Historien om Signal Iduna Park.

207

81365. Tenk på dette sifferet, det er antall tilskuere Dortmund har plass til på sine hjemmekamper!

- Annonse -

Dette er historien om et stadion med magisk atmosfære og tysk fotballs mest loyale fans.

Planen for et nytt stadion for Dortmund så dagens lys på 60-tallet. Særlig etter triumfen i cupvinnercupen i 1966 innså man at Stadion Rote Erde “Den røde jords stadion” ble for liten. Da Dortmund som første tyske lag vant en europeisk turnering økte interessen rundt laget og klubben la frem planer for en ny stadion. Det skulle ikke bli lett. Hverken klubben eller kommunen hadde økonomi til prosjektet. Myndighetene sa nei til midler. Men i 1971 snudde vinden. Vest-Tyskland var blitt tildelt VM for 1974 og Køln trakk seg som vertsby. Midler som skulle brukes på en ny stadion i Køln ble kastet over Dortmund. 60 millioner D mark skulle holde til en ny stadion med 60000 sitteplasser og løpebaner for friidrett. Slik gikk det ikke. Resultatet ble en betongkoloss med 54000 sitteplasser og en prislapp på 33 millioner D mark.

Westfalenstadion ble banens navn. Den åpnet 2. april 1974. Som eneste lag i 2. Bundesliga var Dortmund arrangørby for VM. 4 kamper ble spilt på banen under mesterskapet, blant annet Nederland-Brasil 2-0 i gruppe A.

i 1976 rykket Dortmund opp til Bundesliga og de har spilt sine hjemmekamper her siden.

Selve banen er delt opp i fire seksjoner. Øst, sør, vest og nord-siden. Det er den søndre tribunen som er best kjent. 25000 ståplasser for hjemmefansen som er Europas største stå-tribune. Tribunen er kjent som Dortmunds “Gule-vegg” Her er atmosfæren under kampene elektrisk som skremmer selv de mest garva bortefans.

De 54000 plassene holdt stand til en inspeksjon fra UEFA i 92. Alle tribuneseksjoner bortsett fra Den gule veggen måtte bygges om til sitteplasser. Da ble kapasiteten redusert til 42800. Nå var det flere sitteplasser en ståplasser.

Men i 1995 ble Dortmund ligamestre. Som følge av dette måtte stadion bygges ut. Den østre og vestre langsiden fikk påbygd en ekstra etasje. Sammen med en ny takkonstruksjon ble kapasiteten økt med 6000 på hver side. Klubbens omfang økte, særlig etter seieren i Champions league i 97. Nå ble både nord og sør-tribunen utvidet. Etter utvidelsen telte man 68800 plasser. Nå var banen anerkjent som en av de beste stadion i Europa, både på komfort og atmosfære. Men det skulle komme mer.

I 2000 vant Tyskland budet for VM i 2006. Nok en gang skulle det spilles kamper her. Men nesten 69000 tilskuere var langt fra nok. Den tyske delegasjonen hadde bestemt at den ene semifinalen skulle spilles her. Strenge regler fra FIFA  gjorde at klubben måtte utvide antall sitteplasser fra 52000 til 67000. Under oppussingen av banen fant man noe som skremte fansen og klubben. En ueksplodert 450 kg bombe fra krigens dager ble funnet en meter under midtstreken. Hele byen måtte evakueres mens bombegruppa uskadeliggjorde bomba. Under VM slo Tyskland-Polen 1-0 i gruppe A, mens svenskene spilt 0-0 mot Trinidad. Tyskland tapte semifinalen mot seinere vinner av hele VM Italia med 2-0 etter ekstraomganger.

Etter VM var det blitt plass til 81365 på ligakamper og med bare sitteplasser, 65829 på internasjonale kamper. i 2018 ble kapasiteten på internasjonale kamper økt til 66099 plasser. Et utrolig tall. Bare husk at Ullevaal er Norges største med bare 25000 i forhold.

Like før VM i 2006, nærmere bestemt 1. desember 2005 skiftet banen navn. På denne tiden var Dortmund i økonomisk hardt vær med mye gjeld. For å betjene gjelden bestemte man seg for å selge stadion navnet. Signal Iduna er et tysk forsikringsselskap som frem til 2021 har rettigheter på stadions navn.

Et besøk på stadion og spesielt den søndre tribunen vill gi deg gåsehud. Bedre stemning på en stadion finner du sannsynligvis ikke i tysk fotball.

 

Kommentarer

kommentarer