Maradona tilbake i Napoli

255

I kveld hyller Napoli sin hjemkommende idol, sin folkehelt, sin konge i eksil. Diego Armando Maradona er tilbake foran publikum som har aldri glemt ham.
Scenen settes vel ikke på San Paolo, men i en annen historisk bygning: San Carlo-teatret.
I stykke «Tre volte 10» (Tre ganger 10) skal Diego spille seg selg og fortelle sitt liv i byen i de 7 eventyrlige år han var Napolis konge, akkurat 30 år siden klubbens første Scudetto.

Triumf og trøbbel

Maradona ledet Napoli til to italienske gull, en Coppa Italia, en Supercoppa Italiana og 1 UEFA-Cup, før han flyktet fra landet i en vårnatt i 1991 etter en feilet dopingtest, positiv på kokain.
Et spennende privatliv, for å si det sånt, hadde påvirket Maradona mer og mer, og til slutt måtte han forlate klubben, byen og faktisk avslutte sin karriere som toppspiller bare 31 år gammel.
Etter utestengelsen gjorde han comebacken i Sevilla og i landslaget, men i VM94 ble han tatt igjen i doping (efedrin) og fikk en ny suspensjon. Han vendte hjem til Boca Juniors og spilte der til 1997 men den var bare en fotnote i en ellers utmerket karriere.

En guddommelig skikkelse

Et mirakuløst hår, ikke minst!

På tross av at uforventet og ubehagelig farvel har Napoli aldri glemt eller anklaget Maradona og de fortsatt dyrker ham som en gud. I Piazzetta Nilo finnes det til og med et skrin som inneholder ett hår til Diego.
Begeistringen i byen er skyhøy: skuespillet har blitt utsolgt i noen få timer, selv om billettene var ikke akkurat billige (fra 75 til 350 euro). Regissør og berømte komiker Alessandro Siani skal bli med, sammen med en lokal rapper og forfatter Maurizio De Giovanni.

«Showet skal bringe to av byens skatter sammen: San Carlo og Diego Maradona – sier teaterleder Rosanna Purchia – Det er en unik hendelse som, forresten, skal ikke koste oss et øre».
Ordfører Luigi De Magistris er enig i kveldens verdi.
«Jeg ser ikke et problem med dette: Maradona er en av tidenes beste og han hører til Napoli sin historie – påstår han – Jeg liker folketeatret og derfor er det greit at Diego skal være på scenen. Det finnes absolutt ingenting å bli sjokkert over: jeg skal sitte på forreste rad og skal vel håndhilse ham med glede».

- Annonse -

Kunst eller bare showbiz?

Likevel finnes også disse som ikke liker blanding mellom fotball og kultur.
«Med Maradona og en rapper på scenen reduserer man en juvel som San Carlo til en simpel beholder, uten å vurdere om man har gått over grensen til smakløs underholdning» angriper eks-teaterleder Francesco Canessa.
Maestro Roberto De Simone er like nådeløs, han som framstilte El Pibes karriere i musikk, med «El Diego – Concerto numero 10 per Maradona e Orchestra» i 2010.
«I min opera var fotball et kollektiv ritual, der Maradona sine trikser på bana var forbundet med Paganini sine med fiolin – kritiserer han – San Carlo betyr musikk og det er unaturlig å misbruke det for noe annet. Det spørs hva har skjedd til Napoli sin lange og rike kulturhistorie».

Det eneste som alle kan komme overens om er at Maradona kan vekke sensasjon og skape en stemning som ingen annen kan gjøre i Napoli. En by og et folk som han fortsatt er glad i og som elsker ham tilbake på en ufattelig måte, uforståelig for de som ikke kommer derfra.
30 år har gått, men så snart som man nevner Diego, føles de som 30 sekunder og som om han fortsatt dominerer Serie A med 10 på ryggen og noen kiloer på magen. En ufullkommen men vidunderlig leder til en like ufullkommen men vidunderlig by.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -