Ikke bare «mirakelet i Istanbul» som kan sammenlignes med det som skjedde i går

514
Fra paraden i Liverpool etter at de vant Champions League i 2005. (Foto: Wikimedia Commons)

Når man tenker på opphentinger i Champions Leagues historie er nok det første de fleste tenker på selve finalen i 2005 da Liverpool kom under 0-3 mot AC Milan, men likevel vant til slutt.

Onsdag gjorde Besiktas en berømt opphenting da de kom under 0-3 mot Benfica, men likevel klarte 3-3.

Men det er ikke bare disse prestasjonene som blir husket i mer eller mindre grad. Uefa.com har plukket ut de fem største opphentingene i Champions Leagues historie før Besiktas’ flotte prestasjon onsdag.

2005 (Liverpool – Milan 3-3, 3-2 på straffer)
Den mest berømte av alle er naturligvis «mirakelet i Istanbul». AC Milan ledet 3-0 til pause, men Rafael Benitez’ lag stormet tilbake i andre omgang med tre mål på sju minutter. Det endte med en dramatisk straffekonkurranse. Andriy Shevchenko, som satte den avgjørende straffen i finalen mot Juventus to år tidligere, ble nå stoppet av Jerzy Dudek.

1993 (Werder Bremen – Anderlecht 5-3)
For andre kamp på rad befant Otto Rehhagels Werder Bremen-lag seg under med 0-3, men da forsøket på opphenting i kampen før stoppet på 2-3 mot Porto, var det ingenting som stoppet dem i denne kampen. Utrolig nok så scoret de ikke før i det 66. minutt ved Wynton Rufer, men da new zealanderen rundet av scoringsfesten 23 minutter senere var Anderlecht knust.

2001 (Deportivo La Coruna – Paris St. Germain 4-3)
«De først fem-seks minuttene av pausen lot jeg bare spillerne få sitte i stillhet,» fortalte Javier Irureta etter at laget hadde kommet under 0-2. Deportivo-trenerens medisin fungerte ikke med det samme – Lauren Leroy la på til 3-0 for Paris St. Germain – men spillerne tok inn meldingene hans til slutt. Et åpent og vilt angrepsspill førte til fire mål på 27 minutter, inkludert et hattrick av innbytter Walter Pandiani.

2005 (Porto – MFK Petrzalka 2-3)
Hjemmelaget, vinnere av Champions League 16 måneder tidligere, gikk til pause mot sine slovakiske motstandere med kruskontroll. Men Peter Petras’ scoring ga gjestene, den gang kjent som Artmedia Bratislava, håpet tilbake. Trener Vladimir Weiss satte inn en ekstra angriper i pausen. «Jeg fortalte spillerne at det er bedre å tape 2-5 enn å ikke prøve å endre på ting,» sa Weiss. Mål fra Jan Kozak og Balazs Borbely ga laget seieren.

2014 (Arsenal – Anderlecht 3-3)
Selv det belgiske laget slet med å komme opp med en forklaring på hvordan de klarte et av de mest usannsynlige comeback i London. Kampen burde vært over da Alex Oxlade-Chamberlain la på til 3-0 rundt timen spilt, men to mål fra Anthony Vanden Borre og en utligning fra Aleksandar Mitrovic på overtid ga gjestene poeng.

Besiktas gir fansen mye av æren for at de klarte å komme tilbake mot Benfica.

«Vi viste det virkelige Besiktas i andre omgang,» sier angriperen Cenk Tosun til uefa.com.

Det var hans akrobatiske saksespark i andre omgang som tente fyr på hjemmelagets håp.

«Jeg må takke fansen. Selv da vi var under 0-3, sluttet de ikke å støtte oss.»

Volumet steg til nye høyder på «veggen av volum» inne på Besiktas Arena utover i omgangen.

Benfica ledet 3-0 allerede etter halvtimen spilt. Mål fra Tosun, Quaremsa (straffe i det 83. minutt) og Aboubakar i det 89. minutt sikret 3-3.

Denne gruppen er også den eneste som ikke er helt eller delvis avgjort. Napoli spilte 0-0 mot Dynamo Kiev, og det står mellom Napoli, Besiktas og Benfica om å gå videre. Napoli og Benfica har åtte poeng, mens Besiktas har sju poeng foran sin siste kamp i Kiev. De to topplagene møtes i Lisboa.

12 av 16 åttedelsfinalister er avklart før siste gruppespillskamp.