IFAB innfører 12 nye regler for fotball

5769

International Football Association Board har vedtatt 12 lovendringer som skal gjøre fotball mer underholdende og sportslig.
Møtet i Aberdeen, Skottland vil vel ikke revolusjonere verdens mest populære idrett men noen nyheter kan endelig fjerne en del dårlige vaner fra spillet.

De nye reglene innføres allerede i neste sesong for innenlandske seriemesterskapene. FIFA kan også bestemme å starte enda tidligere, enten i Under-21 EM i Italia i juni eller til og med i EM-kvalikk om noen uker.

Disse er de nye reglene:

1. Utspill

- Annonse -

Ballen er i spill så snart som keeper sparker den. Forsvarere kan spille den inni seksten meter og angrepspillere kan presse dem.
Dette var ikke tillatt og utspillet måtte tas igjen når en forsvarspiller berørte ballen i feltet. En gratis andre mulighet til forsvar for å frustrere motstanderes trykk.

2. Bytter

Spillere som byttes ut må forlate banen fra nærmeste sidelinje.
Farvel til noen ikoniske øyeblikker men farvel også til en utbredt dårlig vane. Spillere kan ikke gjemme seg lenger ved hjørneflagget og da jogge til banens motsatte side for å bruke så mye tid som mulig.

3. Gult til trenere

Trenere som protesterer kan nå få gult kort. Ved flere gule gjennom sesongen kommer karantene akkurat som for spillerne. IFAB anbefaler at ved direkte røde er karantene automatisk for neste runde.

4. Forstyrrelse i muren

Angripende lag sine spillere må være 1 meter unna muren. Eks-dommer Pierluigi Collina, nå president til FIFA dommerkommisjon mener «det var ikke sportslig at motstandere fikk lov til å forstyrre muren»

5. Keeper og straffespark

Keepere kan nå ha én fot over streken før straffesparker. «I praksis var ingen keeper helt stille med begge føtter på målstreken, altså er det greit å bevege seg litt» forklarer Collina.

6. Nedslipp

Dommer gir ballen til lag som skal spille den. Motstandere må være 4 meter unna.

7. Dommer hindere spillet

Hvis ballen treffer dommeren og dette skaper eller bryter en sjanse (eller ballen ender i mål) blir det nedslipp. Skjer det inni seksten meter er det keeperens ball.

8. Hands og målscoring

Sedvanerett er nå lov. Målet er alltid annullert hvis ballen har truffet armen og/eller hånden. Det spiller ingen rolle verken berøring var tilfeldig eller ikke.

9. Hands

Det blåses hands når:
a) berøring er gjort med vilje
b) armen er i en unaturlig posisjon, jevn med eller over skulderen eller langt borte fra kroppen.
Avstand fra skyteren er nå irrelevant. Eneste unntak når en spiller sparker ballen selv på sin egen arm.

10. Hands og sklitakling

Det blåses hands når hvilken som helst arm er langt borte fra kroppen.
Det blåses ikke hands når ballen treffer støttearmen langs kroppen

11. Rask frispark

Et lag kan ta en rask frispark selv om en motstander burde få et gult/rødt kort. Det skal komme etterpå.

12. Keepers feilspark

Keeperen kan ta ballen i hendene hvis han feilsparket en tilbakepasning.

Evolusjon, ikke revolusjon

Altså ser mange ut som marginale forbedringer men det er jo greit å se at IFAB og FIFA er villige til å endre fotball.
Debatten om hands skal trolig fortsette, for reglene forklarer jo har store gråsoner. Rimelig avstand mellom arm og kroppen er vel helt åpen for forskjellige tolkninger og man skal diskutere videre likevel.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -