Før Bundesliga-sesongen 2020/21: Bayer Leverkusen

181

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er Bayer Leverkusen, som har mistet sin største stjerne.

Bayer Leverkusen rykket opp til Bundesliga i 1979 og har vært permanent på øverste nivå siden da. Siden midten av 80-tallet har klubben stort sett etablert seg på øvre halvdel. På sent 90- og tidlig 2000-tallet var klubben ved flere anledninger nære å vinne seriegullet, men lyktes aldri. Seieren i UEFA-cupen i 1988 og cupgullet i 1993 er dermed klubbens eneste store trofeer.

De siste årene har Leverkusen imidlertid vært lengre unna seriegullet. Andreplassen i 2011 er den beste plasseringen de siste ti årene. Med unntak av tolvteplassen i 2017, har laget alltid vært i topp fem de siste elleve årene. Til tross for det, har kun én av de siste fire sesongen endt med en plass i Champions League, noe som er skuffende for klubben.

Sesong 2019/20

Sett under ett ble sesongåpningen alt annet enn vellykket for «Die Werkself». Til tross for at laget startet med to seire, pekte formkurven nedover, og etter ti serierunder var laget kun på tiendeplassen – riktignok kun tre poeng bak Champions League-plassene.

- Annonse -

Fram til jul ble avstanden minsket til to poeng. Av de resterende sju kampene tapte Leverkusen kun to, og klatret til sjetteplassen.

Etter at laget ikke hadde prestert som forventet i sesongens første halvdel, ble både prestasjonene og resultatene bedre. Leverkusen slo seks av åtte motstandere fram til corona-pausen, blant dem Borussia Dortmund, og tapte kun mot Hoffenheim.

Etter restarten kjempet klubben dermed for alvor om Champions League-plassene. Den gode formen fortsatte i to kamper, men avslutningen på sesongen ble trøblete. Fire runder før slutt lå Leverkusen på fjerdeplassen, men rotet bort Champions League-spillet med et uavgjort mot Schalke og et tap mot Hertha. Dessuten tapte laget cupfinalen mot Bayern. Dermed endte sesongen skuffende.

Overgangsmarked

Spillere ut

Kai Havertz (Chelsea), Kevin Volland (AS Monaco), Adrian Stanilewicz (SV Darmstadt 98), Ayman Azhil (RKC Waalwijk, lån, kom fra U19), Ramazan Özcan (lagt opp)

I Kai Havertz har Leverkusen mistet sin viktigste offensive spiller og et meget stort talent. Kevin Volland har spilt mye så lenge han ikke har vært skadet, men klubben har ønsket seg en mer målfarlig spiss.

Spillere inn

Patrik Schick (AS Roma), Lennart Grill (1. FC Kaiserslautern), Florian Wirtz (U19), Tin Jedvaj (FC Augsburg, var på lån), Joel Pohanpalo (Hamburger SV, var på lån), Panagiotis Retsos (Sheffield United, var på lån)

Patrik Schick skal utfylle rollen som målscorer. Florian Wirtz fikk noen kamper mot slutten av forrige sesong og ble historiens yngste målscorer i Bundesliga.

Tropp

Keeper

I Lukas Hradecky har Leverkusen en veldig god keeper. Den finske sisteskansen har ingen svakheter i keeperspillet, og er fremragende som skuddstopper. 21 år gamle Lennart Grill skal på sikt bygges opp til å ble Hradeckys etterfølger.

Forsvar

Forsvaret er kanskje Leverkusens svakeste lagdel. Laget har en del brukbare forsvarsspillere, men ingen på absolutt toppnivå. Sentralt styres mye av Sven Bender, lagets mest solide midtstopper. Unde Edmond Tapsoba er kjapp og lovende, men framstår også uryddig og uferdig i spillet. I likhet med Tapsoba har også den tyske landslagsspilleren Jonathan Tah vært uryddig i spillet, til tross for at han er en duell- og hodesterk midtstopper. Aleksandar Dragovic er en grei back-up-løsning. De returnerte lånesoldatene Panagiotis Retsos og Tin Jedvaj kan muligens forlate klubben.

Plassen på høyresiden tilhører egentlig Sven Benders tvilling Lars Bender. Den tidligere kapteinen har imidlertid slitt mye med skader og spilte kun 18 seriekamper forrige sesong. Mitchell Weiser har ikke utviklet seg som ønsket, og stort sett prestert middelmådig. Bayer leter etter en ny høyreback.

Heller ikke på venstresiden har Bayer alternativer på høyeste Bundesliga-nivå. Wendell er god offensivt, men leverer bestandig store blemmer defensivt. Daley Sinkgraven er noe tryggere bakover, men til gjengjeld svakere i spillet framover.

Midtbane

Defensivt på midtbanen er den nye lagkapteinen Charles Aranguiz førstevalget. Chileneren er god i det defensive, men er mer enn en ren ballvinner. Med sin gode teknikk og spillforståelse styrer han spillet bakfra og fungerer som dyptliggende playmaker. Julian Baumgartlinger har ikke de samme kvalitetene, men er en fysisk sterk spiller som kan vinne krigen på midtbanen og som kan være viktig for balansen i spillet. Kerem Demirbay kan også brukes lengre fremme i banen. 27-åringen er ikke særlig god i det defensive arbeidet, men bidrar mye i oppbyggingsspillet med kloke pasninger og en god organisasjon av spillet. Exequiel Palacios er et lovende talent.

Offensivt på midtbanen kan Leverkusen bruke både Nadiem Amiri og Florian Wirtz. Amiri er en god dribler og timer pasningene sine godt, men må jobbe med sluttproduktet, og særlig avslutninger. Florian Wirtz, som også kan spille på kant, har fremragende teknikk og god spillforståelse. Dermed har Leverkusen to lovende spillere sentralt offensivt. Likevel er planen om å kompensere Havertz-tapet gjennom interne løsninger risikabel.

Angrep

På kantene har Leverkusen mye teknikk, mye talent, men lite stabilitet. Leon Bailey har alt en kantspiller trenger og er på høyt nivå på sitt beste, men viser sitt beste altfor sjeldent. Det er ikke umulig at han forlater klubben dette overgangsvinduet. Moussa Diaby har spilt flere kamper enn Bailey forrige sesong. 21-åringen må jobbe med avgjørelsene han tar, men har høy hastighet og gode dribleferdigheter. Brasilianeren Paulinho, som nettopp hadde begynt å finne seg til rette i Bundesliga, går glipp av resten av 2020 på grunn av en korsbåndskade.

På høyresiden ser Karim Bellarabi ut til å ha kapret plassen. Den kjappe og målfarlige kantspilleren presterer på permanent greit nivå, uten å være blant Bundesligas aller beste kantspillere. Florian Wirtz og Moussa Diaby kan brukes som alternativer.

Nysignerte Patrik Schick skal puste nytt liv i spissposisjonen. Leverkusen forventer flere mål fra Schick enn det Volland klarte forrige sesong (ti). Tsjekkeren bør sett under ett være en oppgradering i forhold til sin forgjenger. Måltyven Lucas Alario er misfornøyd med sin rolle som innbytter og ønsker å forlate klubben. Joel Pohjanpalo, en lignende spillertype som Alario, skal selges.

Trener

Bosz har siden 2000 trent mange klubber i Nederland. Etter å ha nådd Europa League-finalen med Ajax i 2017, ble Borussia Dortmund oppmerksom på nederlenderen og signerte ham som ny trener før 2017/18-sesongen. Oppholdet i Dortmund ble kortvarig: allerede i desember 2017 fikk nederlenderen sparken. Fram til han signerte for Leverkusen i januar 2019 har han vært uten trenerjobb.

Bosz har fra ungdommen av vært fascinert av Johan Cruyff. Det er derfor lite overraskende at Bosz står for posisjoneringsspill der spillerne skal flytte seg til de korrekte sonene. Boszs lag skal ha ballen mye og vinne den kjapt igjen når den går tapt. Tempo og aggressivitet er noen av de viktigste egenskapene for Bosz. Den tidligere 4-3-3-forfekteren har forrige sesong også vist en ny fleksibilitet når det gjelder formasjoner, men er ikke like god til å tilpasse deler av sin spillestil motstandernes styrker og svakheter.

Klubb

Klubben har begynt å sikte høyere. Daglig leder Fernando Carro ønsker trofeer. At Leverkusen kun har deltatt én gang i Champions League de siste fire sesongene, plager både klubben og supporterne. Sistnevnte forventer ikke bare suksessrik, men også attraktiv fotball: I mange år har Leverkusen vært kjent for sine offensive kvaliteter.

Økonomisk har klubben ingen problemer, også takket være Havertz-salget. Sportsdirektøren Rudi Völler har kunngjort at ikke alle penger som Chelsea har betalt for Havertz, reinvesteres i nye spillere umiddelbart.

Vurdering

Troppen til Leverkusen framstår som noe uferdig. I sin nåværende sammensetning kan Leverkusen etter alt å dømme ikke kjempe om Champions League-plassene. En Europa League-plass er realistisk.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

TSG 1899 Hoffenheim

VfL Wolfsburg

SC Freiburg

Eintracht Frankfurt

Hertha BSC

Union Berlin

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -