EURO2016 – Kroatia – et mannskap med store kvaliteter.

1015

Kroatia har tradisjoner for å være gode i fotball. Landet har ikke eksistert selvstendig veldig lenge,men som en del av gamle Jugoslavia var kroatene dominerende. Kroatia ble selvstendige etter krigen på Balkan i 1991, og har etter den tid deltatt i mesterskap som selvstendig land. Med ca. 4,5 mill innbyggere er det ikke noen folkerik stat (litt færre en Norge). Kroatias litt spesielle drakter, rutet rød og hvit har blitt et kjent syn i de fleste mesterskap i ballspill. Rutene stammer fra Kroatias Riksvåpen. Forholdet mellom de to tidligere Jugoslavia-statene, Serbia og Kroatia er fremdeles ganske betent. De er ikke spesielt gode venner for å si det forsiktig. Nå var Serbia langt unna å kvalifisere seg til dette EM, noe politiet i Frankrike trolig er veldig glad for. Kroatia og Serbia kriget mot hverandre i 5 år og det er relativt kort tid siden (avsluttet i 1991).

KEEPERE:

Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Ivan Vargic (Rijeka)
FORSVARERE:
Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva), Darijo Srna (Sjakhtar Donetsk), Domagoj Vida (Dinamo Kiev), Sime Vrsaljko (Sassuolo), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Ivan Strinic (Napoli), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)

MIDTBANESPILLERE:

- Annonse -

Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Milan Badelj (Fiorentina), Ivan Perisic (Inter Milan), Marko Rog (Dinamo Zagreb), Ante Coric (Dinamo Zagreb)

SPISSER:

Mario Mandzukic (Juventus), Nikola Kalinic (Fiorentina), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), Andrej Kramaric (Leicester City), Duje Cop (Dinamo Zagreb)

Trener: Ante ?a?i?. Kom inn som landslagstrener etter at Niko Kovac ble sparket etter tapet mot Norge. Før denne kampen spilte Kroatia 0-0 mot Aserbadsjan. Dette var ikke godt nok for Kroatia og ny trener kom inn.

Vurdering av troppen – nøkkelspillere

Kroatia har definitivt en veldig sterk tropp. Med noen mega-stjerner og en hel del som spiller for gode lag i store ligaer. Tradisjonelt har Kroatia tradisjon for å være gode i ballspill, de dyrker frem store talenter og har mye å vise til. Når det gjelder nøkkelspillere så har de flere som er i verdensklasse og spesielt midtbanen er den aller sterkeste lagdelen. Ivan Rakitic er fast inventar på Barcelona. En tilnærmet komplett midtbanespiller med meget høy arbeidskapasitet og veldig sterke individuelle ferdigheter og et godt skudd. Luka Modric er meget sentral i Real Madrid. Playmaker med svært god tekniske og taktiske ferdigheter. Disse to hadde trolig gått inn på et hvert lag i denne turneringen. I tillegg har de på midtbanen Kovacic (Real Madrid) og Perisic (Inter) som meget gode spillere. Midtbanen til Kroatia er helt klart en av turnerings beste. Blant spissene er selvfølgelig Mario Mandzukic fra Juventus en å merke seg. Har vært storscorer i mange store klubber og er en tøff, stor og sterk spisstype.  

Kroatia har mye teknisk kvalitet og trives med en ballbesittende spillestil. Spillerene er ballsikre og gode individuelt og med nevnte Rakitic og Modric som playmakere. De to er definitivt vant til å styre kamper, Det gjør de hver uke hele året.

Dejan Lovren (Liverpool) røk uklar med landslagsledelsen for kort tid siden og har blitt utelatt fra troppen.

Darijo Srna (Sjakhtar Donetsk) er den spilleren med flest landskamper (124).

Vurdering av gruppen

Kroatia er i gruppe med Spania, Tsjekkia og Tyrkia. Det er en sterk gruppe med mye kvalitet. Man kommer ikke utenom å nevne Spania som favoritter til å vinne gruppen. Men det er ikke en “bombe” om Kroatia vinner gruppen. Vinneren av denne gruppen vil møte et lag som kommer på 3. plass i en annen gruppe (B/E/F). Noe som betyr relativt svak motstand og stor sjanse for kvartfinale.Gruppe D er en av de tøffeste gruppene. Alle lagene holder høy kvalitet, og her vil vært poeng være viktige. Det er ingen lette kamper for noen av lagene her. Vi må likevel gå for Spania som gruppevinner med Kroatia på andre plass.

Veien til EURO2016 – kvalifiseringen.

Som vi sikkert husker så var Kroatia i Norges gruppe i kvalifiseringen. Italia vant med 24 poeng, foran Kroatia med 20 og Norge med 19. Det eneste tapet til Kroatia var mot Norge på Ullevål 2-0. Skal vi være litt kritiske, så var ikke kvalifiseringen mer enn ok. 4 poeng etter Italia var mye og tap for Norge var heller ikke helt bra. Kanskje et arbeidsuhell, og vi så vel trolig den rette forskjellen på de to lagene da Kroatia rundspilte Norge og vant 5-1 på hjemmebane. Som nevnt så byttet de ut treneren etter dette tapet. 

EM-historie

Kroatia har ikke den helt store EM-historien å vise til som selvstendig nasjon (dvs. etter 1991). De kom til kvartfinale i 1996 og 2008 som de beste resultatene. En av legendene og storscorere er Davor Suker, som hadde en stor karrierie i Spania for henholdsvis Sevilla og Real Madrid.

Kroatias kamper

Kroatia åpner mot Tyrkia den 12/6. De fortsette mot Tsjekkia den 17/6 og avslutter gruppespillet mot Spania, noe som kan bli en gruppefinale den 21/6.

Oppsummering.

Historien bærer ikke bud om noe veldig stort. Kvalifiseringen viste en ok prestasjon, men ikke mer. Det var ikke overbevisende, selv om det holdt akkurat. Så langt kan de ikke sies å være noe mer enn en outsider. Men de har stor kvalitet i spillergruppa, så stor at vi må være villige til å erkjenne at de kan være i stand til å slå et hvilket som helst lag. Den kvaliteten overgår etter vår mening Tsjekkia og Tyrkia, derfor anses Kroatia å være den største utfordreren til Spania i gruppen.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -