Her er alt du trenger å vite før helgens FA Cup

1483

Til helgen flyttes fokuset i engelsk fotball fra ligakamper til cupkamper. Verdens eldste fotballturnering, FA Cupen ble spilt for aller første gang i 1871, og i år spilles den for 146. gang. Vil Manchester United forsvare fjorårets seier? Kan Arsenal sørge for en ny rekord? Eller kommer vinneren fra League One?

FA Cupen grunnlegges

FA er en forkortelse for «football association» og er engelsk fotballs svar på fotballforbund. Dette forbundet ble stiftet i 26. Oktober 1963 i London, av fotballklubber i og rundt London. De drev møtevirksomhet for å bli enige om hvilke regler som skulle gjelde for fotball, og her ble skillet mellom fotball og rugby dannet.

Denne boken inneholder de første nedskrevne reglene for engelsk fotball. Foto: Nasjonalt fotballmuseum, Manchester.

Siden den gang ble det opprettet en fotballturnering for klubber i henholdsvis England, Skottland og Wales- som vi i dag kaller for FA Cupen. Turneringen ble spilt for første gang i 1871/72-sesongen, og endte i en finale mellom Wanderers og Royal Engineers. Som man ser ut i fra navnene ble fotball spilt av vanlige arbeidere. Det fantes ikke noen lønninger for å spille fotball på den tiden, i motsetning til i dag. Wanderers vant finalen 1-0 og ble dermed turneringens første vinnere.

Reglene har blitt endret siden 1871

Siden FA Cupen ble spilt for første gang har man hatt flere regelendringer. I dag spilles turneringen kun mellom lag i det engelske ligasystemet. I de laveste divisjonene i England må lag gjennom en kvalifisering før de kommer videre til runder med motstand fra 3. og 4. divisjon. Lag fra Championship og Premier League entrer ikke turneringen før i den tredje runden etter kvalifiseringsspillet. I 1923 ble det også bestemt at alle FA Cup-finalene skulle spilles på nasjonalstadionet Wembley.

FA er medlem av både FIFA og UEFA og følger derfor regelendringer som måtte bli gjeldende der. Blant annet har man gått bort i fra å spille omkamper dersom en finale blir stående med uavgjort, og «første målet vinner» spilles ikke lenger etter ekstraomganger. I en finale skal det kåres en vinner. Først spilles det en 90 minutters kamp, om det står uavgjort går man videre til ekstraomganger, før det eventuelt avgjøres på straffespark.

Årets FA Cup

På lørdag starter FA Cupen for fullt med hele 64 lag klare fra øverste divisjon og helt ned til National League. Den første kampen i FA Cupens tredje runde spilles på fredag klokken 20:55 og er en ren duell mellom to Premier League lag. På London Stadium tar West Ham og Slaven Bilic i mot Manchester City og Pep Guardiola. Det blir med andre ord en pangstart på turneringen.

Fjorårets vinnere av FA Cupen, Manchester United skal i aksjon mot Championship-laget Reading på lørdags formiddag. Og det blir en noe spesiell anledning, fordi det er nettopp ex-Manchester United-spiller Jaap Stam som skal lede Reading. Han har i intervjuer i forkant av kampen sagt at han gleder seg til å returnere til Old Trafford, et stadion hvor han selv har mange gode minner. Manchester United, ledet an av Jose Mourinho ønsker nok å gå hele veien for å sikre seg FA Cup-trofèet for 13. gang. Det vil i så fall bli ny rekord for antall FA Cup-medaljer. I dag deler nemlig Manchester United og Arsenal rekorden for 12 FA Cup-triumfer.

Jesse Lingard sendte Manchester United-fansen til himmels, da han i fjor scoret målet som sikret seier i FA Cupen. Det var de røde djevlenes 12. FA Cup-trofè. Foto: thefa.com

Laget fra den laveste divisjonen kommer i år fra Northern Premier League, som tilsvarer 7. og 8. divisjon. Stourbridge gikk videre fra første runde ved å slå Whitehawk over to kamper, og vant 1-0 hjemme mot Northampton i den andre runden. Barrow, Eastleigh og Sutton United er lag fra National League. Disse lagene kom seg gjennom kvalifiseringen til FA Cupen ved omkamper i enten første eller andre runde. Barrow er på papiret det sterkeste av de tre lagene og ligger for øyeblikket to poeng bak opprykksplass i National League. Eastleigh ligger på en 11. plass, mens Sutton United ligger tre plasser bak på en 14. plass.

Jack Duggan satte inn det eneste målet i FA Cup møtet mot Northamtpon, og sendte laget fra Nortern Premier League til 3. runde. Der møter de League Two-aget Wycombe. Foto: stourbridgefc.com

Siden 1888 og grunnleggingen av det engelske fotballsystemet har en FA Cup-finale aldri vært spilt uten et lag fra den øverste divisjonen. Og det er bare åtte lag som har vunnet turneringen uten å spille i toppdivisjonen. Dette er Notts County (1894), Tottenham (1901), Wolverhampton (1908), Barnsley (1912), West Bromwich (1931), Sunderland (1973), Southampton (1976) og West Ham (1980). Så det må en skikkelig skalp til hvis noen av National League-lagene skulle komme så langt.

Chelsea – Peterborough (16:00)

Middlesbrough – Sheffield Wednesday (16:00)

Tottenham – Aston Villa (17:00)

Mandag 09.01:

Cambridge United – Leeds United (20:45)

Her er noen filmer og fakta fra tidligere FA Cup-finaler

Mestvinnende klubb: Arsenal og Manchester United (12)

Største seier: 6-0 (Bury – Derby 6-0, (1903))

Flest mål scoret i en finale: 7 (Blackburn – Sheffield Wednesday 6-1 (1890) og Blackpool  Bolton 4-3 (1953)

Flest finaletap: Everton (8)

Spiller med flest seire: Ashley Cole (7)

Spiller med flest mål totalt i finaler: Ian Rush (5)

Yngste FA Cup-finalist: Curtis Weston (17 år og 119 dager)

Yngste spiller til å score i en FA Cup-finale: Norman Whiteside (18 år og 19 dager)

Eldste FA Cup-finalist: Billy Hampson (41 år og 257 dager)

Kjappeste mål: Gareth Morris (4 sekunder)

Kjappeste hattrick: Andy Locke (2 minutter og 20 sekunder)

Det vil mest sannsynlig komme noen overraskelser også i årets utgave av FA Cupen. Men vil rekorder brytes? Det er bare å innta sofaen til helgen og glede seg over at utslagsrunden av verdens eldste fotballturnering endelig er i gang!