Nytt format for UEFA Nations League i 2020-21

208
UEFA Nations League
UEFA Nations League forynes allerede i 2020-21- Bilde: offisiell logo

Nations League sin første sesong var en stor suksess og UEFA vil bygge på dette med noen endringer i formatet.
Divisjon A utvides til 16 lag og enhver gruppe skal nå bestå av 4 lag istedenfor 3. Derfor får Tyskland, Kroatia, Polen og Island, som rykket ned i 2018-19, en ny sjanse i toppdivisjon.
Det samme gjelder Divisjoner B og C. Ikke noe nedrykk der heller og de andreplasserte lagene i tredje nivå rykker faktisk opp og alle grupper i tre øverste nivåer har 4 lag.
Dette skaper ubalanse i Divisjon D nå med de gjenstående 7 svakeste nasjoner delte i to grupper. Siden det finnes bare 2 opprykkplasser i Divisjon D betyr dette at bunnlagene i Divisjon C sine puljer skal spille playoff for å berge plassen.

Status quo vinner igjen

Endringene, særlig i toppdivisjon, er en åpenbar tjeneste til falne kjemper som Tyskland og VM-sølvmedalist Kroatia.
Å ha Tysklad møte, f.eks., Østerrike og Norge i Divisjon B ville ikke vært like tiltrekkende og lønnsomme som oppgjørene mot andre storlag. Med hensyn til TV-penger og sponsorer var det viktigst å optimalisere potensialet for storkampene.
En ekstra plass i gruppene også innebærer et tettere program, nemlig med flere interessante kombinasjoner (på papiret) mellom Europas beste.
Likevel risikerer man å ha helt meningsløse siste runder, hvis enten første- eller sisteplass er allerede sikret. Og da blir alt igjen like kjedelig og tamt som privatkampene Nations League var dannet for å få bort.

Redusert mobilitet i lavere etajser

Divisjon B er temmelig jevn og alt kan skje der. Med stormaktene som Tyskland og Kroatia ute av bildet har nasjoner som Norge en kjempemulighet til å skaffe seg en plass i solen.
Dessverre blir i Divisjon C alt mye mindre interessant. Med bare to nedrykksplasser kan de fleste middelhavsfarerne føle seg ganske trygge. Det er vel mulig at de som har kommet opp fra Divisjon D skal motstandsløs ned, så stor er forskjell mellom de topp-3 og Askeladdene fra den nederste etasjen. Om det ikke er unispirerende nok, ser Divisjon C dårligere i snittet ut enn i fjor.

Til slutt blir Divisjon D en temmelig trist affære som involverer bare de 7 svakeste fotballnasjonene. De «sterkeste» av dem skal endelig ta noen, ellers sjeldne, seire men det er vel tvilsomt at dette gagner noen som helst. Konkurranse på laveste nivå fører ikke til betydelig forbedring. Og, som sagt, kan opprykk lett bli til et mareritt sesongen etterpå når motstanderne er mye tøffere.

- Annonse -

Få VM-plasser på spill

Det er også ukjent hvordan 2020-21 Nations League skal integreres med VM2022 kvalifisering. I Euro 2020 er 4 plasser garanterte til ett lag i enhver divisjon, blant disse som ikke har kvalifisert seg gjennom det vanlige systemet. Norge, som gruppevinnere, har fortsatt en sjanse og mot overkommelige rivaler fra Divisjon C.
For VM-plasser er færre, er det sannsynlig at Nations Leagues beste skal ende opp i playoff runde sammen med andreplasserte lag fra kvalik-puljer eller spille i en tidligere runde.
Likevel ser den neste sesongen mindre spennende ut og den begynner, igjen, å likne de gamle privatkampene og de ikke-så-tiltrekkende kvalikoppgjørene UEFA og forbundene ville unngå å presentere.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -