Michael Jackson, støyende frosk og andre "gode" forklaringer fra fotballens verden

439

Louis van Gaal henviste til Murphys lov etter tapet mot Midtjylland i Europaligaen forrige uke, og føyde seg med det inn i en mer eller mindre vakker rekke av mer eller mindre virkelighetsfjerne forklaringer og unnskyldninger fra vår vidunderlige fotballverden. Rekken er mer eller mindre uendelig, men her har vi samlet noen av våre favoritter!

Sir Alex Ferguson, en fotballlegende på alle mulige måter, var også en mester i å styre negativt fokus bort fra eget lag og dets prestasjon. Som i en kamp der United fikk juling av Matt le Tissier og Southampton og lå under 3-0 etter 20 minutter. Dårlig spill? Slapp innstilling mot tente motstandere? Neida, det var selvfølgelig de grå bortedraktene sin skyld. «Spillerne så hverandre nesten ikke utpå der på grunn av fargen på draktene, så vi byttet i pausen». Jada, Alex, det var draktene…

Ferguson er såvidt vi vet den eneste som har dratt det så langt som å bytte drakter i pausen, men drakter og utstyr er noe som alltid kan benyttes til å få fokuset vekk på at man ikke har spilt godt nok. Som Emlyn Hughes og de stakkars Liverpoolspillerne som tapte FA-cup finalen mot Arsenal i 1971. Laget hadde nemlig fått nye drakter, av fineste ull. Problemet var, ifølge godeste Emlyn, at de nye draktene var «for tunge». Akkurat.

- Annonse -
Emlyn Hughes. Her avbildet i en formodentlig ganske tung England-drakt.
Emlyn Hughes. Her avbildet i en formodentlig ganske tung England-drakt.

En annen smått legendarisk fyr, Kenny Daglish, på sin side, skyldte såvidt vi vet aldri på draktene sine. Men det er mer utstyr på fotballbanen enn drakter! Baller, for eksempel. Og når du som manager for Premier League-laget Newcastle ikke klarer å slå lille Stevenage i FA-cupen, så er gode råd dyre. Vi vet ikke hva slags frenetiske tankeprosesser kjære Kennys hjerne kjørte på tidspunktet, men i retrospekt er vi sikre på at han er litt skuffet over at det beste han på stående fot kom opp med var: «The balls were too bouncy». Tenke seg til, fotballer med sprett!

Den dag i dag er King Kenny sykelig opptatt av baller og hvor mye sprett det er i dem.
Den dag i dag er King Kenny sykelig opptatt av baller og hvor mye sprett det er i dem.

Vi er usikre på om det er bedre eller verre det José Mourinho fokuserer på etter tap. Etter et Real Madrid-tap mot Barcelona i 2011 var ihvertfall den portugisiske special one opptatt av at det «manglet ballgutter i andre omgang». Høres matchavgjørende ut det, José!

Der! Der er det heller ingen ballgutt!
Der! Der er det heller ingen ballgutt!

En Crystal Palace-supporter, på sin side, synes det er for mange folk på gresset utover spillere og dommere. Særlig er det for mange cheerleadere hos Londonlaget. Tilbake da klubben lå midt på tabellen i Championship mente denne fyren at «cheerleaderne er for vakre og distraherer spillerne», og «lures them like sirens to the rocks of relegation». Poetisk og herlig! Cheerleaderne heter for øvrig «the Crystals» og er vel verdt et google (bilde) søk…

 

Vi kan ikke helt forstå hvorfor man skal være kritisk til dette...
Vi kan ikke helt forstå hvorfor man skal være kritisk til dette…

Og når vi først er inne på stadion-relaterte innslag, så finnes det noen gullkorn også her.

Blackpool tapte en playoffkamp i -96 (der de ledet med to mål) mot Bradford: Hvordan kunne kollapsen skje? Visstnok var det fordi styrerommet i klubben var hjemsøkt av gjenferdet til Lord Nelson! Funfact: panelet i styrerommet var visst delvis fra et av Lord Nelsons skip, så dette høres jo nesten sannsynlig ut.

- Heia Bradford!
– Heia Bradford.

Mohamed Al Fayed, den tidligere Fulham-eiere, hadde på sin side en noe original forklaring på at klubben rykket ned til Championship: «Statuen var en lykkeamulett og vi fratok klubben flaksen den brakte, og nå betaler vi prisen». Statuen det er snakk om var av Michael Jackson og sto utenfor stadion. Merkelig at ikke den nye eieren synes Jacko og fotball gikk hånd i hånd?

Denne statuen var det altså som holdt Fulham i Premier League.
Denne statuen var det altså som holdt Fulham i Premier League.

Arsene Wenger lar ikke sjansen gå fra seg til å fordele skyld for dårlig hjemmeform etter overgangen til Emirates stadion: «besøkende lag som kommer hit nå har ingen dårlige minner herfra». I 2016 får vi håpe for franskmannens del at det finnes en del besøkende lag med PTSD fra tidligere oppgjør i London.

Fotball er ikke noe uten fans, er det noen som sier. Vel, alle er ikke enige, ihvertfall ikke Adrian Bradnam, spiss på Sutton United. Han blåste en gang en sjanse på helt blank kasse, men det var selvfølgelig ikke hans feil: «publikum lagde for mye lyd», innvendte spissen. Lykke til i en annen idrett?

Toppen av galskapens kransekake hva stadionkuriosa angår finner vi imidlertid i Birmingham. Barry Fry, Birmingham-manager en tid tilbake, mente at St. Andrews var forhekset og at det var grunnen til at de aldri rykket opp til toppdivisjonen. Løsningen? Han tok selv ansvar og urinerte i banens fire hjørner, noe som skulle oppheve forbannelsen! Fra mannen selv: «We went three months without winning … We were desperate, so I p**d in all four corners, holding it in while I waddled round the pitch,» he said. «Did it work? Well, we started to win and I thought it had, then they f*****g sacked me, so probably not.» Rock on, Barry!

Ja. Alle hjørnene.
Ja. Alle hjørnene.

 

Nå forlater vi stadiontemaet litegrann, og tar steget ut blant det virkelig rare. Hold dere fast, for her er det stiv kuling i galskapen.

Vi husker alle, og vi så, alle sammen, at Luis Suarez i VM bet Giorgio Chiellini. Men husker dere forklaringen det uruguanske esset ga til FIFA etter kampen? Altså hva han sa, i en offisiell setting der alt kommer på «tape»? La oss friske opp i hukommelsen deres! «Jeg mistet balansen og falt på min motstander. …jeg slo ansiktet på spilleren, og fikk et lite blåmerke på kinnet og sterke smerter i tennene». STERKE SMERTER I TENNENE!

Så har vi Vladislav Vashchuk da, forsvarer for Ukraina som fikk juling 0-4 mot Spania i 2006-VM. Det var selvfølgelig ikke Vashchuks eller lagets feil, det var heller noen små, grønne bråkmakere utenfor hotellet som var grunn til tapet. «På grunn av froskerelatert støy utenfor hotellet fikk vi knapt et øyeblikks søvn», hevdet forsvareren. Hvorfor man ikke heller bare kan si at «vi møtte verdens beste lag og fikk bank», kommer vi aldri til å forstå.

Husker du Ukraina, Kjell? Hahahaha!
Husker du Ukraina, Kjell? Hahahaha!

Fra VM kan vi ta turen til EM, og den noe kjedelige kampen Italia – Danmark (0-0) i Euro 2004: Det var italienerne det gikk hardest utover i media, heldigvis hadde Christian Panucci en stødig forklaring. Han hadde nemlig spilt med strømper som hadde «for grov søm». Det er hardt å være fotballspiller ass!

Eller hva med Yaya Toure? Han ville angivelig dra fra Man City etter manglende kake på bursdagen, noe agenten sa var «bevis» for at klubben ikke brydde seg noe om han. Stakkar. En i redaksjonen truet sin samboer med det samme etter at samme overtramp skjedde, heller ikke han fikk særlig gehør…

Real Madrid var kjapt ute med å friste...
Real Madrid var kjapt ute med å gni det inn.

Aller lengst ut på galskapens vidder (kanskje?) finner vi Rafa Benitez. Spanjolen var og er en godt likt mann på Anfield, og har fortsatt fotfeste i Liverpool, men om han alltid har vært ved sine fulle fem tror vi det er god grunn til å stille spørsmålstegn ved. Spurt om hvorfor hans Liverpool-lag aldri vant Premier League, svarte den sindige manageren at det var på grunn at to spesifikke transfers de ikke hadde fått til. Spillerne det dreide seg om var ikke akkurat Lionel Messi eller Paolo Cannavaro det var snakk om, men Matthew Upson og Sylvain Distin!

Aller sist tar vi med en av de eldste i gamet. Arsene Wenger har nemlig et ganske standardisert svar når han blir spurt om tvilsomme dommeravgjørelser som har gått Arsenals vei, bilder av røykende talenter eller annet.

Arsene har nettopp kommet på den evige pressekonferanseløsningen.
Arsene har nettopp kommet på den evige pressekonferanseløsningen.

«I didn’t see it».

Det enkle er ofte det beste.

For alt annet, normalt og unormalt, som skjer i fotballverdenen anbefaler vi å teste ut appen vår. Den finnes til både iOS og Android og er helt gratis. Mer enn 10 millioner har lastet den ned på verdensbasis -bli en av oss!

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -