Før Bundesliga-sesongen 2020/21: Hertha BSC

94
Foto: Hertha Berlin klubblogo

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er Hertha BSC, som sikter høyt med sin nye investor.

Hertha BSC, som har vunnet to seriegull på 30-tallet, var blant de opprinnelige 16 klubbene i Bundesliga. Etter kun to år ble Hertha imidlertid tvangsnedrykket på grunn av at spillere fikk ulovlige lønninger. Klubben kom snart tilbake til Bundesliga, og skapte én annen- og tre tredjeplasser på 70-tallet. På 80- og 90-tallet var Hertha først og fremst i 2. Bundesliga, med kun korte oppturer. Først etter opprykket i 1997 etablerte klubben seg på nytt på øverste nivå.

Etter to nedrykk i 2010 og 2012 var klubben tilbake for godt i 2013. De siste årene har stort sett vært rolige for Hertha. Pal Dardai klarte å styre klubben et godt stykke unna nedrykksplassene, med en sjetteplass i 2017 som beste resultat.

Sesong 2019/20

2019/20-sesongen skulle imidlertid bli ekstremt kaotisk. Etter fire og et halvt år ved roret, fikk ikke Dardai fortsette. Andrelagstreneren Ante Covic ble forfremmet. Covic åpnet sterkt: Den første kampen i München endte 2-2. Deretter tok Hertha dog kun ti flere poeng i de neste elleve kampene. Etter tolv runder og en 15. plass var Covics tid som hovedtrener over.

- Annonse -

Hans etterfølger ble Jürgen Klinsmann. Klinsmanns kontrakt som trener varte i utgangspunktet ut sesongen. Ni runder senere hadde hverken poengfangsten eller prestasjonen bedret seg nevneverdig. Likevel ønsket Klinsmann en langvarig kontrakt med flere ansvarsområder. Da klubben reagerte avventende, trakk Klinsmann seg via Facebook-status fra jobben.

Klinsmanns assistent Alexander Norui, som flere ganger tidligere har hatt svake resultater som hovedtrener i andre klubber, fikk ansvaret. Han tok fem poeng i fire kamper mot andre lag i bunnstriden, og var ansvarlig da Köln vant 5-0 på Olympiastadion.

Coronapausen gav klubben en velkommen anledning til å gjøre nye forandringer på trenerstolen. Bruno Labbadia signerte for klubben. Med ti poeng i de første fire kampene, ledet den nye trenere Hertha fort i trygge områder. Til tross for fire tap i de siste fem kampene, avsluttet Hertha sesongen på tiendeplassen.

Overgangsmarked

Spillere ut

Pascal Köpke (1. FC Nürnberg), Per Ciljan Skjelbred (Rosenborg BK), Salomon Kalou (Botafogo), Dennis Smarsch (FC St. Pauli), Vedad Ibisevic (FC Schalke 04), Thomas Kraft (lagt opp), Alexander Esswein (uten klubb), Palko Dardai, Muhammed Kiprit, Florian Baak (alle andrelaget), Marko Grujic (Liverpool, var på lån), Marius Wolf (Borussia Dortmund, var på lån)

Per Ciljan Skjelbred spilte en viktig rolle under Labbadia som defensiv spiller sentralt på midten. I Marko Grujic har en annen sentral midtbanespiller forlatt klubben. Vedad Ibisevic var sammen med Lukebakio Herthas beste målscorer (sju mål), men er allerede 36 år gammel.

Spillere inn

Alexander Schwolow (SC Freiburg), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen), Lucas Tousart (Olympique Lyon), Jessic Ngankam (andrelaget), Marton Dardai (U19), Nils Körber (VfL Osnabrück, var på lån), Maurice Covic (Ascoli, var på lån), Ondrej Duda (Norwich City, var på lån), Daishawan Redan (FC Groningen, var på lån)

Lucas Tousart skal spille en viktig rolle i den sentrale midtbanen. Alexander Schwolow er klubbens nye førstekeeper. Ondrej Duda var ikke ønsket av Klinsmann, men får en ny mulighet i klubben. Hertha planlegger å hente en ny spiss, en ny sentral midtbanespiller og en ny kant.

Tropp

Keeper

Den norske landslagskeeperen Rune Jarstein spilte sett under ett en svak sesong i 2019/20. Alexander Schwolow får derfor plassen mellom stengene. 28-åringen er en trygg keeper på konstant godt nivå med få tabber, men ikke den beste med ballen i beina.

Forsvar

Fire midtstoppere kjemper om to ledige plasser. Niklas Stark bør være førstevalget. 25-åringen har alle kvaliteter en midtstopper trenger: Han er duellsterk i lufta og på bakken, taktisk smart og trygg i oppbyggingen. Karim Rekik er veldig robust i duellene og brukbar med ballen på foten. Jordan Torunarighas store styrke er hastigheten. Dedryck Boyata er fysisk sterk og fleksibel, men ikke alltid god til å posisjonere seg. Likevel har Hertha fire brukbare alternativer på midtstopperplassen.

På venstresiden kan Hertha velge mellom to spillere på godt nivå. Marvin Plattenhardt, som har spilt sju landskamper for Tyskland, er en dødballspesialist som slår presise innlegg. Alternativet Maximilian Mittelstädt kan også spille høyere i banen og har gode offensive kvaliteter.

Herthas nye høyreback, Deyovaisio Zeefuik, er en kjapp, offensiv og lovende spiller. Han må imidlertid bli vant til nivået i Bundesliga. Dette nivået har erfarne Peter Pekarik allerede inne. Slovaken er forholdsvis trygg defensivt, men ikke like sterk offensivt.

Midtbane

Lucas Tousart er det store håpet i Herthas sentrale midtbane. Den duellsterke og taktisk smarte 23-åringen skal styre spillet foran forsvaret og bli en sentral spiller. Ved siden av ham kjemper foreløpig tre spillere om én ledig plass. Løpsmaskinen Vladimir Darida, som også kan bidra en del offensivt, er favoritten. Klinsmann-kjøpet Santiago Ascaibar har spilt lite under Labbadia, delvis grunnet skade. Arne Maier, tidligere ansett som et stort talent, har ikke tatt den ønskede utviklingen, men er fortsatt en lovende spiller.

Matheus Cunha er blant Herthas mest kreative spillere og er derfor førstevalget som sentral offensiv midtbanespilleren. Den teknisk fremragende brasilianeren, som er lagets viktigste offensive spiller, kan imidlertid også trenges som alternativ på spissplassen. I så fall kan både Ondrej Duda og Mathew Leckie innta rollen sentralt bak spissen, selv om ingen av dem har de samme kreative kvalitetene.

Angrep

I utgangspunktet har Dodi Lukebakio det som trenges for å spille en viktig rolle som høyreving. 22-åringen er kjapp, teknisk sterk og målfarlig. Likevel svinger belgieren i prestasjonene. Hardtarbeidende Mathew Leckie er back-up-løsningen.

Det meste av det som er skrevet om Lukebakio, er også aktuell for venstrevingen Javairo Dilrosun. Nederlenderen er sterkere i driblingen enn Lukebakio, men noe svakere når det gjelder sluttproduktet. I likhet med Lukebakio må også Dilrosun begynne å etablere seg på et mer stabilt nivå.

Krzystof Piatek er Herthas førstevalg på spissplassen. Den fysisk sterke polakken liker seg i boksen, men har ikke hatt det samme nivået som før når det gjelder avslutningene. I 32 seriekamper for Milan og Hertha i 19/20, har Piatek scoret til sammen kun åtte mål. Både han og Hertha forventer høyere tall.

Trener

Som spiller og trener har Bruno Labbadia vært innom 13 forskjellige klubber i Bundesliga og 2. Bundesliga. I Bundesliga har han trent Leverkusen, Hamburger SV (to ganger), Stuttgart, Wolfsburg og nå Hertha. Labbadia begynte etter hvert å få et rykte som redningsmann, noe som også innebar at han ofte ikke ble lenge i klubbene han trente. I Wolfsburg ledet han laget fra kvalifiseringen i 2018 til sjetteplassen i 2019.

Labbadias lag er som regel godt trente og liker å ha ballen. Treneren ønsker å angripe langs kantene og ved hjelp av offensive backer. Et alternativt plan er lange baller mot spissen som skal holde på ballen, slik at laget kan flytte opp. Mot ballen foretrekker Labbadia en høy presslinje.

Klubb

Investoren Lars Windhorst har kjøpt 49,9% av klubbens andeler, og ønsker å gjøre Hertha til en «big city club». Windhorsts penger har gitt klubben flere økonomiske muligheter, men også økt forventningene. Samtidig har investoren også forårsaket kaos i klubben. Klinsmann, som senere fikk et mislykket innhopp som trener, skulle bli styremedlem etter ønske av Windhorst. Etter oppsigelsen er planen trukket, men Klinsmanns plass skal gå til den tidligere tyske landslagskeeperen Jens Lehmann som har vært kjent for sin eksentriske opptreden.

Utenom det ønsker klubben å bygge et nytt stadion og flytte fra Olympiastadion. Klubben vil bygge sin nye hjemmebane ved siden av Olympiastadion, men har så langt ikke blitt enige med byen om dette. Opprinnelig skulle det nye stadionet, som skal bli en ren fotballarena, være klar i 2025. Pandemien og uenigheten med byen ser ut til å forsinke disse planene.

Vurdering

Både offensivt og defensivt har Hertha en brukbar tropp, selv om laget har behov for mer bredde på kantene og på spissplassen. Om laget klarer å kjempe om Europa-plassene, er i stor grad avhengig av om spillere klarer å prestere mer stabilt. Presset på Labbadia og på laget har ikke blitt mindre av 4-5-tapet i Braunschweig i cupens første runde.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

Union Berlin

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -