Intervju med Alexander Søderlund

443

Født 3.august 1987 og har “Søder” og “Alex” som kallenavn. Han er oppvokst i Førre utenfor Haugesund. I årene 1993-2005 var han i Stegaberg Idrettslag (ungdomsklubb). Han har  tidligere spilt for Vard Haugesund (12 kamper og 5 mål), FK Haugesund (70 kamper og 24 mål) og Rosenborg (63 kamper og 38 mål), i tillegg til mindre klubber i Italia, Island og Belgia. Til Adresseavisen i 2012, uttalte han: “Det fineste minnet er fra FimleikafèlagHafnarfjardar (FH) og Island, hvor han ble dobbeltmester og fikk spille mesterliga-kvalik“.

- Annonse -

Søderlund ble den 18.november 2012 tildelt Kniksenprisen under kategorien “Årets angrepsspiller” for 2012-sesongen. I Tippeligaen 2015 ble han toppscorer med 22 mål. Søderlund fikk sin debut for Norges A-lag i 1-1 kampen mot Danmark den 15.januar 2012. Han scoret sitt første landslagsmål 10.oktober 2015 i en EM-kvalifiseringskamp mot Malta. Han står oppført med 1 kamp for Norge U-21 samt 26 kamper og et mål for Norge. Han spiller nå for franske AS Saint-Ètienne, som han har siden 4.januar 2016. Fotballnerd fikk en hyggelig fotballprat med “Søder”.

Hva synes du om nivået i den franske ligaen og kameratskapet i spillerguppa?
“Nivået er veldig høyt. Jeg må faktisk si at det er flere hakk opp fra Tippeligaen. Jeg trodde ikke det var så stor forskjell, men vi henger etter der hjemme”, svarte Søderlund før han fortsatte, “Alle har tatt godt vare på meg, så det er en flott klubb å være i.”

Hva er ditt beste tips til unggutter som signerer for utenlandske klubber? Hva er viktigst i starten?
“Ved hardt arbeid og “ståpåvilje” kommer man langt, og man bør også lære seg språket tidlig og være sosial med spillergruppen. Å få mye besøk av venner og familie er også veldig bra.”

Vil du si at Rosenborg BK kunne slått de fire-fem dårligste lagene i fransk Ligue 1?
“Rosenborg kan både vinne og tape mot de nederste lagene i Ligue 1. På en god dag kan de klare det!”

Hva tenker du om Saint-Etienne sine muligheter i Europa League?
“Vi har en gruppe som gjør det mulig for oss å komme seg videre til sluttspillet. Det er mange bra lag vi kan møte da, så vi får se hvor langt vi kan nå. Målet er først og fremst å komme oss videre fra gruppespillet.”

Det skjer alt for ofte at unge profiler er borte etter bare én god sesong (og til og med tidligere!), men da bare blir benkevarmere i Europas mindre ligaer eller i lavere divisjoner. Synes du at unge spillere skulle være litt mer tålmodige og vurdere tilbudene de får fra utlande litt lengre og bedre?
“Jeg kan ikke si at det er så mange spillere fra Norge som spiller i mindre klubber eller sitter på benken i lavere divisjoner i utlandet. 2. Bundesliga for eksempel er nok bedre enn Tippeligaen, så jeg ser ikke akkurat på det som et steg ned. Det er alltid en risk for å ikke få spille når man skifter klubb, men slik er fotballen. Man må finne ut hva som er best for en selv.”

Hvordan var ditt opphold i utkant av italiensk fotball som unggutt? Var det verdt å prøve, eller angrer du på valget?
“Jeg lærte veldig mye av oppholdet mitt i Italia. Både som person og som spiller. Jeg har aldri angret, og det er noe som andre også burde prøve. Er veldig uvanlig for spillere i skandinavia å gå den veien, men helt normalt for spillere i andre land. Jeg mener det er bare til å hoppe på om man har muligheten.”

Hva er dine mål for sesongen, både med tanke på deg selv og for laget? Og hvilken rolle tror du at du vil få i årets Saint-Etienne lag?
“Målet mitt er å spille meg til fast plass i laget, og hjelpe laget til en topp 5 plassering, og jeg tror jeg jeg kommer til å spiller fast når jeg er i form.”

Har du noen tro på prosjekt Høgmo?
“Ja! Absolutt!”
Hva tenker du så om mulighetene til det norske landslaget i VM-kvalifiseringen?
“Jeg tror vi har gode muligheter. Vi har mange gode spillere og vi skal løpe “rævva” av oss for å klare det.”

Har du noen gang lyst til å returnere til Norge? Eventuelt for hvilke(t) lag?
“Jeg kommer tilbake til FK Haugesund om ikke så alt for lenge.”
Hva med England og Spania? Har du lyst å spille der?
“Det har jeg aldri hatt som mål. Det viktigste for meg er å ha det artig, ikke hvor jeg spiller.

Alexander Søderlund blir å se i denne drakta igjen. "Jeg kommer tilbake til Haugesund", sier Saint-Etienne spissen.
Alexander Søderlund blir å se i denne drakta igjen. “Jeg kommer tilbake til Haugesund”, sier Saint-Etienne spissen.

Hva vil du gjøre når spillerkarrieren din er over?
“Da skal jeg forhåpentligvis jobbe med å utvikle unge spillere, samtidig som jeg skal jobbe videre med et treningssenter som jeg eier (Trimeriet).”

Hvordan føltes det å score ditt første mål Saint-Etienne?
“Det var utrolig stort. Det var i derbyet mot Lyon, så der var noe alle her nede satt stor pris på.”

Hva er ditt beste minne fra fotballkarrieren din så langt?
“Mitt beste minne er alle cupene vi var på med kompiser i Stegaberg IL.”

Alexander Søderlund ønsker å utvikle unge spillere i fremtiden, og det startet han med tidlig. Her er han på fotballskole hos Stegaberg IL i 2013. Foto: Tysvær Bygdeblad, Alf-Einar Kvalavåg.
Alexander Søderlund ønsker å utvikle unge spillere i fremtiden, og det startet han med tidlig. Her er han på fotballskole hos Stegaberg IL i 2013. Foto: Tysvær Bygdeblad.

Helt til slutt, Alexander! Når tenker du det er optimalt for en fotballspiller å legge støvlene på hylla?
“Man gir seg når man ikke lenger har gleden av å spille fotball, eller når man ser det er på tide å la yngre krefter ta over.”

Fotballnerd takker Alexander Søderlund for intervjuet, og ønsker ham lykke til videre med årets sesong i Ligue 1.

Kommentarer

kommentarer