Kroatia eller Frankrike hvem blir verdensmester?

344

Finalen: Kroatia mot Frankrike

Da har vi vært gjennom en måned med fotball og finalen er den som gjenstår. Det har vært et godt mesterskap, med de fleste av ingrediensene man forventer. Overraskelser, litt drama, noen nye stjerner og noen skuffelser og innføring VAR. Finalen blir en reprise på semifinalen i 1998. Da vant Frankrike 2-1 og ble senere mestere på hjemmebane. Vi får en finale mellom to gode lag. Frankrike er relativt store favoritter hos bookmaker selskapene. 1,95 i odds på Frankrike og hele 4,75 i odds på Kroatia.

Frankrikes veien til finalen

FRANKRIKE var ikke på forhånd tippet til å nå helt opp. Et godt lag i de flestes øyne, men litt mangler i forhold til å få stjernene til å fungere sammen. I forkant av VM så det ut til at Deschamps ikke hadde klart å trykke på de rette knappene i forhold til å få laget til å fungere som et lag. Det har aldri vært noen spørsmål om kvaliteten i det franske laget. Frankrike er ranket som nr. 5 i verden på FIFA’s ranking fra 7. juni.

Gruppespillet:
Dette synet forsterket seg egentlig gjennom gruppespillet. Frankrike vant riktignok sin gruppe foran Danmark, Peru og Australia, men de overbeviste ikke. Første kamp mot Australia ble vunnet 2-1, takket være et selvmål av Australia helt på slutten av kampen. Frankrike fikke mye kritikk etter den kampen. Andre kampen ble vunnet 1-0 over Peru. Heller ikke overbevisende av Frankrike, men likevel klar for åttendedelsfinale etter to kamper. Siste kamp var mot Danmark. Uavgjort var nok for Frankrike for å vinne gruppen og det var nok for Danmark for å sikre 2. plass og avansement. Det ble 0-0. Sist gang de spilte VM-finale var i 2006 i Tyskland da de tapte på straffekonkurranse for Italia.

Åttendedelsfinalen:
En målrik kamp der Frankrike tilslutt vant 4-3 over Argentina. En spennende kamp helt til Mbappe satt i to raske mål og Frankrike gikk opp 4-2. Argentina reduserte på overtid.

- Annonse -

Kvartfinalen:
Frankrike mot Uruguay. Det ble 2-0 seier etter scoringer av Varane og Griezmann. Fortjent nok og Frankrike begynte å vise noe mer kvalitet her.

Semifinalen:
Belgia stod for tur. En intens og bra kamp.  Det ble et tett oppgjør med mange store muligheter til begge lag. Barcelonas midtstopper Umtiti headet inn kampens eneste mål. 1-0 og Frankrike ble klare for finalen.

Kroatias veien til finalen

KROATIA var ikke blant de de største favorittene før mesterskapet. Naturlig nok siden de er ranket som nummer 20 på den siste FIFA-rankingen.

Gruppespillet:
I gruppespillet vant Kroatia alle sine tre kamper. 2-0 over Nigeria, 2-1 over Island og 3-0 over Argentina. De spilte overbevisende og var trygge og gode. Spesielt 3-0 over Argentina var noe som ga skikkelig selvtillit foran utslagsrundene.

Åttendedelsfinalen:
Der ventet Danmark. Kampen endte 1-1. Ekstraomgangene ble målløse og kampen måtte avgjøres på straffekonkurranse som de vant 3-2.

Kvartfinalen:
Her møtte de vertslandet Russland. Kampen endte 2-2. Ingen mål i ekstraomgangene og nok en gang straffekonkurranse som Kroatia vant 4-3.

Semifinalen:
Her stod England for tur. De lå under 1-0, men klarte å redusere til 1-1 og nye ekstraomganger. Her klarte Kroatia å score 2-1 målet og var dermed klare for finalen etter scoring av Mandzukic.

Hva slags kamp får vi?

Nå har vi mang en gang i dette mesterskapet tatt feil i forhold til hvilken nasjon som har det beste laget på papiret. De fleste vil nok mene at Frankrike har det. De samme vil nok også mene at Frankrike rent spillemessig ikke har fått ut potensialet de har. Belgia med Courtois i spissen kritiserte Frankrike for å spille destruktiv fotball. Griezmann tilbakeviste dette ganske kontant ved å slå fast at Chelsea ikke akkurat var kjent for å spille Barcelona-fotball. 

Kroatia er et lag med mye kvalitet. Ikke like mange store stjerner, men Modric som den sentrale spillefordeler og en av VM’s beste spillere og største stjerne. Sammen med Rakitic som også har spilt et glitrende mesterskap. Han har en arbeidskapasitet som overgår de fleste. I tillegg har laget vist en enorm vilje til å gi alt for landet sitt. Hele laget spiller med hjertet utenpå drakta. Og ingen skal tvile på at noen av disse gutta virkelig er klare til å blø for landet sitt. Dette sammen med god kvalitet i alle ledd gjør at dette kommer til å bli et jevnere oppgjør enn det oddsen skulle tilsi.

Mario Mandzukic med sine 1,91 og neste 90 kilo. Juventus-spiller som er klar til å dø for landet sitt. Varane og Umtiti skal få litt å slite med. Navn som Kramaric, Peresic, Rebic er kvalitetsspillere med samme innstilling som Mandzukic. Tøff, hardtarbeidende og gode spillere med en innstilling som kanskje mangler hos de store stjernene som ikke har lykkes i dette VM.

Kroatia har spilt 90 minutter mer i dette VM enn Frankrike. Det kan ha en betydning. Men de er i sin første finale i et mesterskap og kommer garantert til å kjempe til det er helt slutt på krefter – alle som en.

Kroatia er et lite land som ble frigjort fra Jugoslavia i 1991. Det er en ung nasjon med bare ca. 4,5 mill. innbyggere. Mange av spillerne på Kroatia har vokst opp med krig og rett etter krigen på Balkan. Det gjør noe med innstillingen og tøffheten. 

Skal Modric styre sine tropper som han har gjort glimrende så langt? Skal Kroatia skrive VM-historie og vinne for første gang? 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -