Fra 5. divisjon til Mesterliga

539
Amatøren får prøve seg i Serie A og Mesterliga. Foto: CC0 Public Domain - Pxhere.com

Drømmer kan oppfylles av og til i fotball. Store, utenkelige drømmer.

22åring Aimone Calì forlater lille Montespaccato (en bydel i Roma, ikke langt unna Vatikanet) for å bli Atalanta-spiller.
Spissen spilte i Roma og Lazio sine juniorlag fra 2013 til 2016 med greie uttelling (10 mål på 31 kamper) som likevel var ikke nok for å garantere ham en fremtid blant proffene. To korte opphold i Serie C med Carrarese og Racing Roma var enda mer skuffende.
Altså gjorde Calì som mange mange unggutter som ikke lyktes i toppfotball: han startet på nytt i lavere divisjoner.
28 mål for Audace i 2017-18 og like mange for Montespaccato i 2018-19, begge sesonger i Campionato Eccellenza, Italias femte nivå, har overbevist Atalantas speidere og de har satset på ham, en helt ukjent spiller.
Likevel er det nesten umulig at Calì forblir i Bergamo, desto mindre sannsynlig at han kommer til å spille i Mesterliga. Trolig skal han lånes ut i Serie C, i Catanzaro, for å vurdere kvalitetene uten stort press. Hvis han fortsetter å score i bøttevis, hvem vet…

I Torricelli og Smalling sine fotspor

Det kan vel bare dreie seg om en overgang i forbindelse med samarbeidet med den selgende klubben (topplagene har mange ‘datterlag’ i lavere divisjoner og en del av avtalen er å hente noen spillere) men aldri si aldri.
Italiensk fotball har allerede fått en liknende Askeladden-historie.
I sommer 1992 hentet Juventus en 22åring høyreback fra Caratese (Serie D, fjerde nivå). Alle trodde den var vel en av «disse» overganger. I stedet var Torricelli imponerende rett fra begynnelsen og etablerte seg i startelleve. Med Den Gamle Dame spilte ham 230 offisielle kamper, vant 3 seriegull, 2 Coppa Italia, 2 Italiensk Supercup, 1 Mesterliga, 1 UEFA Cup, 1 Intercontinental Cup og 1 UEFA Supercup. Han fikk også 10 landslagskamper og spilte 4 ytterlige sesonger i Serie A med Fiorentina, og 2 i La Liga med Espanyol.

I England gjorde Chris Smalling enda bedre da han gikk fra Isthmian League (7. nivå) til Fulham i Premier League. Og da til Manchester United og til landslaget.
Andre engelske spillere har vel en fortid i lavere divisjoner, men vanligvis som semi-pro, før de fikk gjennombruddet i Football League og da i Premier League.
Jamie Vardy, Kevin Phillips, Michail Antonio, Charie Austin og mange mange andre pleide å være anonyme fyrer «fortapte» i lavere divisjoner men da de fikk en sjanse og de tok den.
Vi får se om Aimone Calì skal bli den nye Torricelli eller bare en av de mange som var i en toppklubb for en kopp kaffe og forsvant. Navn som om 5 eller 10 år skal dukke opp i quizspørsmål for megafans og i «hvor er de na?» artikler.

- Annonse -

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -