Mbappé eller Haaland: Hvem bør bli Real Madrids neste Galactico?

145
Kylian Mbappe er høyaktuell for Real Madrid. Foto: Wikimedia.

Kylian Mbappé (22) og Erling Braut Haaland (20) er fotball-Europas heteste navn for øyeblikket. Og ifølge spekulasjoner jaktes begge av Real Madrid. Forventningene om en ny «Galactico» er skyhøye.

Real Madrids supportere skriker etter å hente en ny «Galactico». Spørsmålet er om det er en målmaskin fra Jæren eller et høyhastighetstog fra Paris som skal sende Real Madrid tilbake til toppen. Akkurat nå er det ingen som er hetere enn Haaland og Mbappé på fotballscenen. For ti år siden kunne den spanske giganten trolig signert begge to, men tidene har forandret seg. Pengesekken er krympet, men supporternes forventninger er de samme.

Kylian Mbappé var på forsiden av de fleste spanske aviser onsdag etter å ha scoret hat trick mot selveste Barcelona. Ett døgn senere var det Erling Braut Haaland som dekket de spanske avisene. Det er én av disse spillerne som ifølge spanske medier blir Real Madrids nyeste «Galáctico».

Erling Braut Haaland ville ikke være noe dårligere enn den franske superstjernen, og svarte med 2 scoringer og 1 assist mot Sevilla. Foto: Wikimedia.

Torsdag gjestet VSports Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet TV 2s spesialsending om Erling Braut Haaland.

- Annonse -

– Det er ingen tvil om at Haaland passer inn i Real Madrid, men de store klubbene har ikke like mye penger. Han blir nok verdens dyreste hvis han går nå i sommer. Jeg tenker likevel at de store klubbene ikke tør å bruke så mye penger.

– Men plutselig kommer Barcelona og Real Madrid og sier at de vil bygge laget rundt Haaland. Det er jo en sjanse han kanskje tenker at han kun får én gang i livet, sier Bisgaard Sundet.
Real Madrid-manager Zinedine Zidane speider etter en ny superstjerne. Foto: Wikimedia.

Den tidligere målmaskinen Thorstein Helstad har fått i oppgave å rangere Haaland og Mbappé etter seks kriterier: Hurtighet, skudd, hodespill, teknikk, målteft og som lagspillere.

Mbappé får totalt 32 av 36 mulige poeng av Helstad. Haaland får 33.
«Mbappé er et enormt talent som kommer til å herje i fotballverdenen i lang, lang tid. Det er ikke mange svakheter å finne. Bare en sann glede å se på», skriver han i oppsummeringen.
«Haaland er en målscorer av rang. Et talent man ikke finner mange av. Han jobber hardt, men har også en enorm ro når han trenger det. Pluss at han alene kan gjøre forsvarerne redde. Han kommer til å glede oss i mange år fremover», fortsetter Helstad.
Thorstein Helstad, her fra tiden i Rosenborg, mener det er svært vanskelig å skille de to spillerne. Foto: Wikimedia.

En ting som er sikkert er at det ikke blir billig å hente de to spillerne. Erling Braut Haaland skal angivelig ha en utkjøpsklausul som gjør at han kan bli solgt for 75 millioner euro (765 millioner kroner), men denne slår ikke inn før sommeren 2022.

Så dersom noen skal bla opp for jærbuen allerede til sommeren, vil det trolig bli mye dyrere.

Mbappé ble tidenes dyreste tenåring da PSG hentet ham fra Monaco for 1,8 milliarder kroner. Det er lite trolig at franskmennene selger ham for mindre enn dette.

En annen ting som er sikkert, er at de jevnaldrende stjernene kommer til å bli stilt opp mot hverandre resten av karrieren.

– Ronaldo og Messi har alt, men mangler sjarm. Haaland og Mbappé har det, og det blir morsomt å følge med på den fighten. Kanskje kommer de også til å spille sammen en dag. Men jeg tror aldri det blir en like syk duell som Ronaldo og Messi, som scoret 70-80 mål, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Delte meninger om hvem som er førstevalget

TV 2 har snakket med noen av journalistene som følger Real Madrid tettest i Spania. De har fått det enkle spørsmålet om hvem de velger av de to stortalentene.

– Jeg tror Mbappé er førstevalget, selv om det er som å velge mellom sin mor og far. Haaland er dødelig effektiv, yngre og økonomisk vil han være det beste valget. Dersom de går for Mbappé, vil det være ganske likt som da de signerte Cristiano Ronaldo i 2009. Han er fremtidens Ronaldo. Han scorer mål, han er verdensmester og han selger drakter. Jeg tror Mbappé hadde vært det beste valget for Real Madrid i alle aspekter, sier Álvaro Montero i Deportes Cuatro til TV 2.

Edu Pidal i Onda Cero tror Real Madrid vil gå for Erling Braut Haaland.

– Haaland ville vært den beste signeringen for Real Madrid. Begge to er strålende fotballspillere, og Real Madrid-supporterne elsker dem begge. Erling Braut Haaland er laget for å score mål. Real Madrid har spillere av høy klasse, men ingen av dem har det forholdet som Haaland har til å score mål. Real Madrid har trengt en slik spiller lenge, sier Pidal.

De fleste spanske journalistene er samstemte om at Kylian Mbappé er det beste alternativet for Real Madrid. Blant annet på grunn av at han har større potensial til å bli verdens beste fotballspiller.

– Jeg er nødt til å si Mbappé. Jeg synes han dominerer kampene mer enn hva Haaland gjør. Begge to hadde gått rett inn på Real Madrid, men akkurat nå tror jeg Mbappé er spilleren som kan ta klubben inn i en ny tidsalder, sier José Luis Sánchez i La Sexta.

– Jeg tenker at Mbappé passer best for Real Madrid. Haaland har en stor fremtid foran seg, han kommer til å være den beste nieren i verden i lang tid. Real Madrid har manglet den spilleren som scorer mange mål, men Kylian Mbappé kommer til å bli verdens beste fotballspiller, om han ikke allerede er det. Å konkurrere mot det er ikke mulig, sier Carlos Forjanes i Diario AS.

TV 2s La Liga-ekspert Guillem Balagué mener at Haaland ligger foran Mbappé i utviklingen, til tross for at han er to år yngre.

– Jeg føler at Haaland akkurat nå er nær sin beste versjon. Han er intelligent. Bevegelsene hans er strålende. Når han begynner å løpe – jeg vet at det er en psykologisk effekt – men man føler at banen beveger seg. Stegene har en bølgeeffekt. Det var herlig, sier Balagué, som var på plass da Haaland herjet mot Sevilla.

Han mener at Mbappé har mer å gå på, og råder franskmannen til rett og slett å gjøre ting enklere. Istedenfor å oppsøke ballen, burde han heller gå på flere løp i bakrom, mener Balagué.

– Spilleforståelsen hans er ikke like bra som Haalands. Han tror han kan gjøre alt, for han er 22 år og har vunnet VM. Men hvis han gjør ting enklere, og konsentrerer seg om det han virkelig er god på, vil han gå forbi og bli bedre enn Haaland. Men akkurat nå mener jeg at Haaland er en bedre spiller, sier han.

Manager-legende Arsène Wenger sa følgende om Erling Braut Haaland torsdag:

– Du kan ikke lære bort det. Hvis du kunne ha lært bort det, ville alle ha vært målscorere, sa Wenger etter Haalands herjinger med Sevilla.

Wenger mener Haaland har noen helt spesielle og unike ferdigheter foran mål. Foto: Wikimedia.

Så gjenstår det å se om Erling Braut Haaland eller Kylian Mbappé er Real Madrid-spiller allerede til sommeren…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -