Kommentar: "Synd at pøbler skal ødelegge festen"

449

EM 2016 er godt i gang og er inne i dag tre og på banen er det ingenting å si på underholdningen, men dessverre er det det utenfor banen som står i sentrum under årets store begivenhet. Synd at pøbler skal ødelegge festen skriver Fotballnerd.nos Markus Engen. 

Det har vært enormt stort fokus på sikkerhet under mesterskapet og godt er det. Vi skal ikke så veldig langt tilbake til terrorangrepene i Paris og Brüssel og gatelangs rundt arenaene står politistyrkene og vokter gatene, men allikevel så må vi se overskriftene om bråk i gater og bråk på tribunene.

Kampene vi gleder oss til, er snart ikke å glede seg til. For det er jo volden som tar over samtlige overskrifter. Praktskudd fra Dimitri Payet, dribleraid fra Gareth Bale og feberredninger fra Yann Sommer. Det vi hadde gledet oss til, ble snudd til raserte puber, gråtende barn og voksne folk som hopper ned tribunene for å redde deres liv.

- Annonse -

Vi kjenner jo alle til den engelske fotballkulturen og engelskmenn tar gjerne litt ekstra plass for å markere seg. Og det kan høres godt fra alle kanter og vinkler. Og det så vi jo første dagen. «Hvor er IS?» ble ropt til Marseilles innbyggerne. Og sammenstøtene var igang. En ting vet vi jo om engelskmenn, de er gode til å provosere. Og det skjedde dagen derpå etter de første sammenstøtene og på selve kampdagen skjedde det nye sammenstøt, da mellom engelske- og russiske supportergrupper.

På tribunene mellom England og Russland i går kveld ble vi nok en gang preget av uønskede hendelser. Russiske supportere som nesten hadde ventet på at kampen skulle bli blåst av for å så angripe engelske supportere på kommando. Vi ser bildene av en far med et barn i armene som ber om å få fred var hjerteskjærende. Heldigvis ble ikke de skadet, men det gjorde flere andre og det rapporteres om at en engelsk supporter svever mellom liv og død.

Så må man ikke glemme den utrolige dårlige sikkerheten. Har de i det hele fått med seg at det England og Russland som spiller? To nasjoner med stor supporterkultur. Kanskje for stor innimellom. For oss som har fult med engelsk fotball en stund og tysk fotball sådan vet jo at kulturen er stor. Også i Russland. På tribunene stenger de av sitteplassene for å få plass til vaktene i mellom supporterne. De frakter bortesupporterne ut av byen før hjemmesupporterne kan komme seg trygt hjem. Dortmund – Schalke er et prakteksempel. Under kampen i går så var det ingen vakter mellom supporterne. INGEN! Det som burde lyse knallrødt på risikoanalysen fremstår som rent grønt. Helt forferdelig. Og når politiet ikke klarer å stoppe dette, hvordan skal UEFA klare det?

Når UEFA nå skal se på saken håper jeg Russland og England får svi for dette. Mange vil nok bare skylde på russerne, men det er viktig å se helheten og ikke bare det som skjedde på kampen i går. Jeg mener England er like ille som russerne her og man skal ikke forsvare engelskmennene er og være anglofile og patriotiske. Synd for spillerne og de supporterne som faktisk vil se fotball, men jeg mener både Russland og England bør bli kastet ut av EM umiddelbart. Kanskje litt strengt? Ja, jeg kan kanskje si meg enig, men de bør i hvert fall spille uten supportere de resterende kampene. Og at de i kvalifiseringene fremover må spille foran tomme tribuner. Kanskje litt strengt? Men det må til. Hva kan man gjøre mot supportere? Send de hjem med første fly. Fotball skal være en lidenskap. Det skal være kontrollert galskap. Fulle tribuner, god stemning. Vold hører ikke hjemme i fotballverdenen.

Nå har UEFA sjansen til å vise at de har baller nok og markere at vold ikke hører hjemme i fotball. Om to år skal VM arrangeres i Russland og det spørs om ikke de bør fratas å avholde mesterskapet. Det er synd at pøbler skal ødelegge festen for oss som virkelig er glad i fotball.

Og som om ikke det var nok så ble vi vitne til nok et voldsdrama når nordirske-supportere havnet i bråk med polske supportere i Nice i natt. Når skal ende ta?

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -