Kommentar: Et lurt valg

194
Erling Braut Haaland Foto: Werner100359, Wikimedia.

Erling Braut Haaland har signert for Borussia Dortmund. Flere klubber med store navn skal ha jaktet på spissen, blant dem Manchester United og Juventus. Borussia Dortmund er likevel et veldig godt valg til å videreutvikle seg.

De aller fleste Bundesliga-klubbene tør å bruke sine unge talenter og gir dem spilletid. I tillegg til at Haaland er kjent med den tysktalende fotballkulturen, er overgangen til den tyske Bundesliga dermed et godt trekk.

Muligheter for mye spilletid

På det rent fotballfaglige hadde 19-åringen sikkert fått enda bedre utbytte av å jobbe sammen med Leipzigs trener Julian Nagelsmann. Borussia Dortmund kan likevel gi spissen noe av det aller viktigste for en ung spiller: spilletid på høyt nivå.

For der Leipzig har flere spisser på høyt nivå, blant dem Timo Werner, Patrik Schick og Yussuf Poulsen, er Paco Alcacer Dortmunds eneste sentrale spiss. Spanjolen har imidlertid ikke i Bundesliga siden 14. september, slitt med småskader og ikke fått veldig mye spilletid siden oktober. Ofte har de offensive midtbanespillerne Marco Reus eller Mario Götze fått spissrollen denne sesongen. BVB-sjef Watzke innrømmet tidligere i høst at det var en feil å ikke signere en ny spiss i løpet av sommeren.

Denne feilen har BVB-sjefene nå rettet på. Et godt perspektiv med tanke på spilletid er imidlertid ikke den eneste grunnen til at Haaland har valgt rett klubb.

Gode til å utvikle og håndtere

Selv om Bundesliga sett under ett er et godt sted for unge spillere, er Dortmund blant klubbene som har opparbeidet seg et (fortjent) godt rykte når det gjelder utvikling av talenter. Blant unge spillere som forholdsvis nylig har tatt steg i Dortmund er blant annet Ilkay Gündogan, Christian Pulisic og Ousmane Dembele.

I den nåværende troppen er Dan-Axel Zagadou, Achraf Hakimi og Jadon Sancho blant de meste lovende spillerne. I sin håndtering av supertalentet Jadon Sancho har Dortmund vist at de vet hvordan de skal arbeide med unge spillere.

Selv om 19-åringen har ni mål og ti målgivende i 15 seriekamper, har nemlig sesongen ikke gått “rett fram” for Sancho. Etter en sterk åpning begynte engelskmannens formkurve å dale. Etter en meget svak kamp i München (0-5) ble Sancho byttet ut før pausen. I tillegg kom Sancho forsinket hjem fra en landskamp. Noen uker senere var han forsinket til et møte før Champions League-kampen i Barcelona. Klubben trakk konsekvenser: Sancho ble suspendert i én seriekamp etter forsinkelsen fra landslaget. Kampen i Barcelona startet han på benken.

Utenom det var klubben rolig utad – til tross for at Sancho dominerte de (negative) overskriftene i Dortmunds dårlige periode. Trener Lucien Favre påpekte at Sanchos disiplinproblemer ikke er et videre problem. Ifølge sveitseren ble det tatt samtaler med Sancho og hele laget for å rydde opp. For Favre var Sancho en helt vanlig del av laget.

Engelskmannen takket for den nye tilliten med gode prestasjoner. Etter den katastrofale kampen i München scoret Sancho åtte mål i like mange kamper i Bundesliga og Champions League.

Passende filosofi

I tillegg passer Dortmunds fotballfilosofi en angrepsspiller veldig godt. Dortmund er blant de mest suksessrike klubbene i Tyskland og skal kjempe i toppen hvert år. Klubben er både nødt til og ønsker å være gode i angrepsspillet.

Dortmunds sesong har ikke vært optimal. Laget har ikke prestert som ønsket og fått noen dårlige resultater. Lucien Favre har blitt kritisert for en for forsiktig og passiv spillestil i løpet av høsten. Sveitseren selv har sagt at han ønsker å ha ballen mye, bruke den effektivt og spille offensivt, i tillegg til at laget må kunne forsvare seg og kontre.

Etter en vanskelig periode med stortapet mot Bayern og en poengdeling hjemme mot Paderborn endret treneren systemet fra 4-2-3-1 til 3-4-3. Endringen hjalp laget som spilte med mer tempo og skapte en del muligheter i løpet av de siste kampene før julen.

Til tross for en dårlig periode: Dortmund skaper tredje flest sjanser i Bundesliga, ifølge kicker. Kun Bayern og Leipzig har denne sesongen produsert flere muligheter enn BVB.

Det er heller ikke sikkert hvor lenge Lucien Favre kommer til å sitte som BVB-trener. Av en Dortmund-trener kreves det å utvikle et godt angrepsspill, i tillegg til gode resultater. Uten en god offensiv plan har ikke Favre (eller noen andre trenere) noen framtid i klubben.

Til tross for en litt “humpete” høstsesong, skal Haaland dermed få mange muligheter til å vise fram sine kvaliteter som spiss. I en klubb med en grunnleggende offensiv tankegang kommer spissen høyst sannsynligvis til å trives.

Haaland har etter alt å dømme tatt et lurt valg. I Dortmund finner han alt han trenger til å utvikle seg videre og til å etablere seg på et høyere nivå i fotball-Europa.

Kommentarer

kommentarer