Målfestene som kostet Jürgen Klopp opprykket

760
Jürgen Klopp svært interessert i Ben White. Bilde: Дмитрий Голубович, Wikimedia.

Jürgen Klopp har oppnådd mye som fotballtrener. Blant annet har den nåværende Liverpool-treneren vunnet to seriegull i Tyskland og vært to ganger i Champions League-finalen. Det tok likevel en god stund før Klopp havnet på øverste nivå i Tyskland. Skyld i dette var blant annet to målfester.

I 2004 ledet treneren Jürgen Klopp Mainz 05 for første gang til Bundesliga. Allerede før 2004 var Klopp nær på å rykke opp flere ganger, både som spiller og som trener.

Klopp-scoring og Klopp-tabbe i nimåls-thriller

Mainz 05 var Klopps eneste klubb som fotballproff. Mellom 1990 og 2001 spilte Klopp 325 kamper i 2. Bundesliga for klubben. Sju ganger kjempet Mainz i denne perioden mot å rykke ned og klarte seg hver gang. Én gang kjempet klubben om opprykket – uten at det gikk like bra.

I 1996/97-sesongen lå Mainz på fjerdeplassen før den siste serierunden, kun ett poeng bak tredjeplassen VfL Wolfsburg. På denne tiden fantes det ikke kvalifiseringskamper og tre lag rykket rett opp fra 2. Bundesliga. Kampplanen sørget for en opprykksfinale: I den siste runden møttes Wolfsburg og Mainz i Wolfsburg. Jürgen Klopp spilte hele kampen.

Mainz trengte seier for å rykke opp og kampen begynte utmerket for gjestene. Sven Demandt scoret etter kun sju minutter.

I løpet av tjue minutter snudde Wolfsburg kampen helt. Roy Präger slo til to ganger og Detlev Dammeier scoret fra straffemerket. I tillegg ble Steffen Herzberger utvist med sitt andre gule kort. Til pausen ledet Wolfsburg 3-1.

Mainz ga likevel ikke opp og utlignet i løpet av et kvarter etter pausen. Klopp selv stanget inn et frispark kun fem minutter etter hvilen. Abderrahim Ouakili utlignet for gjestene.

Kampen skulle likevel ikke ende godt for Mainz. Dammeier scoret på et nytt straffespark. Et kvarter før slutten mistet Klopp ballen mot Sven Ratke som scoret alene med keeperen. Demandts andre scoring to minutter før slutt var kun et trøstemål.

Wolfsburg vant 5-4 og rykket opp til Bundesliga. Mainz skulle slå følge sju år senere med Klopp på sidelinjen. Den daværende Mainz-forsvarsspilleren var lite fornøyd med egen innsats i 1997.

– Hadde jeg sett høydepunktene av denne kampen tidligere, hadde jeg lagt opp umiddelbart, spøkte Klopp til Wolfsburgs stadionavis da klubbene møttes for første gang i Bundesliga.

Alle mål fra kampen kan ses i denne videoen:
Ett mål for lite etter sluttdramatikk i Frankfurt

I 2001/02 var treneren Jürgen Klopp igjen nær på å rykke opp. Mainz trengte ett poeng mot Union Berlin, men tapte bortekampen 3-1. Konkurrentene VfL Bochum slo Alemannia Aachen og havnet på tredje plass, ett poeng foran Mainz.

Enda nærmere kom Mainz og Klopp i 2002/03. Før den siste runden lå Frankfurt på tredjeplassen med 59 poeng og 53-30 i målforskjell. Mainz på plassen bak hadde like mange poeng og 60-38 i målforskjell. I den siste runden tok Frankfurt imot SSV Reutlingen, mens Mainz reiste til Eintracht Braunschweig.

Mainz, og særlig spissen Benjamin Auer, gjorde jobben i Niedersachsen. Auer scoret fire mål og sendte Mainz 4-0 i ledelsen. Etter Abdoul Thiams scoring ti minutter før slutt vant Mainz 4-1.

I Frankfurt bølget kampen fram og tilbake. Jermaine Jones’ tidlige scoring for hjemmelaget ble utlignet umiddelbart av Nico Frommer. Alexander Schur og Ervin Skela sørget for en 3-1-ledelse til Frankfurt etter 45 minutter.

Bashiru Gambo og Patrick Würli scoret for Reutlingen etter pausen og fram til sju minutter før slutt stod det uavgjort. Da scoret Bakary Diakité og sendte Frankfurt i føringen på nytt. I tillegg ble Reutlingens Rüdiger Rehm utvist tre minutter før slutt.

I det siste ordinære minuttet scoret Diakité på nytt og Frankfurt ledet 5-3. Nesten samtidig ble kampen i Braunschweig blåst av. Frankfurt trengte dermed enda en scoring for å klare opprykket.

Frankfurt jaktet scoringen og fikk et hjørnespark to og et halvt minutt på overtid. Innlegget seilet i feltet og på lengste stolpe hoppet Alexander Schur høyest, stanget ballen inn og sikret Frankfurt opprykket til Bundesliga. På nytt hadde en målfest hindret Klopp i å rykke opp.

Happy End i 2004

I 2004 så det på nytt ut til å ikke holde for Mainz. Før den siste runden lå laget igjen på fjerdeplassen, to poeng bak Alemannia Aachen. Aachen tapte dog sin siste kamp i Karlsruhe, mens Mainz slo Eintracht Trier. Mainz havnet på tredjeplassen og rykket opp til Bundesliga.

Selv om Klopp aldri spilte i Bundesliga, skulle han i tiden etter Mainz’ opprykk bli en viktig karakter i Tysklands øverste liga og etter hvert i den internasjonale europeiske fotballen.