Nytt lavmål for italiensk fotball

454

Serie C har sunket enda nedre etter dagens kamp mellom Cuneo og Pro Piacenza. Ordet ‘kamp’ passer neppe godt for det har jo dreid sem om en patetisk farse. Noe som man had sjelden sett i moderne fotball.

Bortelaget stilte seg med bare sju spillere, alle unggutter i alder mellom 15 og 18. Klubben er jo nesten konkurs og ligger sist på tabellen etter en 8-poengsreduksjon. A-lagets spillere er i streik for de ikke har fått lønn på noen måneder. Pro Piacenza har derfor ikke møtt opp for de tre forrige kampene, som endte med 0-3 tap.
Den fjerde ‘no show’ ville ha ført til klubbens utestengelse fra serien. Altså ble noen gutter fra juniorlaget sendt ut til å «spille».
2000-modell Cirigliano var i lagoppstilling som både kaptein og trener for ingen av støtteapparatet var til stede heller.

Cuneo (som også har fått -7 poeng for liknende økonomiske vansker) var nådeløse og ledet 5-0 etter et kvarter, 10-0 etter en halvtime og 15-0 i pause. Andre omgangen var mindre ydmykende men 20-0 er jo en rekordseier i italiensk fotball.

Serie C: hvor proff er bare et ord

En ganske unik hendelse som likevel er biprodukt av et årelang problem i lavere divisjoner i Italia.
I Serie C (tidligere Lega Pro, og igjen Serie C1 og C2) har det vært helt vanlig å ha en del klubber med poengreduksjon pga insolvens og andre administrativ fusk. Hver eneste sesong forsvinner noen klubber, også underveis, mens andre klarer ikke å overleve et nytt regnskapsår og får ikke melde seg til serien igjen.
Forbundet har prøvd å gjenskape pyramiden med færre klubber, uten stor suksess. Fra 1978 til 2011 besto tredje nivå av to avdelinger (Serie C1-A og B) og fjerde nivå, Serie C2, av fire, tre eller to. Et uhyre antall lagene med begrenset tiltrekningskraft, både økonomisk og sportslig. Særlig i et land hvor de fleste heier på Juventus, Milan og Inter, med lite interesse i lokalfotball.
I 2012 ble Serie C2 oppløst, men den nye Serie C har knapt hatt det bedre. Tre avdelinger er fortsatt altfor mange, med opp til 60 klubber som må operere på proffnivå under helt amatøriske omstendigheter.
Tilskuertall er vanligvis lave (tenk OBOS-liga lave) bortsett fra de falne kjempene med en grei tradisjon. Men der også går det sjelden over 8-9 tusen, mens andre er jo bare noen få hundre.

- Annonse -

Det er en tøff oppgave å styre en (halv)profesjonell fotballklubb uten resurser. Derfor skjer det som det har skjedd i dag i Cuneo.
Systemet er råttent og noen uhederlige eiere kan drive med slike farser nesten uforstyrret. At sju unggutter har fått en ufortjent juling er utilgivelig og det er elendig reklame for hele italiensk fotball.

60 klubber er nok

En modig og radikal reforme er uunngåelig og allerede forsinket. Serie A, B og C hver med 18 klubber kan være en grei måte til å kvitte seg med fleste problemer som har plaget landets mest populære sport.
Den som pleide å være verdens beste.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -