Historien om en VM-Kvalik som endte med krig!

149
Bilde: daniel0685, Wikimedia.

Historien om to land som ville til VM i Mexico i 1970. En historie om hvor dypt et resultat preget et folk og hvor alvorlig fotball egentlig er.

- Annonse -

1969. Naboene Honduras og El Salvador skal møtes til kvalik om en plass i 1970 VM.

Eduardo Galleano, den kjente forfatteren fra Uruguay sine ord kan beskrive hva et landslag betyr. “11 menn i shorts er nabolagets, byens og landets sverd”

Mexico By juni 1969. En avgjørende kamp om VM plass skal spilles. Bare 18000 har tatt plass på gigantiske Azteka stadion. Myndighetene i byen er redde for bråk. Over 5000 politifolk med automatvåpen er utkalt.

Lagene har en seier hver fra før. Resultatet ved full tid er 2-2. Ekstraomganger må til. 13 minutter ut i omgangen avgjøres det. Et mål som tre uker seinere ender i en 100 timer lang krig. El Salvador er klare for VM.

Krigen er ikke et resultat av kampen, men den er en utløsende årsak. De to nabolandene var ikke venner før kampen. I El Salvador var det lite med håp. 300000 flyktet til Honduras i håp om jobb og bedre utsikter.

8. juni ble første kampen spilt i Honduras. Ingen fra bortelaget fikk sove den natta før kampen. Hjemmefansen holdt leven hele natta. Resultat i kampen, 1-0 Honduras.

15. juni. Returkamp i El Salvador. Helvete er løs. Media i begge land helte bensin på bålet. Ord som tjuvpakk og nazister ble brukt. Bortelagets hotell ble satt i brann. De kom seg så vidt unna, til ambassaden sin. I timene før kamp ble to fans fra Honduras skutt og drept.

Kaos i byen. Hæren omringet stadion. Honduras spillere måtte fraktes til og vekk fra banen i pansra kjøretøy. Hjemmelaget vant 3-0. Etter matchen var byen i flammer. Gatekamper og mange ble drept.

Etter matchen i Mexico var over kuttet de to landene all diplomatisk kontakt. Kaos i gatene og slagsmål.

14. juli var krigen et faktum. El Salvador sendte fly og tropper inn i Honduras. 18. juli etter 100 timers krig fikk man en skjør fred forhandlet frem av OAS en organisasjon av amerikanske stater. Flere tusen ble drept. Mange soldater skjønte ikke hvorfor de måtte sloss. Først i 1980 ble det skrevet under en fredsavtale og i 92 ble diplomati tatt opp igjen.

Fotballkrigen kalte en amerikansk avis denne konflikten.

Til de som ikke forstår fotball er dette et blodig bevis på hvor alvorlig mennesker tar denne utrolige sporten. Et feil mål i en kamp kan bety drap, eller full krig.

Kilder:Nrk sport.

Kommentarer

kommentarer