EURO 2016: Tyskland – ledet av topp fire garantisten

860

Fra 2008 var Tyskland nesten-landet i mesterskapssammenheng. Etter Löw overtok Tyskland i 2006 har han i EM-sammenheng ledet sine menn til finale i 2008, og semifinale i 2012, og i VM-sammenheng til semifinale i 2010. Men i 2014 var det til stor lettelse for Löw og resten av Tyskland deres tur til å løfte bøtta. Dog mangler Löw og spillerne hans er EM-gull for å gjøre samlingen komplett i hans tid som sjef.  

I mesterskapssammenheng siden 1966 har Tyskland nådd semifinalen 18 av 25 ganger (VM-statistikken deres på 2000-tallet er intet mindre enn fenomenal), og med det laget Tyskland har nå er det i det minste skrevet i sand at Tyskland allerede er klar for semi. Eller? Er de mettet på konfetti og bobler etter det meget velfortjente gullet Mario Götze sørget for i Brasil?

Tropp

Keepere:

- Annonse -
 • Manuel Neuer (Bayern München)
 • Marc-André ter Stegen (Barcelona)
 • Bernd Leno (Bayer Leverkusen)

Forsvar:

 • Jérôme Boateng (Bayern München)
 • Mats Hummels (klar for Bayern München)
 • Benedikt Höwedes (Schalke 04)
 • Jonas Hector (Köln)
 • Shkodran Mustafi (Valencia)
 • Antonio Rüdiger (Roma)
 • Emre Can (Liverpool)

Midtbane:

 • Bastian Schweinsteiger (Manchester United)
 • Mesut Özil (Arsenal)
 • Toni Kroos (Real Madrid)
 • Sami Khedira (Juventus)
 • André Schürrle (Wolfsburg)
 • Julian Draxler (Wolfsburg)
 • Leroy Sané (Schalke 04)
 • Mario Götze (Bayern München)
 • Julian Weigl (Borussia Dortmund)
 • Joshua Kimmich (Bayern München)

Angrep:

 • Lukas Podolski (Galatasaray)
 • Thomas Müller (Bayer München)
 • Mario Gómez (Besiktas)

Trolig startoppstilling

Neuer, Höwedes, Boateng, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Øzil, Müller, Draxler, Götze.

Siden sist mesterskap

Kontinuitetsbærere som kaptein Lahm og måltyven Klose har gitt seg siden Tyskland gikk til topps i Brasil for to år siden. Det forklarer hvorfor ringrevene Podolski og Schweinsteiger fortsatt med. Spesielt sistnevnte har ikke hatt en vellykket sesong i England, og har tilbragt mer tid sammen med fysioterapeutene i Manchester enn sine lagkamerater.

Same procedure as last championship

VM-troppen for to år siden var uten Manchester City klare Gundogan og Dortmund stjernen Reus. Ikke heller i år er duoen med når Tyskland skal kjempe om heder og ære. Gundogan er langtiddskadet, mens Reus også på grunn av en skade ikke er aktuell for spill i Frankrike.

– Det medisinske personellet kunne ikke si med sikkerhet at han ville bli frisk. Han har hatt mange skadeproblemer, og legeteamet var skeptiske til at han skulle spille allerede i EM. Det er en bitter situasjon, og det er bittert for Marco, kunne Löw fortelle pressen da han offentliggjorde EM-troppen. 

Ingen høyreback i troppen

Löw har tatt ut en tropp uten en naturlig høyreback. Han signaliserer dermed at han vil fortsette med Emre Can i den posisjonen, selv om Can til daglig spiller på midtbanen i Liverpool. Han har foreløpig hatt varierende suksess som høyreback på landslaget. En annen mulighet er å sette «poteten» Höwedes inn på høyreback. Under VM i Brasil spilte han venstreback.

Bayern München dominerer

Tyskland har en sterk stamme bestående av Bayern München trioen Neuer, Boateng og Müller. Löw har i tillegg et flust av offensive midtbanespillere å velge mellom skulle de slite med å score mål.

Det er mye nytt og spennende i midtbaneleddet, men mangler muligens litt rutine med Gundogan ute, og store spørsmålstegn rundt formen til Schweinsteiger.

Mario Gomez er tilbake i troppen etter en vellykket sesong i Tyrkia for Besiktas. Han ble toppscorer og gir Löw alternativet med å kunne sette inn en klassisk nummer 9 spiss.

Gruppen til Tyskland

Nord-Irland:

Det Nord-Irske landslaget har tidligere hatt europeisk rekord i flest spilte kamper uten å score. 10 matcher tok det før forbannelsen ble brutt i en treningskamp mot Norge i 2004. Men laget har også noen skalper å vise til i sin fotballhistorie. I 2006 slo de storebror England 1-0 i VM-kvalifisering og i EM-kvaliken i 2008 senket de selveste Spania med en sterk 3-2 seier. De vant sin kvalik-gruppe 1 poeng foran Romania, med kun ett tap gjennom hele kvalifiseringen.

Polen:

Fotballhistorien til Polen er som landets historie generelt, ganske dyster lesning, spesielt i EM-sammenheng. I VM er det derimot ikke så verst med to tredjeplasser i 1974 og 1982, med respektive seire over Brasil og Frankrike. Det skal nevnes at Polen hadde en gull-generasjon fra starten av 70-tallet ledet av den avdøde legenden Kazimierz Górski. Siden midten av 80-tallet gikk det derimot nedover med polakkene som kvalifiserte seg til sitt første EM først i 2008! I 2012 var laget direkte kvalifisert som vertsland. I begge disse mesterskapene endte Polen på sisteplass i gruppespillet.

Polakkene er utvilsomt ivrige etter å reise den berømte kjerringa og det vi har sett i kvaliken er meget lovende. Polen hadde nemlig flest scorede mål av alle i kvaliken med 33 nettkjenninger! Lewandowski stod for 13 av disse og ble toppscorer i kvalifiseringa, hvor laget havnet på andreplass ett poeng bak Tyskland. Polen hadde kun ett tap som er færrest i gruppa og den sterke hjemmeseieren med 2-0 over Tyskland må trekkes frem.

Ukraina:

Ukrainerne greide ikke å hamle med Spania og Slovakia i kvaliken og måtte ut i play-off mot Slovenia, noe de overkom relativt greit med seier hjemme og uavgjort borte. Toppscorer for Ukraina ble Yarmolenko med 4 nettkjenninger. Til sammen produserte laget 14 mål, som kun er ett mål mer enn det Norge presterte.

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -