Gamle storheter sliter tungt i OBOS-ligaen

645
Lars Bohinen Foto: Alexander Ottesen (Flickr)

Gamle storheter sliter tungt i OBOS-ligaen

OBOS-ligaen har nå tatt seg en velfortjent sommerpause når alle lagene har spilt 17 kamper. Tabellen kan grovt deles inn i tre deler hvor tre lag kjemper om de to direkte opprykksplassene, syv om de tre gjenværende kvalifiseringsplassene og seks lag kjemper desperat for å unngå å havne på de fire nedrykksplassene.

Lagene som rykker ned i år er en smule uheldige, ettersom årets sesong blir den siste hvor hele fire av 16 lag må ta den tunge veien ned i 2. divisjon. Fra og med neste sesong er det kun to lag som rykker direkte ned, ettersom man skal gå fra fire til to andredivisjonsavdelinger. 

Hvem rykker direkte opp til Tippeligaen?

Kristiansund, Sandefjord og Levanger har skaffet seg en god luke i toppen, og du får gode odds hos bet365 hvis du vedder på at et annet lag enn disse tre spiller i Tippeligaen neste sesong. Kristiansund har bygget stein på stein over flere sesonger, og det skal skje mye rart hvis de ikke får spille lokaloppgjør mot Molde, Aalesund og Rosenborg neste sesong. Sandefjord var sjanseløse i Tippeligaen i fjor, men Lars Bohinens menn har greid å nullstille seg på en utmerket måte til dette nivået. Tredjeplasserte Levanger er et ubeskrevet blad i norsk toppfotball, og det kommer til å være en stor overraskelse hvis Nord-Trøndelag endelig får et lag i den øverste divisjonen igjen.

- Annonse -

Gamle cupmestere fra 1980-tallet sliter tungt

Sesongen har så lang vært en katastrofe på Jæren, hvor Bryne ligger helt sist med elleve poeng  – syv poeng opp til Hødd på trygg grunn. Jærbuene satser nå på at Ole Hjelmhaug skal utrette mirakelet som hindrer spill på nivå 3 for første gang siden 1971. Bryne ble betegnet som et mønsterbruk i norsk fotball på 1980-tallet, og det virker som klubben blir nødt til å nullstille i nye 2. divisjon neste sesong. Utviklingen har nærmest vært uunngåelig, ettersom laget har reddet plassen med et nødskrik de siste sesongene. I tillegg sliter Bryne med store økonomiske problemer, og har blitt forbigått av Sandnes Ulf som det nest beste laget i Sør-Rogaland. 

Fredrikstad befinner seg i en lignende situasjon. Laget fra plankebyen har ikke hatt nok penger til å utvikle spillerstallen, og ligger i øyeblikket på den første nedrykksplassen. Tabellsituasjonen er derfor noe lysere enn på Jæren, og det er kun ett poeng opp til KFUM og Hødd på trygg plass. Det faktum at store klubber som Fredrikstad og Bryne ligger bak klubber som Ranheim, KFUM og Åsane på tabellen bør være en tankevekker for de ansvarlige som langt fra har gjort en god nok jobb i disse klubbene i løpet av de siste sesongene. 

Den nye seriestrukturen sørger for mer stabilitet

OBOS-ligaen går spennende tider i møte ettersom det fra og med neste sesong bare er to lag som rykker rett ned. Dette kommer til å bedre arbeidsvilkårene og forhåpentligvis føre til at klubbene slipper til flere norske talenter. En nedrykksprosent på 25 har vært altfor høy, og det er derfor gledelig at NFF endelig har tatt tak i saken. Nivå to i norsk fotball kan derfor utvikle seg til en viktig arena for talentfulle norske spillere i årene framover.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -