Norsk kvinnefotball ved et veiskille

270
Caroline Graham Hansen har vunnet serien og cupen med Wolfsburg. Bilde: Pierre-Yves Beaudouin, Wikimedia.

Selv om det norske VM-eventyret stoppet i kvartfinalen så har det gitt en positiv effekt for norsk damefotball.

- Annonse -

Vi alle husker exiten fra EM i 2017 med null poeng og krise i landslaget. Veien var knallhard, men landslaget flyttet en hel fjellkjede og kvalifiserte seg for årets VM.

Landslagets eget mål for mesterskapet var en semifinale. Det ble nesten. Lista var lagt høyt før mesterskapet. Det var norsk innsats i tidligere VM som lå til grunn for det. Men skulle man være realistisk, så var det grunn til å ikke ligge lista så høyt.

Martin Sjøgren og jentene hans måtte overbevise. En tøff gruppe. Første omgang mot Nigeria viste at jentene ville markere seg. Scoringene til Reiten og Utland var nok. Det ble som forventet tøft mot Frankrike. En tvilsom straffe avgjorde kampen. Jentene slet seg til seier i siste gruppespillkampen. Da Graham Hansen ble skadet på straffe nummer to var det nok litt tegn til panikk på benken. Men det ble åttedelsfinale.

En kamp som ærlig talt vi kunne ha tapt. En straffesituasjon like før pause som VAR hjalp oss. Men de norske jentene beholdt roen og vant enkelt på straffesparkkonkurranse.

I kvartfinalen mot England ble det værre. Verdens beste høyrekant åpnet opp det norske forsvaret og kampen ble preget av en tidlig 1-0. De norske jentene skal ha all ære for at de stod på. To ganger reddet engelskmennene på streken. Men de ble for sterke til slutt.

De norske jentene gjorde en hederlig innsats. Et lag som stod sammen. Et lag uten klodens beste kvinnelige spiller på laget.

Utfordringen fremover nå er å utvikle norsk kvinnefotball i riktig retning. Forbundet må satse mer på damefotball og legge til rette for klubbene og spillerne. På sikt får vi flere utenlandsproffer og en bedre Toppserie. Det er en lang vei fremover. Det er nytt EM om to år, da bør vi få et landslag som vill vinne mesterskapet.

Innen da har nok Caroline Gramham Hansen etablert seg i Barcelona og Guro Reiten i Chelsea. Mulig de får med seg Ada Hegerberg tilbake på landslaget?

Kommentarer

kommentarer