Per Mathias Høgmo – En famlende landslagssjef

778

Per Mathias Høgmo – En famlende landslagssjef

 

Norge hadde i utgangspunktet store muligheter for avansement til EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer, men snublet som kjent mot et middelmådig Ungarn. Mange som fremdeles støtter Per Mathias Høgmo peker på at spillermaterialet som nordlendingen rår over er for svakt til å i det hele tatt fortjene et EM-sluttspill. Hvis en da sammenligner de norske spillerne med spillerne som Ungarn besitter, vil en raskt se at Norge på papiret skal være et langt bedre lag. Flere av de ungarske spillerne som spilte samtlige 180 minutter mot Norge, spiller enten i hjemlig liga eller en liga på tilnærmet samme nivå. Norges lag besto derimot av spillere som har jevnlig spilletid i Premier League, Champions League, Bundesliga, andre Bundesliga og lignende.

Allerede før kampen oppstod det spørsmål knyttet til Høgmos avgjørelser. Laget som møtte Ungarn i Budapest var veldig forandret fra det som spilte på Ullevål. Ut gikk Alexander Søderlund, Tom Høgli og helten fra Kroatia, Jo Inge Berget og inn kom Martin Ødegaard, Mohamed Elyounoussi og Haitem Aleesami. Det de fleste reagerte på, var at Høgmo stilte uten en rendyrket spiss i en kamp hvor laget måtte ha mål. Markus Henriksen fikk oppgaven å score målene fra spissposisjon, og store deler av det norske folk lurte på hva Høgmo tenkte på. Henriksen scoret riktignok mål, men dessverre for Norge kom det helt mot slutten av kampen når det allerede var for sent. Hvorfor landslagssjefen velger å «eksperimentere» med laget i landets viktigste kamp på minst 10 år er ubegripelig for de fleste og Høgmo har blitt utsatt for massiv kritikk i etterkant av kampen, forståelig nok. Spesielt TVnorges reporter Jonas Bergh-Johnsen som intervjuet Høgmo like etter kampen var tøff i krittikken av landslagssjefen.

Lagleder Per Mathias Høgmo får strykkarakter for den arbeidsoppgaven som udiskutabelt er hans viktigste: å lede laget under kampene, da med tanke på det laget han setter opp fra start, samt byttene han gjør underveis. I første kamp overrasker ikke Høgmo med laguttaket, men allikevel skaper Norge altfor lite mot et middelmådig lag som Ungarn. Allikevel venter han lenge med å gjøre bytter som kan endre kampbildet. Kaptein Per Ciljan Skjelbred hadde en forferdelig kamp, og allikevel venter Høgmo til det er 5 minutter igjen av kampen før han bytter kapteinen ut for Pål Andre Helland. Et svært merkelig valg.

- Annonse -

I bortekampen ser Høgmo tidlig at han har bommet på laguttaket og bytter ut både Martin Ødegaard og Mohamed Elyounoussi i pausen. Inn kommer Marcus Pedersen og Pål Andre Helland, men dessverre klarer ikke noen av dem å prege kampen nevneverdig bortsett fra noen gode dødballer fra sistnevnte. I tillegg var det tydelig allerede i første kamp at Ungarns store stjerne var høyrekant Balázs Dzsudzsák. Allikevel velger Høgmo å bruke en venstreback i Haitem Aleesami  som er langt svakere defensivt enn Tom Høgli som ble brukt i første kamp.

Et annet poeng som mange har brukt mot Høgmo i etterkant av kampen er at han plutselig stiller med små teknikere i en periode hvor han har hatt suksess med å bruke større og mer fysiske spillere. Igjen, å gå vekk fra det han har hatt suksess med for å plutselig eksperimentere i landets klart viktigste kamp på minst 10 år, har skapt ekstreme mengder hoderisting i landet.

 

Burde Høgmo være ferdig som landslagssjef? Diskutér gjerne i kommentarfeltet under.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -