Fotball-verden raser: – Created by the poor, stolen by the rich

199
UEFA Champions League kan foregå uten de største klubbene i tiden fremover. Foto: Steffen Prößdorf.

Nyheten om en ny europeisk superliga, «European Super League», har ikke falt i god jord hos UEFA og resten av fotballbevegelsen. Maktkampen mellom storklubbenes forretningsmenn og UEFA er bare såvidt i gang…

Søndag kveld kom altså bekreftelsen. 12 europeiske storklubber har signert en avtale om å starte en egen superliga. Seks engelske klubber, tre spanske klubber og tre italienske klubber har dermed startet en sjokkbølge gjennom hele fotball-verden.

Klubbene som har skrevet under avtalen er Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, AC Milan, Inter og Juventus. I tillegg er det forventet at ytterligere tre klubber skal bli en del av denne turneringen. Det vil være 15 faste medlemmer, mens fem lag kan kvalifisere seg for å være med.

Den nye turneringen skal sikre 20 klubber større inntekter enn hva de får inn gjennom Champions League og Europa League. Det er ventet at klubbene mottar 3,5 milliarder kroner kun for å slutte seg til avtalen. Deretter vil enorme pengesummer for TV-kampene, billettsalg og de store inntektene fordeles på de faste storklubbene.

- Annonse -

Turneringsformatet fordeles først i to puljer av ti lag der man spiller både hjemme og borte. De tre beste klubbene i hver pulje går til kvartfinale, mens det spilles play-off for de resterende lagene om de to siste kvartfinaleplassene. Tanken er også at klubbene som har signert avtalen er sikret for å delta i denne turneringen hvert år, uavhengig av tabellplassering i hjemlig liga.

UEFA og resten av verden reagerer – kommer med trusler

Det tok ikke lang tid før reaksjonene kom både fra forbund og supportere. Majoriteten av supporterne raser. Det samme gjør klubb-legender og eksperter. UEFA har også vist sin misnøye og kommet med sterke advarsler om sanksjoner.

President Aleksander Čeferin, generalsekretær Theodore Theodoridis og hans assistent Giorgio Marchetti holdt mandag en digital pressekonferanse.

– Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. UEFA og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin.

UEFA kommer også med klar tiltale mot klubbene.

– Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM.

– Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin i et innlegg i starten av konferansen.

Kan også bli kastet ut av turneringer i regi av UEFA

Fredag skal det foregå et ekstraordinært møte i UEFA. Nå er det en stor sjanse for at de tre Champions League-semifinalistene Real Madrid, Manchester City og Chelsea kan bli kastet ut av turneringen.

– Klubbene skal ut, og det forventer jeg skjer på fredag, og så får man se hvordan man får ferdigspilt Champions League, sier Jesper Møller, president i Det danske fotballforbundet og medlem av UEFAs eksekutivkomité, til danske DR.

Det er også ventet at Arsenal og Manchester United blir kastet ut av Europa League. Et mulig scenario i et slikt tilfelle er at Europaligafinalen spilles mellom Villarreal og Roma, mens PSG tildeles Champions League-trofeet.

Møller mener at spillerne til Superliga-klubbene også kan forlate klubbene gratis.

– Jeg mener at kontraktene bortfaller automatisk når klubbene melder seg ut (av UEFAs turneringer). Da er spillerne fristilte og kan velge å spille i en klubb som er en del av det solidariske og fellesskapet – vårt pyramidesystem, sier Møller.

Mektige eiere – mektige ledere

Real Madrid-president Florentino Peréz og Juventus-sjef Andrea Agnelli skal sammen med de amerikanske eierne til Liverpool, Manchester United og Arsenal være blant de som har jobbet hardest for å få gjennom forslaget. I tillegg skal nevnte Peréz og Agnelli sitte øverst i hierarkiet i den nye superligaen.

Andrea Agnelli har vært leder av Den Europeiske Klubbforeningen (ECA) hvor han de siste årene har vært med på å jobbe på en ny Champions League-struktur. Etter planen skulle restruktureringen legges frem mandag. Derfor kom det som en stor bombe på UEFA at utbryterne søndag kveld slapp pressemeldingen om Super League.

Agnelli skal også angivelig være en nær venn til UEFA-president Aleksander Čeferin. Sistnevnte skal være gudfar til et av Agnellis barn. Nå står de to fotball-toppene mot hverandre i krigen.

– Vi visste ikke at vi hadde slanger som jobbet tett med oss, men nå vet vi det, sier Čeferin på mandagens pressekonferanse og fortsetter:

– Jeg vil ikke bli for personlig, men jeg har aldri sett en person som har løyet så mye og konsekvent som ham. Jeg snakket med ham på lørdag og han sa at det bare var rykter, og at ingenting var i gjære. Så slo han av telefonen.

Frustrerte spillere og trenere

Annonseringen av Super League har kommet sjokkerende på de involverte klubbenes spillere og trenere. United-eier Glazer la ut en pressemelding søndag.

– Gjennom å samle verdens største klubber og spillere sammen for å spille mot hverandre gjennom sesongen, vil Superligaen åpne et nytt kapittel for europeisk fotball. Det vil sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse og økt økonomisk støtte til resten av fotballpyramiden, skrev Glazer i pressemeldingen.

Britiske Daily Mail forteller blant annet at United-spillerne er ekstremt opprørte over å få kunngjøringen via mediene og ikke gjennom klubben. Mike Keegan skriver i Daily Mail at Ed Woodward holdt et krisemøte med Manchester United-spillerne denne morgenen, og at spillerne skal ha vært frustrerte og veldig lite imponert. Flere i stallen skal ha vært opprørte da de hørte om Superligaen, og egen klubbs rolle i den via media på søndag. Flere skal også ha følt at manager Ole Gunnar Solskjær ble kastet under bussen da han måtte svare på spørsmål fra Sky om situasjonen.

I tillegg melder britiske Goal at Arteta og Arsenal-spillerne også var i krisemøte med en av klubbens eiere, Venketesham. Arsenal-manageren skal ha forlatt møte rasende, samtidig som en rekke spillere var frustrerte og viste sin misnøye for usikkerheten rundt hele situasjonen.

Klar tale fra eksperter

Manchester United-legenden Gary Neville var tidlig ute med sterk kritikk av klubben i hans hjerte.

– Det er blitt fordømt og det med rette. Jeg har vært Manchester United-fan i 40 år og dette er virkelig kvalmende. De som gjør meg mest kvalm er Liverpool og Manchester United. De sier «You’ll never walk alone» og er dannet av arbeidsfolk, og så skal de bryte ut i en egen konkurranse der de ikke kan rykke ned? før han fortsetter:

– Det er en skam uten like. Vi må kjempe tilbake makten fra disse klubbene, sa en tydelig frustrert Neville under Sky Sports sending søndag.

Opprørte supportere

«Created by the poor, stolen by the rich»

Budskapet er klart. Supporternes tanker er tydelige. Utenfor flere engelske arenaer mandag har supporterne dukket opp med bannere og tydelige budskap for å vise sin misnøye. Den nye superligaen dreier seg kun om makt og økonomi. Supportere blir ikke vurdert som fans, men som kunder. Det henger ikke på greip med fotballens idealer og verdigrunnlag. «The Beautiful Game». Spillet alle elsker. Spillet der man må kjempe for å oppnå det man drømmer om. Et spill som er uforutsigbart – selv for de beste klubbene. Spillet der Porto vinner Champions League, Leicester vinner Premier League og Ajax spiller ball i hatt med stormaktene Real Madrid og Juventus. Det er slike øyeblikk som verdsettes. Det er slike øyeblikk som huskes for evig tid. Og slike øyeblikk kan ikke kjøpes…

 

Fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som elsker fotball

 

 

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -