etter fløyelsrevolusjonen som splittet Tsjekkoslovakia i to på fredelig vis, har kun en gang tidligere deltatt i mesterskap. Det var under VM i Sør-Afrika i 2010, da de kom til åttedelsfinale og tapte mot Nederland. Etter det forholdsvis bra mesterskap der, gikk det bare nedover med Slovakia og de var dårlige i de to neste kvalifiseringene.

At de denne gang skulle komme tilbake var overraskende for mange. De startet virkelig bra med seier i de seks første kampene, inkludert 2-1 mot Spania på hjemmebane og 1-0 mot nabolandet Ukraina på bortebane. Jan Kozak ble utnevnt som nye trener for laget på slutten av 2013, og han tok dem til mesterskap på første forsøk, selv om det ble to tap på de fire siste kampene.

Troppen:

Keepere: Matus Kozacik, Plzen, Jan Mucha, Slovan Bratislava, Jan Novota, Rapid Wien

- Annonse -

Forsvar: Jan Durica, Lokomitiv Moskva, Norbert Gyömber, Roma, Tomas Hubocan, Dinamo Moskva, Peter Pekarik, Hertha Berlin, Kornel Salata, Slovan Bratislava, Milan Skriniar, Sampdoria, Martin Skrtel, Liverpool, Dusan Svento, 1. FC Köln

Midtbane: Ondrej Duda, Legia Warzawa, Jan Gregus, Jablonec, Marek Hamsik, Napoli, Patrik Hrosovsky, Plzen, Juraj Kucka, Milan, Robert Mak, PAOK Tessaloniki, Viktor Pecovsky, Zilina, Miroslav Stoch, Bursaspor, Vladimir Weiss, Al-Gharafa

Angrep: Michal Duriz, Plzen, Adam Nemec, Willem II, Stanislav Sestak, Ferencvaros

 

Vurdering av spillestallen:

Laget har en klassespiller, og det er Marek Hamsik fra Napoli. Den mest kjente spilleren for mange er nok likevel stopperen Martin Skertl, lagets kaptein. Han spiller for Liverpool, og selv om han har sine kritikere, har han alltid gitt sitt aller beste for landet sitt. I det hele tatt virker forsvaret å være lagets beste lagdel, også med dyktige spillere som Peter Pekarik og Dusan Svento som spiller i Bundesliga. Nevnte Hamsik vil stå for kreativiteten i midtbanen. Han scoret fem mål i kvalifiseringen. Bak han er det to meget dyktige defensive midtbanespillere, Patrik Hrosovsky og Juraj Kucka, så akkurat den sentrale midtbanen kan bli spennende og en avgjørende faktor for laget. Det har hele tiden vært ventet at laget vil spille i en 4-2-3-1-formasjon, men i den siste treningskampen mot Nord-Irland ble det spilt i 4-1-4-1.

Den store svakheten for Slovakia ser utvilsomt ut til å være spissene, som ikke spiller i store klubber og Duriz og Nemez scoret kun tre mål totalt på veien til Frankrike. Det er ikke mye å skryte av.

Laget har god rutine, og det kan komme godt med. Ti av spillerne i troppen var med i VM for seks år siden:  Jan Mucha, Peter Pekarík, Martin Skrtel, Vladimir Weiss, Stanislav Sestak, Miroslav Stoch, Jan Durica, Hamsik, Kucka og Kornel Salata.

Noen vil nok kjenne til Weiss som var i Manchester City, men fikk bare en kamp der (2008/09-sesongen) og Stoch som har vært i Chelsea (fire kamper i 2008-10) og vunnet Eredivisie med Twente. Men ingen av de to 1989-modellene har nok levd opp til forventningene som rådde rundt dem da de ble hentet til England i ung alder.

 

Gruppen:

Slovakia har havnet i en meget åpen gruppe, og få vil vel bestride at uansett hvor Slovakia havner på tabellen, så vil det ikke være noen gedigen overraskelse, selv om slovakene selv har som mål å ta seg videre. De møter Wales i første kamp, som er EM-debutanter, og slett ingen uoverkommelig oppgave. Det blir således en nøkkelkamp, for etter det venter Russland og England. Det er lett å si at de to sistnevnte er favoritter i gruppa, og England er nok det, men Russland har ikke sitt sterkeste lag for øyeblikket og England har en tendens til å ikke prestere – eller skru opp forventningene kanskje vel mye? Likevel skal nok Slovakia være rimelig fornøyde om de tar seg videre til 8-delsfinale, og det er neppe et lag som er i stand til å komme særlig lengre.

Men hvem vet? Laget vant 3-1 borte mot Tyskland i treningskamp før EM! Kanskje skrur det forventningene opp noen hakk, eller så viser det at de kan ha kvalitet til å gjøre det skarpt? Eller var 0-0 hjemme mot Nord-Irland mer et bilde av hva vi kan forvente? Det er utvilsomt et visst potensiale i laget, særlig om de får det defensive til å fungere og Marek Hamsik spiller opp mot sitt beste.

 

Slovakias kamper:

11. juni 18.00 Slovakia – Wales
15. juni 15.00 Slovakia – Russland
20. juni 21.00 Slovakia – England

 

Bilde: Marek Hamsik, foto fra flickr.com

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -