Fra syndebukk til matchvinner på Goodison Park

184

Kaptein og midtstopper Ashley Williams gikk fra å være syndebukk til matchvinner på Goodison Park, i kveldens kamp mellom Everton og Arsenal. For etter nærmest på egenhånd å ha gitt bort et mål til Arsenal, slod han tilbake med en scoring bare fem minutter før slutt. Og selv om Sanchez sendte gjestene i en tidlig ledelse, endte det med tre poeng til hjemmelaget. Kan dette være vendepunktet for Everton?

Det var to lag i ganske så vidt forskjellig form som møttes til kamp på Goodison Park i kveld. Bortelaget har ikke tapt i ligaen siden 14. September da de måtte se seg slått av Liverpool. Everton har derimot hatt en litt tråere sesong, og før kampen i dag hadde de ikke tatt en tre poenger på sine fem siste kamper – det tilsvarer en 7. plass på tabellen.

Full fart og høy intensitet fra Arsenal

Begge lag kom kjapt ut fra startblokkene og satte fart på kampen med en gang. Det førte til flere halvsjanser og mye balltap for både hjemmelaget og bortelaget. Men etterhvert tok formlaget Arsenal over mer og mer, med Alexis Sanchez i front. Like før det 20. minutt fosset Coquelin inn mot 16-meteren til Everton og ble stoppet hardt av Jagielka, dommeren blåste frispark og delte ut kampens første gule kort. På det påfølgende frisparket satte Sanchez ballen i nettet via en litt uheldig Williams. Det var chilenerens 12. mål for sesongen, og inntok dermed toppen av toppcorerlista sammen med Chelseas Diego Costa.

Alexis Sanchez kunne juble for sitt 12. Premier League-mål denne sesongen. Her fra kampen mot Burnley. Foto: Wikimedia Commons

Etter bortelagets scoring så hjemmelaget ut til å våkne litt. Everton giret opp og kom til flere og bedre sjanser, uten at verken Lukaku eller Valencia klarte å få ballen på mål. Fra å ha 70% ballinnehav det første kvarteret, var tallet endret til 50% nærmere fem minutter før pause. Hjemmelagets største sjanse i første omgang kom på dødball, et frispark som endte opp med en dårlig klarering inni Arsenals felt. Men nok en gang ble det bare nesten for Aaron Lennon og Everton.

Backene til Everton utlignet like før pause

Men like før dommer Clattenburg skulle blåse for pause, var det to backer som skulle sørge for utligning til hjemmelaget. Leighton Baines slod en nydelig ball inn foran målet til Arsenal, der fikk høyreback Seamus Coleman stå alene og heade ballen i mål. Lagene var dermed like langt etter første omgang.

Seamus Coleman satte inn utlignen for Everton like før pause. Foto: Twitter @premierleague

Andre omgang begynte som første omgang

Begge lag kom ut fra garderobene med høy intensitet, med Arsenal hakket kvassere enn Everton. Og ti minutter ut i andre omgang fikk Mesut Özil en glimrende sjanse til å sende gjestene opp i ny ledelse. Oxlade-Chamberlain la ballen ut 45 grader og Özil møtte pasningen. Men et noe upresist skudd endte over målet til Stekelnburg.

Like etter Arsenals sjanse kom backen Baines på nok et kjempeløp mot bortelagets 16-meter, og ble felt i siste liten av Coquelin. Baines tok sitt eget frispark, men det endte i muren og ut. Ross Barkley som har slitt med å finne formen denne sesongen fikk også til et brukbart skudd på mål, men uheldigvis for Everton så gikk det like til side for mål. De neste minuttene delte lagene på å ha ballen, men uten å skape noen klare sjanser. Kvarteret før slutt var det likevel mye Everton-dominans, og Lukaku var en halvmeter unna å sende hjemmelaget i føringen. Men heltemodig innsats fra Arsenals forsvar resulterte i en klarering.

Debutant på Goodison Park da Williams sikret tre viktige poeng

Ti minutter før slutt slapp en debutant inn på gressmatta, Dominic Calvert-Lewin. Han kom til blåtrøyene fra Sheffield United like før sesongstart. Unggutten fikk vist seg frem ved noen dødballsituasjoner, og var mannen som sørget for corneren som sikret Everton deres første seier på seks kamper. Ashley Williams som på mange måter var syndebukk på Arsenals mål i den første omgangen fikk sin revansj fem minutter før fulltid. En nydelig slått corner av Ross Barkley landet på pannebrasken til nettopp Williams, som kunne styre ballen i nettet. Kampen var snudd.

Det ble en spesiell kveld for unggutten Dominic Calvert-Lewin, som fikk sin debut i Evertons 2-1 seier mot Arsenal. Foto: Twitter (@premierleague)
Dramatikk i sluttminuttene

Arsenal trengte disse tre poengene for å befeste sin posisjon på toppen av tabellen før morgendagens kamper. Men til tross for enorme sjanser og to redninger på strek av Everton ble det ingen poeng med hjem til London. Phil Jagielka pådro seg sitt andre gule kort og måtte i dusjen to minutter på overtid. Det betyr at han må stå over neste kamp, by-derbyet mot Liverpool.

Kampfakta

Sted        : Goodison Park

Dommer  : Mark Clattenburg

Resultat   : 2-1 (1-1)

Banens beste:

Evertons Ross Barkley. Var tilbake i startoppstillingen foran dagens kamp og viste seg frem fra sin beste side, etter en noe treg start. Noterer seg for en assist og burde kanskje hatt et mål. Uansett, en fantastisk forestilling av midtbanespilleren.

Everton (4-2-3-1):

Stekelenburg – Coleman, Jagielka, Williams, Baines – Gueye, McCarthy – Lennon, Barkley, Valencia – Lukaku

Bytter:

69.min.: Lennon ut – Mirallas inn

79.min.: Valencia ut – Calvert-Lewin inn

90.min.: McCarthy ut – Mori inn

Arsenal (4-2-3-1) :

Cech – Bellerin, Paulista, Koscielny, Monreal – Coquelin, Xhaka – Özil, Oxlade-Chamberlain, Walcott – Sànchez

Bytter:

71.min.: Walcott ut – Giroud inn

71.min.: Oxlade-Chamberlain ut – Iwobi inn

88.min.: Coquelin ut – Perez inn

Gule kort:

18.min.: Jagielka (EVE)

42.min.: McCarthy (EVE)

84.min.: Koscielny (ARS)

Røde kort:

90.min.: Jagielka (EVE)

Hva synes du om kampen? Diskuter gjerne i vårt kommentarfelt.