Hamburg rykker ned – Hoffenheim og Dortmund i Champions League

281
Hamburger SV har sparket rykket ned fra Bundesliga for første gang. Bilde: Wikimedia. Hamburger SV logo

Den siste runden i Bundesliga har beseglet skjebnen til Hamburger SV. Det eneste laget som har vært i Bundesliga i alle år rykket ned, til tross for 2-1-seieren mot Mönchengladbach. VfL Wolfsburg sikret kvalikplassen med en 4-1-seier mot Köln. I tillegg til Bayern München og Schalke 04 spiller TSG 1899 Hoffenheim og Borussia Dortmund i Champions League.

Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach 2:1

Hamburg måtte vinne hjemmekampen mot Mönchengladbach, og samtidig håpe på at Wolfsburg skulle tape mot Köln for å nå kvalikplassen. «Dinosauren» gjorde jobben. Etter videodømming fikk Hamburg et korrekt straffespark for hands, som Aaron Hunt satt i mål etter ti minutter. Josip Drmic utlignet for bortelaget før pausen. Etter pausen hadde Hamburg mange sjanser. Gladbachs keeper Yann Sommer viste mange gode redninger, men var sjanseløs mot Lewis Holtbys skudd (63.). Rundt ti minutter etter scoringen ble Hamburgs spiss Bobby Wood utvist med sitt andre gule kort. Gladbach ble sjelden farlig, og Hamburg hadde god kontroll på kampen.

Da det ble tydelig at Wolfsburg vant sin hjemmekamp mot Köln, begynte likevel kaoset på stadion. Rundt 100 Hamburg-ultras brente ned og kastet mye fyrverkeri på banen, og politiet måtte sikre området. Dette falt ikke i god jord hos de fleste Hamburg-supporterne på stadion, som buet mot bråkmakerne, og støttet laget. Kampen ble avbrutt i et kvarter, før de siste sekundene kunne spilles. Seieren ble ikke nok for Hamburg, som for første gang i 55 år må ned til 2. Bundesliga.

VfL Wolfsburg – 1. FC Köln 4:1

Mot tabelljumboen Köln, som allerede er rykket ned, trengte Wolfsburg minst ett poeng for å sikre kvalikplassen. Tre poeng kunne også sørge for at Wolfsburg unngikk kvaliken, hvis Freiburg skulle tape mot Augsburg. Kampen begynte optimalt for hjemmelaget. Etter kun 43 sekunder sendte Josuha Guilavogui Wolfsburg i ledelsen. Til tross for at hjemmelaget hadde flere til dels veldig gode muligheter, utlignet Jonas Hector etter en halvtime med en drømmescoring. I andre omgang begynte Wolfsburg nervøst, men Divock Origi beroliget nervene etter 55 minutter. Köln virket nå ikke i stand til å komme tilbake, og Robin Knoche og Josip Brekalo avgjorde kampen. Wolfsburg møter dermed Holstein Kiel i kvaliken.

SC Freiburg – FC Augsburg 2:0

Freiburg trengte ett poeng mot Augsburg for å unngå kvaliken, og beholde plassen i Bundesliga. Etter en jevn første omgang avgjorde Freiburg kampen etter pausen. Nicolas Höfler (49.) og Tim Kleindienst (65.) scoret målene for Freiburg, og sikret klubben plassen i Bundesliga.

TSG 1899 Hoffenheim – Borussia Dortmund 3:1

Hoffenheim trengte en seier med to mål for å gå forbi Dortmund og være sikret plassen i Champions League. For begge lag var også kampen mellom Leverkusen og Hannover avgjørende. Hoffenheim gjorde jobben, etter en feil av Dortmunds keeper Roman Bürki sendte Andrej Kramaric hjemmelaget i ledelsen. Marco Reus utlignet etter pausen, men Adam Szalai og Pavel Kaderabek scoret og sørget for at Hoffenheim sikret tredje plassen foran Dortmund. At Dortmund likevel får lov til å spille Champions League skyldes Leverkusen, som ikke scoret nok mål mot Hannover. Etter kampen bekreftet også Dortmunds trener Peter Stöger at han forlater klubben etter sesongen.

Bayer Leverkusen – Hannover 96 3:2

Med Hoffenheims seier mot Dortmund måtte Leverkusen vinne med fem mål mot Hannover for å sikre Champions League. Kampen begynte bra for hjemmelaget, og etter kun tre minutter scoret Lucas Alario ettermiddagens første mål. To minutter senere hadde Leverkusen muligheten til å øke ledelsen, men Wendell satt et straffespark utenfor målet. 2-0-målet kom likevel etter 18 minutter, og på nytt var Alario målscoreren. Etter pausen økte Julian Brandt til 3-0, før det ble dramatisk. Dommeren dømte til nytt straffe til Leverkusen, og Stefan Kießling ble byttet inn i sin siste kamp for å ta straffen. Etter videodømmingen ble straffen tatt tilbake, og Leverkusen mistet troen på å kunne score de to målene de trengte. På overtid reduserte først Niclas Füllkrug, og så Martin Harnik. Dermed spiller Leverkusen i Europa League neste sesong.

Hertha BSC – RB Leipzig 2:6

I Europa League får Leverkusen følge av RB Leipzig. Kampen mellom Berlin og Leipzig begynte med tre scoringer i de første åtte minuttene. Dayot Upamecano sendte Leipzig i føringen, Vedad Ibisevic utlignet, før Ademola Lookman på nytt scoret for gjestene. Fortsatt før pausen økte Jean-Kevin Augustin til 3-1, etter en stor tabbe av den norske landslagskeeperen Rune Jarstein. I andre omgang fortsatte den offensive kampen. Timo Werner og på nytt Augustin økte ledelsen til 5-1, Salomon Kalou scoret Herthas andre mål for dagen, og Bruma avsluttet målfesten med en vakker scoring.

Bayern München – VfB Stuttgart 1:4

VfB Stuttgart kan også håpe på Europa League. Laget avslutter sesongen på syvende plass, og hvis Bayern slår Frankfurt i cupfinalen neste lørdag, holder denne plasseringen til Europa League. Mot et skuffende Bayern-lag var Stuttgart meget effektive foran målet. Daniel Ginczek scoret etter kun fem minutter. Corentin Tolisso utlignet for seriemesteren etter halvspilt omgang, men rett før pausen tok Stuttgart ledelsen ved Anastasios Donis. Chadrac Akolo (52.) og på nytt Ginczek (55.) avgjorde kampen etter pausen med to kjappe scoringer.

FC Schalke 04 – Eintracht Frankfurt 1:0

Schalke var allerede sikret andre plass før kampen, mens Frankfurt trengte tre poeng for å holde på syvende plass, og sikret spill i Europa. Guido Burgstaller avgjorde kampen etter en halvtime. Frankfurt må nå vinne cupfinalen for å spille i Europa League neste sesong.

1. FSV Mainz 05 – SV Werder Bremen 1:2

Kampen mellom Mainz og Bremen var den eneste som ikke hadde noen betydning for noen av lagene denne runden. Jean-Philippe Gbamins første scoring i Bundesliga sendte hjemmelaget i ledelsen, men Florian Kainz utlignet ti minutter senere. I andre omgang avgjorde scoringe til Theodor Gebre Selassie kampen.